Apple hisselerinde endişeli bekleyiş

Apple hisselerinde endişeli bekleyiş

Apple, 2013 mali yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak

Apple hisselerinde endişeli bekleyiş
16px
24px
23.01.2013 09:28
ABONE OLgoogle

Dünyanın en değerli şirketi Apple, bugün 2013 mali yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Şirketin, 10 yıldır ilk kez kârlılığında düşüş açıklaması bekleniyor.

ABD’li teknoloji devi Apple’ın kurucu ortaklarından Steve Jobs’ın ölümünün ardından 18 ay önce şirketin CEO koltuğuna oturan Tim Cook üzerindeki baskı her geçen gün biraz daha artıyor. Her geçen gün üretim masrafları biraz daha artan Apple, bir yandan güçlü rakibi Samsung’a pazar payı kaptırmamak için çabalarken, diğer yandan da akıllı cep telefonu pazarının yavaşlamakta olan büyüme hızına karşı savaş veriyor.

Pazarda yaşanan tüm bu gelişmeler dünyanın en değerli şirketinin karlılığı için büyük bir tehdit teşgil ediyor. İşte bu nedenle, bugün mali yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak olan Apple’ın son 10 yıldır ilk kez karında düşüş açıklaması bekleniyor. Uzmanlar, Apple’ın net gelirinin bu çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 2 eriyerek 12.8 milyar dolar, yani hisse başına 13.48 dolar olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor. 2003’ten bu yana tek bir çeyrek haricinde şirketin karı her çeyrekte yüzde 10 oranında arttı.

Uzmanlar, Apple’ın satışlarının yüzde 18’lik bir artışla 54.8 milyar dolara ulaştığını öngörüyor ki, bu da 2009 yılından bu yana en yavaş büyümeye işaret ediyor. Son 3 ayda uzmanlar, Apple’ın 2013 mali yılına yönelik kâr beklentilerini yüzde 7.5 düşürerek 46.3 milyar dolara, hisse başına ya da hisse başına 48.84 dolara çekti.

Apple hisseleri, iPad ve iPhone cihazlarına olan talepteki düşüşün piyasalarda yarattığı endişe nedeniyle, Eylül’den bu yana yaklaşık yüzde 30 düşerek, şirketin pazar değerinin 190 milyar dolar kadar erimesine neden oldu. 647 bin Apple hissesine sahip olan Thrivent Financial for Lutherans’ın analistlerinden Peter Karazeris, “Hissiyat daha kötü olamazdı. Apple’ın içinde bulunduğu koşulları değiştirebilmesi için esaslı bir atılım yapması lazım. Bakalım bunu gerçekleştirebilecek mi?” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde