Ankara'da kurbanlık fiyatları ne kadar?

Ankara'da kurbanlık fiyatları ne kadar?

Başkente Türkiye'nin dört bir yanından getirilen 100 binden fazla kurbanlık hayvan, 82 ayrı noktada kurulan alanlarda satışa sunuldu.

Ankara'da kurbanlık fiyatları ne kadar?
16px
24px
02.11.2010 21:01
ABONE OLgoogle

Ankara'da kurbanlık hayvan satışı için 6 metropol ilçede 10 ayrı satış noktası oluşturulurken, diğer 19 ilçede de 72 alan belirlendi.

Aralarında Kars, Van, Muş, Erzurum, Ağrı, Yozgat, Kırşehir ve Amasya'nın da bulunduğu 25 ilden gelen 100 binden fazla kurbanlık hayvan, İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin denetiminde satış bölgelerine gönderildi. Büyükbaş hayvanların sağlık raporu, pasaport ve dezenfekten belgeleri ile küçükbaş hayvanların nakil belgelerini inceleyen ekipler, gebe hayvanların satışını engellemek için de veterinerleri görevlendirdi.

Küçükbaş kurbanlıklak 400 ile 800, büyükbaşlar ise 3 bin 500 ile 9 bin lira arasında satılırken, vatandaşlar fiyatları yüksek buldu. Hayvan sahipleri ise büyükbaş kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre bin 500 lira artış olduğunu belirterek, etin fiyatının 1 yıl içinde yüzde 100 artış göstermesinin bunda etkili olduğunu savundu.

Öte yandan belediyeler tarafından Ankara'nın çeşitli bölgelerinde 37 kurban kesim alanı tespit edilerek, belirlenen bölgeler dışında kurban kesilmesine asla izin verilmeyeceği vurgulandı.
Altındağ'da Karapürçek Mahallesi, Çankaya'da Mühye Köyü, Emek ve Ayrancı Pazar Yeri, Etimesgut'ta Optimum Alışveriş Merkezi yanı ile Bağlıca köyü, Keçiören'de Ovacık Mahallesi, Mamak'ta Samsun Karayolu üzerindeki Ortaköy mevkisi, Sincan'da Çimşit Mahallesi'ndaki Göçmen Blokları yanı, Yenimahalle'de ise Hurdacılar Sitesi karşısı ile Batıkent İlkyerleşim Mahallesi.
Altındağ: Aydınlıkevler Pazar Yeri, Doğantepe Pazar Yeri, İskitler Pazar Yeri, Karapürçek'teki 55 ve 59. Sokaklar ile Site Yıldız Pazar Yeri.
Çankaya: Mühye Köyü, Emek Pazar Yeri ve Ayrancı Pazar Yeri,
Etimesgut: Optimum Alışveriş Merkezi yanı, Elvankent Kapalı Pazar Yeri, Alsancak Pazar Yeri, Eryaman 1. Etap Kapalı Pazar Yeri, Güzelkent Pazar Yeri ve Bağlıca Köyü.
Keçiören: Aktepe Pazar Yeri, Atapark Pazar Yeri, Ayvalı Pazar Yeri, Çaldıran Pazar Yeri, Yeşiltepe Pazar Yeri, Esertepe Pazar Yeri, Kalaba Pazar Yeri, Ovacık Kesim Yeri, Ufuktepe Pazar Yeri, Uyanış Pazar Yeri ve 23 Nisan Pazar Yeri.

Mamak: Ortaköy Kurbanlık Satış Alanı ve Mamak Pazar Yeri.
Yenimahalle: Batıkent İlkyerleşim Mahallesi, Batıkent Andaç Pazar Yeri, Batıkent Ergazi Pazar Yeri, Demetevler Pazarı, Hurdacılar Sitesi karşısı, Serhat Pazar Yeri, Şentepe Pazarı ve Ümitköy Pazarı.
Başkente kurbanlık hayvanların girişinin ardından İl Tarım Müdürlüğüne bağlı ekipler, satış noktalarında denetimlere başladı.
Yenimahalle'deki denetimlere İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun da katı ldı. Ceyhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'da geçen yıl Kurban Bayramı'nda 48 bin küçükbaş ve 57 bin büyükbaş hayvan kesildiğini belirtti.

Belediyelere bağlı veterinerler ile İl Tarım Müdürlüğüne bağlı ekiplerin bayram sonuna kadar Ankara'daki kurbanlık satış ve kesim bölgelerinde denetimler yapacağını belirten Ceyhun, vatandaşların kurbanlık alırken hayvanların sağl ık raporu, pasaport, dezenfekten ve nakil belgeleri olmasına özellikle dikkat etmelerini istedi.
Türkiye'ye kurbanlık olarak getirilen ithal hayvanların Ankara'da satışa sunulmadığını bildiren İl Tarım Müdürü Ceyhun, kesimi yapılan hayvanlar ın kayıttan düşmesi için kulak küpelerinin il ve ilçe tarım müdürlü klerine teslim edilmesini çağrısında bulundu.
Kurban kesiminin ilk güne sıkıştırılmaması gerektiğini bildirerek, bayramının üçüncü günü ikindi ezanına kadar kesim yapılabileceğini kaydeden Ruknettin Ceyhun, hayvanların eti dışında büyük bir ekonomik değeri bulunan deri, ayak, baş, tırnak ve iç organlarının da değerlendirilmesini gerektiğini söyledi.

Belediyelerin hayvan kesimi konusunda eğitim verdiği kişilerce kesim işlemlerini gerçekleştirmesinin vatandaşların olası kazaları yaşamalarına engel olacağını belirten Ceyhun, vatandaşların şikayetleri İl Tarım Müdürlüğünün "Alo 174" hattının yanı sıra "344 59 50" veya "315 76 20" nolu telefonlara bildirebileceklerini sözlerine ekledi.
Çankaya Belediyesi, 20 bin metrekarelik alan üzerine kurulu bulunan Mühye Kurban Satış ve Kesim Alanı'na asfalt dökerken, bölgenin aydınlatma ve su ihtiyacı için de çalışma yapıldı.
Ayrıca kurban satıcıları ile vatandaşların yiyecek-içecek ihtiyacı için satış noktaları oluşturan belediye, seyyar tuvalet ve duş kabinleri yerleştirdi. Hayvanlar, sağlık kontrollerinden geçirilerek satış bölgesine alınırken, kesim için de bayramın ilk gününden itibaren çalışmaya başlayacak sertifikalı kasaplar görevlendirildi.

Bu arada Çankaya Belediyesi'ne bağlı çeşitli birimler kurban satışının yapılacağı Mühye ile Emek ve Ayrancı pazar yerlerinde bayram sonuna kadar kesintisiz denetimlerde bulunacak.
Yenimahalle'deki kurban satış pazarlarında incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Fethi Yaşar, vatandaşların bayramı huzur içinde geçirmesi iç in Yakacık ve Batıkent bölgelerindeki kurbanlık satış ve kesim alanlarında çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Çeşitli illerden gelen kurban satıcılarını çadırlara yerleştirdiklerini ifade eden Yaşar, "Hayvanlar satışa sunulmadan önce nakliyede kullanılan araçlar şap, grip gibi hastalıklara karşı giriş bölgelerinde dezenfekte ediliyor. Ayrıca Ziraat Fakültesi, Tarım İl Müdürlüğü ve belediye veterinerlerince de hayvanlar kontrolden geçiriliyor. Belediye olarak dişi hayvanların kesimine asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

Satış alanlarında temizlik, asfalt, elektrik-su bağlantıları, tuvalet, duş, lokanta gibi yerlerin yapımının tamamlandığını belirten Yaşar, "Satı cıların ihtiyaçlarının bulundukları ortamda karşılanması ve mağdur olmamaları için gereken ne varsa yapılacak. Ayrıca alanlarda güvenlik, zabıta hizmetleri ve veteriner hekimler de 24 saat hizmet verecek. Kurban atıklarının çevreye kötü koku vermemesi amacıyla belediye ekipleri tarafından günü birlik olarak alınacak" dedi.
Vatandaşların hava koşullarından etkilenmemesi için belediye olarak oluşturdukları kesim alanında saatte 60 hayvanın kesilebileceği kaydeden Yaşar, bu hizmetin karşılığında 140 lira ücret alınacağını bildirdi.

Bu arada çeşitli illerden Ankara'ya gelerek Yenimahalle'deki kurban pazarında hayvanlarını satmaya çalışan besiciler, günlük harcamalarının 500 lirayı bulduğunu belirterek, yaklaşık 20 gün boyunca pazar alanındaki çadırlarda konaklayacaklarını kaydetti.
Mamak Belediyesi tarafından Samsun yolu üzerindeki Ortaköy mevkisindeki 170 dönümlük alan üzerine kurulan 400 çadır kapasiteli alana tuvalet ve banyoların yanı sıra iki ayrı hizmet binası yapıldı.
Jandarma, zabıta ve özel güvenlik görevlilerin bayram sonuna kadar 24 saat kesintisiz görev yapacağı bildirilirken, Mamak Müftülüğü de "Dini Hizmetler Danışma Bürosu oluşturdu. Ayrıca pazar yerinde itfaiye, otopark, veteriner ve doktorların bulunduğu sağlık merkezi noktasının yanı sıra seyyar kafeteryalar da kuruldu.

2 bin araçlık otoparkın bulunduğu kurban pazarını vatandaşların kolaylıkla bulabilmesi için Samsun yolunun bir çok noktasına "Kurban pazarı alanına gider" tabelaları yerleştirildi.
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, sağlık ve hijyen şartlarına büyük önem verdiklerini belirterek, kurban pazarında hayvanların sağlığı için veteriner hizmetlerini titiz bir şekilde yürüteceklerini söyledi.
Akgül, "Gerek kurban satan esnafımızın gerekse yoğun bir şekilde kurban pazarını ziyaret eden vatandaşlarımızın sağlığı için sağlık görevlilerimiz hazır bulunacaklar. Kurban pazar alanının hijyeni ve temizliği için ekiplerimiz 24 saat çalışma yürütecek. Belediye olarak vatandaşların sağlıklı bir şekilde alışveriş yapmaları için tüm hizmetlerimizi seferber edeceğiz. Hijyen şartlarına büyük önem veriyoruz" dedi.

Halka açık yerlerde kurban kesimine ve satışına kesinlikle izin verilmeyeceğini belirten Akgül, vatandaşların kurbanlarını veteriner denetimindeki kurban pazarından almalarını istedi.
Mesut Akgül, pazar alanında oluşabilecek hırsızlık veya her türlü olumsuzluk karşısında vatandaşın anından güvenlik güçleriyle irtibata geçmelerini uyarısında bulundu.
Altındağ Belediyesi de vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun şekilde kesmelerine yardımcı olmak amacı yla bir dizi önlemler aldı.
Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş Ali Kıl ıç, belirlenen alanlar dışında kontrolsüz ve sağlıksız bir biçimde kurban kesilmesine asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, bu alanlarda sıkı denetimler yapılacağını söyledi.

Kurban satış ve kesim yerlerinde yeterli sayıda personel görevlendirileceğini, vatandaşların su, elektrik, tuvalet, ağız maskesi, eldiven, önlük, çizme, kasap elbisesi ile atıkların konulması için büyük ve sağlam poşet gibi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma yaptıkların ı anlatan Kılıç, hijyenin sağlanmasına büyük özen göstereceklerini bildirdi.

Kılıç, "Kurban kesim yerlerinde içerisinde yeterli sağlık personeli olan bir ambulans hazır bulunacak ve olası kaza ve yaralanmaların önüne geçmeye çalışılacak" dedi.
Kurbanın ehil kimseler tarafından kesilmesine de dikkat edileceğini vurgulayan Kılıç, "kurban kesim elemanı" ya da "kasaplık kursu" bitirme belgelerinin olmasına dikkat edileceğini, kesimin ehil olmayan kişiler tarafından kendi mülklerinde, halka açık park, cadde, sokak, bahçe gibi yerlerde yapılmasına asla izin vermeyeceklerini bildirdi.
Bu arada belediye tarafından verilen hizmetle kasaplar tarafından küçükbaş hayvanlar 25 liraya kesilerek, 40 liraya parçalanacak; büyükbaş hayvanlar ise 40 liraya kesilerek, 100 lira parçalara ayrılarak teslim edilecek.

Sincan'da kurbanlık satışları Çimşit Mahallesi'ndeki Göçmen Bloklar ı yanında kurulan alan ile Yenikent ve Törekent Mahallesi'ndeki Belören mevkisinde gerçekleştirilecek.
Çimşit'teki satış yeri 360, Törekent'teki 114, Yenikent'teki ise 30 çadır kapasiteli olarak planlanırken, Çimşit'teki alana 6 ayrı banttan oluşan ve günde 800 büyükbaş hayvanın kesimine imkan veren mezbaha sistemi kurulacak. Kurban Komisyonunun belirleyeceği fiyat üzerinden hizmet verecek mezbahada, kurban kesimi için vatandaşlar sıra fişlerini Kurban Bayramı'ndan 15 gün önce belediyeden alabilecek.

Ayrıca Sincan'daki vatandaşlar kurbanlarını Tandoğan, Osmanlı, İ stasyon, Plevne, Yunus Emre mahallelerindeki pazar yerleri ile Fatih Mahallesi'ndeki Tuğra Anıtı arkası ve Yenikent'teki pazar yerlerinde de kesebilecek.

Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, "İlçemizdeki kurbanlık satış yerinde zabıta ve veteriner ekiplerimiz tarafından bayram sonuna kadar denetimler aralıksız olarak yapılacak. Belgesi olmayan, sağlıksız ve hastalıklı hayvanların satışına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde kurbanlıklarını ilçemizdeki satış yerlerinden alabilirler" dedi.  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde