Ankaralı işadamları Zambiya'yı fethe çıktı

Ankaralı işadamları Zambiya'yı fethe çıktı

Son yıllarda Afrika pazarını keşfetmeye başlayan Türk işadamları kıtanın orta kesimlerindeki Zambiya'ya da girdi.

Ankaralı işadamları Zambiya'yı fethe çıktı
16px
24px
23.09.2008 12:04
ABONE OLgoogle

Ev tekstili ürünleri ticareti yapan Ankaralı girişimciler, "Dünyada böyle bir pazar yok" diyerek, Türk yatırımcıları kara kıtaya davet etti.

Türkiye'den Zambiya'ya giden ilk işadamları Recai Turgut ve Sefa Kuzu, ortakları Adnan Erciyas'la birlikte 11 yıldır Güney Afrika Cumhuriyeti'ne Türk mallarını pazarlıyor. Kristal Home Tekstil olarak Güney Afrika'da 150 civarında bayileri olduğunu belirten Recai Turgut, Orta Afrika ülkelerine Zambiya'dan açılacaklarını belirtiyor. Küresel rekabetten şikâyet eden Türk işadamlarına seslenen Turgut, "Dünyada Afrika gibi bir pazar yok. İnsanlar birçok malla ilk defa karşılaşıyor. Bu ülkelerde her türlü malı satabilirsiniz" mesajını verdi. Ankaralı işadamı, Zambiya'da 10 milyonu aşan nüfusun yüzde 70'ini çok fakirlerin oluşturmasının aldatıcı olabileceğini ifade ederek, "Buradaki 2 milyon zengine satacağınız mallarla Türkiye'nin büyük bir şehrinde tek satıcı olmakla eşdeğer bir kazanç elde edebilirsiniz" dedi.

Ankara İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ANKISAD)'nin kurucu üyesi de olan Recai Turgut, Güney Afrika'daki Türk girişimciler sayesinde Türk mallarının tanındığını belirtti. Turgut, bölgede yatırım yapacaklara şu tavsiyede bulundu: "Oraya ciddî yatırımlarla uzun vadeli ticarî düşünceyle gitsinler. Bir iki konteynır mal göndermekle sürekli başarı sağlanamaz."

Ankaralı girişimci, bölgede tarım sektörüne yatırım yapılabileceğini, nitelikli konut açığının bulunması nedeniyle inşaat sektöründe de büyük bir açık bulunduğunu ifade etti. Güney Afrika'ya yılda 10 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade eden Turgut, yeni açılım sayesinde bu rakamın kat kat artacağı umudunu dile getirdi. Recai Turgut, uzun vadede bölgede üretim tesisi de açmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

'Afrika' denince işadamlarını en çok salgın hastalıklar ve güvenlik problemleri kaygılandırıyor. Özellikle Afrika ülkelerine yerleşecek işadamları "Oralara ailemi nasıl götürürüm" endişesini aşamıyor. Kristal Home'un ortaklarından Sefa Kuzu, Afrika'daki hastalıkların, tedavisi ihmal edilmediği takdirde, hayatî tehlikeye neden olmayacağını dile getiriyor. İki işadamı da çok yakında aileleriyle birlikte Afrika'ya yerleşecek. Ankaralı işadamları, bölgede yatırım yapmak isteyenlere her türlü yardımı yapacakları sözünü veriyor.

ZAMBİYA'DAKİ İLK TÜRK OKULUNU AÇIYORLAR

Eski bir İngiliz sömürgesi olan Zambiya'da zengin bakır madenleri bulunuyor. Ülkenin ekonomisi de büyük ölçüde bakır endüstrisine dayanıyor. Bakır madenlerine en büyük yatırımları yine bir İngiliz şirketi yapıyor.

Ülkede devlet okullarının yanı sıra, Hıristiyan misyonerlerin 20. yüzyılın başında açtığı özel okullar faaliyet gösteriyor. Afrika'nın birçok ülkesinde bulunan Türk okullarından biri de önümüzdeki yıl başkent Lusaka'da açılıyor. Aynı zamanda Ankara merkezli Tuna Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (Tuna-Der) başkanlığını yapan Recai Turgut, ticari faaliyetleri takip ederken eğitim hizmetlerini de unutmuyor. Zambiya Sanayi ve Ticaret Bakanı Felix C. Mutati ile görüşmesinde bu ülkede bir okul açmak istediklerini aktaran Turgut, kendilerine 500 dönümlük bir arsa tahsis edileceği cevabını almış.

Zambiyalı yetkililer, Güney Afrika'daki Türk okullarını inceledikten sonra, bu arsayı, üzerinde bir binayla birlikte teslim etmeye karar vermişler. Okul inşaatının Ocak ayında sona ermesinin ardından başarılarıyla adlarından söz ettiren Türkiyeli eğitim gönüllüleri Zambiyalı çocukları da hayata hazırlayacak.

Ankara/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde