Ankara'daki korkunç patlamada ölü sayısı 95'e çıktı

Ankara'daki korkunç patlamada ölü sayısı 95'e çıktı

Ankara Tren Garı önünde HDP ve EMEP kortejinin içerisinde gerçekleştirilen patlamalarda ilk belirlemelere göre en az 95 kişi öldü, 28’i ağır, 246 kişi yaralandı.

Ankara'daki korkunç patlamada ölü sayısı 95'e çıktı
16px
24px
11.10.2015 09:59
ABONE OLgoogle
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde düzenlenen ‘Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ öncesi Tren Garı önünde toplanan HDP ve EMEP kortejlerinin içerisinde sabah saat 10.04’te 3 saniye arayla iki ayrı bomba patladı. Canlı bomba olduğu tahmin edilen patlamalar sonucu meydan savaş alanına döndü. İnsan parçaları etrafa dağıldı. Kan gölü oluşan garın önünü feryatlar kapladı.

Başkent Ankara’da “Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi!” sloganıyla düzenlenen “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” kana bulandı. Halaylar çekilip, barış şarkıları söylenirken art arda iki patlama meydana geldi. Miting öncesinde toplanma alanı olan Ankara Tren Garı önünde HDP ve EMEP kortejinin içerisinde gerçekleştirilen patlamalarda ilk belirlemelere göre en az 95 kişi öldü, 28’i ağır, 246 kişi yaralandı. Patlamalara bir ya da iki canlı bombanın neden olduğu üzerinde duruluyor. Görgü tanıkları, patlamadan hemen önce elinde megafon olan sakallı bir kişinin anonslarla HDP kortejini patlamanın yaşandığı yere yönlendirdiğini söylerken, başka bir görgü tanığı da patlamadan önce bir kişinin “Allahu Ekber” diye bağırdığını anlattı.

Ankara'da barış için bu pankartları açmışlardı

DİSK, KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Türk Tabipleri Birliği, Sıhhıye Meydanı’ndaki miting için saat 10.00’da Ankara Tren Garı önünde toplanma çağrısı yaptı. Türkiye’nin değişik illerinden çok sayıda katılımcı miting için otobüslerle Ankara’ya geldi. Katılımcılar saat 09.00’dan itibaren Ankara Tren Garı önünde toplanmaya başladı. Polis mitingin gerçekleştirileceği Sıhhıye Meydanı’nın çevresini demir bariyerlerle kapatırken, meydan çevresindeki her 10 metreye de polis yerleştirildi. Saat 10.00’da kortejin önü tren garı önünden Sıhhıye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kısa süre sonra da patlamalar meydana geldi.

Barış Anneleri’ni vurdular

Garın önündeki gruplar halaylar eşliğinde sloganlarla yürüyüşe hazırlanırken yan yana duran HDP ve EMEP kortejlerinin içerisinde peş peşe iki ayrı patlama oldu. İlk patlama anı kameralara yansıdı. O sırada bir grup halay çekiyordu. Grup hep bir ağızdan söylediği şarkının “Bu meydan kanlı meydan” sözlerine geldiğinde ilk patlama gerçekleşti. ilk patlamanın saati 10:04 oldu. Patlamanın etkisiyle kalabalık, etrafa kaçışırken, 3 saniye sonra da ikinci patlama yaşandı. Bombalardan birisi, “Barış Annelerinin” içerisinde patlatıldı. Patlamalar 20 metre arayla iki ayrı noktada gerçekleşti.

Her yerde kan kokusu

Tren garı ile Ankara Arena Spor Salonu arasındaki geniş alana insan parçaları dağıldı. Patlamanın gücü, ölenlerin cesetlerini daire şeklinde etrafa saçtı. Büyük panik yaşanırken, garın önü de kan gölüne döndü. Feryatlar yükseldi. Ağlayanlar, çığlık atanlar, yaralılar, yaralılara yardım etmeye çalışanlar birbirine karıştı. Alan feryatlarla can pazarına dönerken etrafı kan kokusu kapladı.

Demir bilyeler saçıldı

Patlama o kadar şiddetliydi ki garın bütün camları da yere indi. Garın duvarları, gar önünde park eden araçların ve katılımcıların üzerleri insan parçaları ile kaplandı. Bombanın içerisindeki demir bilyeler kurşun gibi uzak noktalara saplandı.

‘HDP kortejini patlama bölgesine yönlendirdiler’

HDP Genel Merkezi’ne gelen bir görgü tanığı patlamadan önce elinde megafon olan sakallı bir kişinin anonslarla HDP kortejini patlamanın yaşandığı yere yönlendirdiğini ifade etti. Bu kişinin üzerinde görevli olduğuna yönelik herhangi bir ibare de bulunmadığını kaydeden görgü tanığı, “Sakallı kişi sürekli olarak ‘HDP’liler şuraya toplanın’ diye anons yaptı. Daha sonra peş peşe patlamalar oldu” dedi.

Tekbir sesi duyuldu

HDP korteji içerisinde yer alan başka bir görgü tanığı yanlarından sakallı, eli çantalı bir kişinin geçtiğini bir süre sonra da patlamanın meydana geldiğini anlattı. Başka bir görgü tanığı da patlama öncesinde bir kişinin “Allahü Ekber” diye bağırdığını ifade etti.

Biri havaya uçtu

Üzerinde hâlâ insan parçaları duran başka bir görgü tanığı ise, patlama sırasında bir bedenin havaya savrulduğunu gördüğünü ifade etti. İnsan parçalarının üzerlerine sıçradığını anlattı. Başka bir görgü tanığı bombadan çıkan ve ayakkabının altını parçalayan demir bilyeyi gösterdi. Bilyenin birkaç santim daha yukarıya gelmesi halinde ayağının kopacağına dikkat çekti.

Cesetlerin arasında canlı aradılar

Ağır yaralılar pankartların üzerlerinde taşınarak yakındaki araçlarla hastanelere götürüldü. Yaralıların bir bölümü de tren garının içerisine taşındı. Sonrasında ambulanslar geldi. Yaralılar ambulanslarla Numune başta olmak üzere yakındaki hastanelere kaldırıldı.

Hastanelerde yer kalmazken, patlamanın ardından yoğunluk nedeniyle alanda cep telefonları da kilitlendi. Patlamanın ardından yerde yatanların arasında dolaşan bir yurttaşın, “Canlı var mı?” diye bağırarak, yaşayan olup olmadığını kontrol etmesi yürekleri dağladı.
Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde