Anlaşmalı boşanan yandı!

Anlaşmalı boşanan yandı!

Kurum, ölen babasından maaş alabilmek için eşinden anlaşmalı boşananlara yönelik denetimlerini arttırdı.

Anlaşmalı boşanan yandı!
16px
24px
19.07.2010 06:43
ABONE OLgoogle

Sosyal Güvenlik Kurumu dul aylığının yanı sıra kendi maaşı da bulunan kadınlara 9-15 bin liralık fatura kesti. Kurum bugüne kadar alınan sosyal desteklerin üç ay içinde geri ödenmesini istedi

Alacakları 50 milyar liraya ulaşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), boşandığı halde eski kocasıyla birlikte yaşamaya devam ederek haksız maaş alanların ardından şimdi de çift maaşlı dul kadınları izlemeye aldı. Sosyal güvenlik il müdürlükleri, bölgelerinde dul maaşı alan kadınların listesini çıkardı. Bu kişilerin, başka maaşları, gelirleri olup olmadığı saptandı. Her iki maaş üzerinden sosyal destek ödemesi alanlara tebligat gönderilerek, birinin iadesi istendi.

Bu tutarı 3 ay içinde ödemeyenlerin borçlarına faiz işletileceği belirtildi. Geriye dönük son 12 yıllık tutar talep edince 400-500 lira dul maaşı alan kadınlara 9-15 bin liralık fatura çıkarıldı. Çifte maaş alan kadınların aylıklarının dörtte birine de haciz konuldu. Çifte maaş alanlardan ev kadını, ilkokul mezunu Yurdagül Demir'e 9 bin lira borç çıkarıldı. 1998'de Bağ- Kur'dan emekli aylığı almaya başlayan Demir, aynı tarihte eşi Asım Demir'in vefatı üzerine SGK'ya başvurarak, dul aylığı da bağlattı. Eşinden 410 lira dul maaşı, 520 lira da emekli maaşı alan Demir'e gönderilen tebligatta, "Emekli olmanız nedeniyle mükerrer ödenen sosyal destek ödemesi tutarı 9 bin lira emekli aylığınızın dörtte birinden mahsup edilecektir. Meblağ tarafınıza borç kaydedilmiş olup, 3 ay içinde ödememeniz halinde faiz işletilecektir" denildi.

MAAŞINA HACİZ KONULDU

Demir, geçen hafta SGK'ya dilekçe vererek, "Her iki emeklilik durumundan kurumunuzun haberi vardır. Eşimin aylık ödemesi içerisinde sosyal destek ödemesinin mevcut olduğundan ve bu ödemenin hangi sebeple yapıldığından bilgim mevcut değil. Bu ödemelerin talep edilmesi ne hukuka ne de hakkaniyete uygun" dedi. Dul maaşının dörtte biri kesilen Demir karara itiraz etti. Demir, dilekçesinde,"Emeklilerin muvafakati olmadan maaşları haczedilemez, kesilemez" diyerek, konunun yeniden incelenmesini talep etti.

Kimler dul maaşı alabiliyor?

Emekli Sandığı kapsamında kendi emekli aylığı olanlar, ölen eşinin aylığını da yüzde 50 olarak alabiliyor. Maaşı olan kız çocukları ölen anne veya babasından aylık alamıyor. Ya kendi aylığını ya da onlarınkini tercih etmesi gerekiyor.

Memur emeklisi kişi, Bağ-Kur, SSK emeklisi eşinden de aylık alabiliyor.

Devlet memuru emeklisi eşinden dolayı Emekli Sandığı'ndan dul aylığı alan kişi, Bağ-Kur kapsamında kendi çalışması var ise Bağ- Kur'dan yaşlılık aylığı alıyor. Emekli Sandığı, dul aylık oranı eşinin aylığının yüzde 75'i kadar oluyor. Aynı zamanda SSK'dan da anne ya da babasının ölümü nedeniyle yetim aylığı talep edemiyor.

Ölen anne ve babası Bağ- Kur'lu ve ölüm tarihleri 2008 yılı öncesi ise her ikisinden de aylık bağlanabiliyor.

Vefat eden eşinden aylığa hak kazanan kişi vefat eden anne veya babasından aylık almaya hak kazandığında ya eşinin aylığını ya da anne veya babasından bağlanacak aylığı tercih ederek aylık alıyor. Eşinin ve anne veya babasının aylığını birlikte alamıyor.

Anlaşmalı boşanan yandı!

 Kurum, ölen babasından maaş alabilmek için eşinden anlaşmalı boşananlara yönelik denetimlerini de arttırdı. SGK, ihbarları değerlendirerek, kağıt üzerinde boşandığı eşiyle aynı evde yaşadığı tespit edilenlere bağlanan aylıklar kesiliyor. Bununla da kalmıyor, kurumu zarara uğrattıkları gerekçesiyle savcılıklara suç duyurusunda bulunuyor. Ayrıca eşinden boşanan, ancak boşandığı eşiyle aynı evi paylaşmaya devam edenler 'nitelikli dolandırıcılıktan' yargılanacak.

Hazal Ateş/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde