Ankara'daki hastane arazisi kime peşkeş çekilecek?

Ankara'daki hastane arazisi kime peşkeş çekilecek?

Ankara'da hastane yapılması için 49 yıllığına bedelsiz verilen araziye otel, kongre merkezi gibi kâra dönük ticarî yapıların yer aldığı ortaya çıktı.

Ankara'daki hastane arazisi kime peşkeş çekilecek?
16px
24px
17.03.2015 08:44
ABONE OLgoogle
Sağlık Bakanlığı, Bilkent’teki ormanlık alana sağlık kampüsü yapmak için 2007’de Çevre ve Orman Bakanlığı’na müracaat etti. Alan, ‘sosyal tesis ve kreş’ dahi inşa edilmemesi kaydıyla 49 yıllığına bedelsiz olarak verildi. Ancak projede otel, kongre merkezi gibi kâra dönük ticarî yapıların yer aldığı ortaya çıktı. Gelişmeye Türk Tabipleri Birliği’nden sert tepki geldi: “Şirketlere orman alanı üzerinden milyonlar kazandırılacak.”

Sağlık Bakanlığı, Ankara’daki 9 hastaneyi kapatarak kamu özel ortaklığıyla kurulacak Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü’nün yeri için Çevre ve Orman Bakanlığı’na rapor sundu. Raporda bölgeye sadece hastane yapılacağı, bu sebeple söz konusu arazinin Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesi talep edildi.

Orman Bakanlığı, yaptığı incelemenin ardından Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği raporun Ankara Orman İşletme Müdürlüğü ile Bölge Müdürlüğü’nce uygun görüldüğü kaydedildi. Orman Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıda “Orman parçasının istenilen amaca uygun olarak kullanılmasında kamu yararı bulunduğu görüşüne varılmıştır. Bu nedenle belirtilen orman alanı üzerinde sosyal tesis, kreş, lokal ve benzeri yapılmaması kaydıyla Sağlık Bakanlığı lehine 49 yıl süreyle bedelsiz verilmesine izin verildi.” ifadeleri yer aldı. Ancak projenin detayları ortaya çıkınca arazinin tahsis amacının sadece kağıt üzerinde kaldığı anlaşıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın ‘kreş ve sosyal tesis’ dahi yapmayacağını garanti ederek aldığı izne karşılık bölgeye ‘entegre sağlık kampüsü’ adı altında hastanenin yanı sıra pek çok tesis inşa edilecek. Orman alanında devleti yıllarca kiracı durumuna düşürerek zarara uğratan, kamu-özel ortaklığıyla inşa edilecek kampüste; kongre, Ar-Ge, yüksek teknoloji merkezleriyle birlikte ‘kâr’ etmeye dönük ticarî alanlar da yer alacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, hastane yapılması için ‘kreş dahi yapma’ denilerek verilen orman arazisine ‘otel’ de yapılacağını kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın kendi teşkilatını da bölgeye taşımayı planladığını söyleyen İlhan, “Bakanlık burada 30 yıl şirketlere kira ödeyecek. İnşaatı yapan şirketler 30 yılda fazlasıyla kâr elde edecek. Ticarî faaliyetlerin kârları da ihaleyi alan şirketlerin olacak. Sağlık Bakanlığı, şirketlere orman alanı üzerinden milyonlar kazandıracak.” diye konuştu.

İlyas Koç/zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde