Ankara kulislerinde bu sürpriz iddia konuşuluyor

Ankara kulislerinde bu sürpriz iddia konuşuluyor

Hükümet ikinci Varlık Barışı’ndan sonra yine ikinci kez Vergi Barışı’na hazırlanıyor.

Ankara kulislerinde bu sürpriz iddia konuşuluyor
16px
24px
30.04.2013 04:41
ABONE OLgoogle

Hükümetin yurtdışındaki varlıkların ülke içine getirilmesini sağlamak amacıyla sürpriz şekilde yeniden getirdiği 2’nci Varlık Barışı’nın ardından, ikinci bir sürprize hazırlandığı iddiaları, Ankara gündemine oturdu.

Ankara kulislerinde hükümetin 2’nci Vergi Barışı’nın getirilmesine dönük hazırlık içinde olduğu konuşuluyor. Yeni düzenlemenin özellikle önceki uygulamaya başvurmuş, ancak yapılandırması bozulmuş olan ve sayıları 1 milyonu geçen vatandaşları kapsayacağı belirtiliyor.

Kapsamı daralıyor

Hükümet, 2011 yılında çıkardığı 6111 sayılı torba kanunla, Cumhuriyet döneminin en büyük borç yapılandırmasına girişmiş ancak 50 milyar liralık beklentiye rağmen tahsilat 22 milyar lirada kalmıştı

Sözkonusu tutar bütçe dengelerini önemli ölçüde iyileştirmiş, ekonomi yönetiminin elini rahatlatmıştı. Ancak toplanacak tutarın 50 milyar liraya ulaşmamasında, vatandaşların belirlenen borç tutarını bir kaç taksitten sonra ödeyememesi ve yapılandırmanın bozulması gerekçe gösterildi. Bazı vatandaşlar vergi barışına başvurmalarına rağmen ödemeleri yarım kaldı ve yapılandırmaları da bozuldu. Şimdi bu vatandaşların birikmiş borçları da arttı.

Yeni dönemde hükümetin, benzer Vergi Barışı’nı yeniden getirmeyi planladığı, ancak bu kez barışın 2011’deki gibi her tür kamu alacağını değil, vergi alacakları gibi belirlenmiş bazı kamu alacaklarını kapsayacağı belirtiliyor. Böyle yapılandırması bozulmuş olanlara ikinci hak tanınacağının altı çiziliyor.

Beklenti 30 milyar lira

Hükümetin 2’nci Vergi Barışı’nı getirmesi halinde en az ilk uygulamadaki kadar vergi alacağını tahsil edebileceği hesabı yaptığı belirtiliyor. Hükümet 2’nci Vergi Barışı’ndan en az 20 milyar lira bekliyor. Borcunu kapatamamış 1 milyonu aşan borçlularla tahsilatın 30 milyar liraya ulaşabileceği de iddia ediliyor. Hükümetin önceki düzenleme gibi yine CHP’nin desteğini isteyeceği belirtiliyor.

2011’de başarı yüzde 44’te kaldı, alacak daha da arttı

- 2011’de yapılan 6111 sayılı Torba Kanun’la Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırması yapılmıştı.

- 50 milyar liralık tahsilat yapılması bekleniyordu ancak tahsilat tutarı 22 milyarda kaldı.

- Başarı oranı yüzde 44’le sınırlı kaldı.

- Varlık Barışı’nda yapılandırılan tutarın yanısıra sonradan doğan vergilerin de ödenmesi gerekti. Esnaf zorlandı. Bu uygulama nedeniyle 1 milyondan fazla esnafın yapılandırması iptal oldu.

- Yapılandırmadan önce devletin 50 milyar lira vergi alacağı vardı, yapılandırmaların bozulması nedeniyle sonradan doğan borçların da ödenememesi yüzünden alacak tutarı yüzde 50 arttı.

- Uygun şartlı, sıfıra yakın faizli yeni bir barışla en az 30 milyar TL tahsilat yapılabileceği iddia ediliyor.

Varlık Barışı’na G-20 raporu sebep olmuş

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, G20 ve IMF-Dünya Bankası toplantıları için bulunduğu ABD’den sürpriz şekilde açıkladığı ve hızla Meclis’e sevkedilen yeni Varlık Barışı düzenlemesinin ardından, ekonomi yönetimini korkutan rakamlar çıktı. G20 ve IMF-Dünya Bankası bahar toplantılarına Meclis’i temsilen katılan CHP Milletvekili Müslim Sarı, sözkonusu toplantılarda Türkiye’yi de kapsayan bir dizi ülke için ciddi uyarılar çıktığını, Türkiye’nin son makro rakamların da bu uyarıları daha da kritik hale getirdiğini söyledi.

IMF-Dünya Bankası toplantılarındaki genel havanın, “2013, 2012 yılından çok daha iyi bir yıl olmayacak” şeklinde olduğunu dile getiren Sarı, IMF World Economic Outlook Raporu’nun ekonomik riskler üzerine odaklanmış bir rapor olduğunu kaydetti.

Palandöken’den CHP’ye ‘Destek verin’ ziyareti

Geçtiğimiz hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in, daha önceki vergi barışı yasasını destekleyen CHP’nin 2’nci Vergi Barışı gelmesi halinde yine destek verip vermeyeceklerini sorduğu iddia edildi. Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmeyle ilgili “Esnafın sorunlarını anlattım” diyen Palandöken, doğrudan bir bilgi vermedi. Palandöken’e göre Vergi Barışı’yla 30 milyar TL tahsilat yapılabilir. Yapılması gereken daha uygun şartlarda sıfır faizli, uzun vadeli yeni bir Vergi Barışı.

İlk vergi affı 1906’da yapıldı

Türk hukukunda vergi affının ilk uygulaması 1906 yılında çıkarılan bir ‘iradei seniye’ ile yol vergisi yükümlülüğünden dolayı uygulanan cezaların affıyla ilgiliydi. Türkiye’de yaşayan herkesten alınan vergilerde sorun çıkınca ilk af çıkarıldı. Türkiye’de son 40 yıllık geçmişe bakıldığında vergi aflarının alışkanlık haline geldiği görülüyor. 1960-2013 yılları arasında 32 kez af çıktı. 2003’te 8 katrilyon, 2011 yılında ise 20 milyar lira tahsilat yapılmıştı.

Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde