Ankara trafiği için yeni ihaleler yolda

Ankara trafiği için yeni ihaleler yolda

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yeni ihaleler için müjde verdi..

Ankara trafiği için yeni ihaleler yolda
16px
24px
29.10.2010 15:36
ABONE OLgoogle

SON yıllarda Ankara trafiği İstanbul’u aratmaz hale geldi. Günün her saatinde trafikte kaldığınız oluyor. Yıllardır yapımı bekleyen metrolar bunun için önemli bir çözüm yolu. Ulaştırma Bakanlığı’na yapımı devredilecek metro için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1.5 aya kadar inşaatlara başlanabileceğini açıkladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de bakanlıkla görüşmelerini hızlandırdı. Gökçek, gelişmeleri şöyle anlatıyor:

“Süratle metroların kalan kısımlarının yeni ihalelerinin yapılarak devamı söz konusu. Ulaştırma Bakanlığı, mevcut sözleşmelerin biri hariç diğerlerinin tasfiyesini arzu ediyor. Yeni ihalelerin yapılarak kısa sürede metroların ihalesine başlanacak. İnşallah 2011 bütçesine Ankara metrosuyla ilgili ödenek konacak. Bu suretle Ankara metrolarının süratle bitirilmesine çalışılacak. Kısa süre içinde önce Sincan, sonra Keçiören metrosu ondan sonra Söğütözü-Kızılay metrosu biter.”

Yerel seçimler öncesi zaman kalırsa Çayyolu metrosunun da bitmesini umut ettiklerini ifade eden Gökçek, ihale biter bitmez başlayacak inşaatların 1.5 yılda biteceğini tahmin ediyor: “Ankara’yı tramvaylarla donatmak için de ihale hazırlığındayız. ‘Yap-işlet-devret’ yöntemiyle ihaleleri 6 ayda bitirmeyi amaçlıyoruz. 100 kilometreyi hedefliyoruz. 4 hat üzerinde çalıştık. Şirketlere söylüyoruz. Bu fizibilite çalışmalarında hat değişikliklerini teklif edebilirsiniz. Ama bizim düşündüğümüz hatlardan ilki Şentepe, ikincisi Etlik-Yükseltepe-Ufuktepe, üçüncüsü Mamak-Altındağ, dördüncüsü de bu hatlardan birinin devamı olarak Turan Güneş Bulvarı'nın sonuna kadar gitmeli.”

Tüm hatların Kızılay'a bağlanacağını ve metro gibi büyük ve pahalı bir yatırım olmadığını kaydeden Gökçek, ''Kentin içinde bir şeridi bunlara tahsis edeceğiz. Toplu taşımanın hakkı olacak ve araç giremeyecek'' diyor.

Ankara trafiğine metrobüsler de geliyor. Hollanda’dan en az 120 adet 2 körüklü 3 parçalı 24 metrelik dev otobüsler alınacak. 6 ay içinde sistem çalışmaya başlayacak.
Melih Gökçek, göreve geldiğinde 350 bin olan trafikteki araç sayısının şimdi 1 milyon 300 binleri zorladığını hatırlatıyor. Bakalım yeni alternatifler Ankara trafiğini ne kadar rahatlatacak?

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde