Apple bu madenin peşinde! Türkiye'de nerelerde çıkarılıyor?

Apple bu madenin peşinde! Türkiye'de nerelerde çıkarılıyor?

Apple, elektrikli otomobil talebinin ralli başlattığı kobalt madeninin peşine düştü

Apple bu madenin peşinde! Türkiye'de nerelerde çıkarılıyor?
16px
24px
21.02.2018 12:17
ABONE OLgoogle

iPhone için binlerce ton kobalt almak isteyen Apple’ın madencilik şirketleriyle en az beş yıllık kontrat yapmak istediği belirtildi.
 
Lityum iyon pillerin artık elektronik cihazların yanı sıra elektrikli otomobillerde de kullanılmasıyla, bu pillerin ham maddesi olan kobaltın fiyatı müthiş bir tırmanış gösterdi.
 
Bloomberg’in haberine göre, Apple kobalt madencileriyle görüşmelere başladı ancak henüz bir anlaşma sağlanabilmiş durumda değil.
 
Son dönemde iPhone pillerinin eskimesi ve kapasitelerini yitirmeleri nedeniyle zor durumda kalan Apple, son olarak çareyi telefonların performansını kısıtlamakta bulmuştu. Ancak bunu habersiz olarak yaptığı için eleştirilen şirket, yüz binlerce iPhone kullanıcısı tarafından mahkemeye verilmiş ve birçok ülkede de hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Türkiye’de ise 13 kobalt işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin bulunduğu ilçeler şunlardır: Adana Tufanbeyli, Balıkesir Dursunbey, Elazığ Keban, Gümüşhane Şiran, Kastamonu Küre, Manisa Merkez ve Turgutlu, Sivas Suşehri, Uşak Banaz…

Son yıllarda özellikle cep telefonları ve elektrikli otomobil sektörlerindeki gelişmelere paralel olarak değeri yüzde 70’lere varan oranlarda artan kobaltın tonu 50-60 bin dolar civarındadır. Günümüzde dünya kobalt üretiminin yarısı batarya üretiminde kullanılmaktadır. Bu oranın önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 60’lara kadar çıkacağı tahmin edilmekte.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde