Antep işgalde

Antep işgalde

Suriye'de yükselen ateş, Gaziantep emlak piyasasını da ısıttı.

Antep işgalde
16px
24px
31.07.2012 09:46
ABONE OLgoogle

Suriye'de yükselen ateş, Gaziantep emlak piyasasını da ısıttı. Zengin Suriyeliler kiralık ev fiyatlarını katladı, tabii ev bulunursa...

 Ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Gaziantep ve çevresinde emlak fiyatlarına tavan yaptırdı. Durumu iyi olmayan Suriyeliler Türkiye’deki çadır kentlere sığınırken, zengin Suriyeliler ev kiralama yoluna gitti.

Geçen yıl 500-600 TL civarında kiralanan evler şu anda 1000-1500 TL’den gidiyor. Gaziantepli emlakçıların deyimiyle “Tabii ev bulunursa...”

Bölgede ev bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini belirten emlakçılar, “Ev kiralamak isteyenler zengin kesim. Para sorunları yok. Onlar için şu anda önemli olan para değil barınacak bir yer bulmak. Böyle olunca da kiralık evler karaborsaya düştü” açıklamasını yapıyorlar. Emlakçılar mütekabiliyet yasası çıkmadığı için birçok Suriyeli’nin ise Türkiye’de bulunan akrabalarının üstüne ev satın alma yoluna gittiğini de açıklıyor. 
 
‘2 haftada 10 aileye kiraladık’

Suriye’den Türkiye’ye kaçan Suriyeli vatandaşlar ilk olarak Türkiye’deki akrabalarının yanına yerleşiyor. Daha sonra ise akrabaları vasıtasıyla ev arayışına girişiyor. Akçakale gümrük kapısından günde yaklaşık 150- 200 ailenin Türkiye’ye girdiği belirtiliyor. Kaçak girişlerin ise çok daha fazla olduğu belirtiliyor.
Gaziantep’te faaliyet gösteren Ecem Emlak’ın sahibi Ömer Kalender, “İlde kiralık talebi de fiyatlar da çok arttı. Bir süredir hem kentsel dönüşüm hem de Van depreminden sonra yaşanan göç nedeniyle fiyatlar biraz yükselişe geçmişti. Ama zengin Suriyelilerin akın etmesi ile kiralık ev fiyatları uçtu. Şu anda ilde ev bulma konusunda büyük bir sıkıntı yaşanıyor” diyor. Kalender, son iki hafta içinde 10’un üzerinde Suriyeli aileye ev kiraladıklarını açıklıyor.
 
Böyle hareket görmedi

Ev kiralamaya gelen Suriyeli aileleri dükkânından uğurlarken konuştuğumuz Eylül Emlak’ın sahibi Kadir Çolak da Gaziantep emlak piyasasında bugüne kadar görülmemiş bir hareketlilik yaşandığını söylüyor.
Türkiye’ye pasaportla giriş çıkışların yanı sıra kaçak girişlerin de çok yüksek olduğunu belirten Çolak, şu açıklamayı yapıyor: “Birçoğu önce pasaportsuz girerek ev aramaya geliyor. Evi bulduktan sonra da Türkiye’de bankaya para yatırarak oturma izni alıyor. Türkiye’de mülk edinme hakları olmadığı için de işlemlerini genelde burada yaşayan akrabaları üzerinden yapıyorlar.”

Suriye vatandaşlarının akrabalarının üzerine sadece ev almadıklarını, aynı şekilde otomobil de satın aldıklarını anlatıyor ve ekliyor: “Ev tercihleri genelde apartman dairesi. Büyük ve kaloriferli olacak. Otomobilde ise 50 bin TL’nin üzerinde fiyatlara satılan konforlu araçları tercih ediyorlar.”

Adliye çalışanı eşyalarını garaja koymak zorunda kaldı

Onur Emlak’ın sahibi Oğuz Gültekin, Gaziantep’te kiralık eve olan talebin geçen yıla göre 2 kat arttığını kaydediyor. Günde Suriye’den gelen 10-15 kişinin kiralık ev için kapılarını çaldığını belirten Gültekin, “Geçen yıl kiralık ev arayana aradığı bölgede 5-6 alternatif sunarken, şu anda kiralık ev bulmakta zorlanıyoruz. Adliye çalışanlarından bir aileye kiralık ev bulamadığımız için eşyalarını garaja koyduk. Onlar da otelde kalıyor” diyor.

Gültekin, talep artışına bağlı olarak fiyatların da katlandığını geçen yıl 500-600 TL olan evlerin şu anda 1500 TL’ye kiralandığını söylüyor.

Sibel Cingi/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde