Ankara'yı ayağa kaldıran olay

Ankara'yı ayağa kaldıran olay

Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde 40 yaşını dolduran temizlik görevlilerinin işten atılması Ankara'yı ayağa kaldırdı.

Ankara'yı ayağa kaldıran olay
16px
24px
08.10.2010 08:27
ABONE OLgoogle

Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde 40 yaşını dolduran temizlik görevlilerinin işten atılması Ankara'yı ayağa kaldırdı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma Bakanı Ömer Dinçer olaya el koydu. 
 
Her iki bakan da olayı incelemek üzere hastaneye müfettiş gönderirken, olayın sorumlusu bürokrat görevden alındı. Temizlik çalışanlarının yeniden işe başlatılması için de talimat verildi.

Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde yaşanan olay şöyle gelişti: Hastaneye sağlık hizmeti veren Öncü Temizlik Şirketi bünyesinde çalışan işçiler 40 yaşını geçtikleri gerekçesiyle 28 Şubat 2009'da işten çıkarıldı. İşten çıkarmalara, hastane ve taşeron firma arasında imzalanan şartnamede yer alan "Temizlik işçileri 18 yaşından küçük 40 yaşından büyük olmayacaktır." hükmü gerekçe gösterildi. İşçiler, bu haksızlığa karşı açtıkları davayı kazandı ve 23 Ocak 2010'da işlerine döndü. Ancak Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararına rağmen işçiler iki aylık ücretleri ödenmeden yeniden işten çıkarıldı.

Bu gelişmelerin ardından BDP İstanbul Milletvekili Akın Birdal, hastane bahçesinde eylem yapan işçilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Birdal'ın yazılı soru önergesine Sağlık Bakanı Akdağ cevap verdi. Akdağ, konuyu incelemek üzere kendilerinin ve Çalışma Bakanlığı'nın müfettiş gönderdiğini söyledi. Bakan Akdağ, hizmet alım anlaşmasındaki, "Temizlik işçileri 18 yaşından küçük 40 yaşından büyük olmayacaktır." ibaresinin sehven konulduğunu belirterek, "Firma yetkilileriyle görüşüldü ve çalışanların bir ay içinde işe başlamaları sağlanacaktır." dedi.

Bakan Akdağ, şu bilgileri verdi: "Yargıtay kararlarında işten çıkarılan işçilerin hastanede değil, yüklenici firma olan Öncü Temizlik Şirketi bünyesine iade edilmesine karar verilmiştir. Yüklenici firmanın hastanede 150 temizlik işçisi ile hizmeti verme zorunluluğu olduğundan çıkarılan işçilerin yerine 16 işçi alınmış. İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi için çoğunun Mersin Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum Hastanesi'nde işe başlamaları sağlandı. Geriye kalan 16 işçi de 250 yataklı Toros Devlet Hastanesi inşaatını yapacak Akselcan inşaat firmasında bir ay içinde işe başlaması için görüşüldü. Yargı kararlarına uyulmaması gibi bir durum söz konusu değil. Hastane tarafından yapılan hizmet ihalelerine ilişkin inceleme sürüyor. Bakanlığımıza bağlı birimlerde hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçi sayısı 116 bin 183 olarak tespit edilmiştir." 

İsa Yazar/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde