Ankara Gar saldırısına 101 müebbet 7820 yıl hapis istendi!

Ankara Gar saldırısına 101 müebbet 7820 yıl hapis istendi!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı önünde 103 kişinin katledildiği IŞİD’in canlı bombalı saldırısına ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Ankara Gar saldırısına 101 müebbet 7820 yıl hapis istendi!
16px
24px
28.06.2016 18:28
ABONE OLgoogle
36 kişi hakkında dava açan savcılığın iddianamesinde, saldırı talimatını, Türkiye'nin başına 4 Milyon Lira ödül koyduğu, IŞİD'in Türkiye sorumlusu İlhami Balı'nın verdiği belirtildi.

İddianamede, Suruç saldırısını da aynı ekibin düzenlediği belirtilirken, örgütün Gaziantep yapılanmasını, polis tarafından sıkıştırılınca kendisini patlatan örgüt yöneticisi Yunus Durmaz ile Edremit Türe'nin oluşturduğu, bu kişilerin örgüt adına Türkiye'de eylem yapacak 150 kişiyi eğittikleri anlatıldı. İddianamede, Balı'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında “birden çok kasten öldürme” suçundan 100'er kez ağırlaştırılmış müebbet, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile kasten öldürmeye teşebbüs etmek suçlarından 5083 yıldan 7820 yıla kadar hapis cezaları istendi.

ARANAN CANLI BOMBALAR DA SANIK

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç tarafından hazırlanan 583 sayfalık iddianamede, patlamada 100 kişinin hayatını kaybettiği 391 kişinin ise yaralandığı, ayrıca canlı bombalar Yunus Emre Alagöz'ün ölen 101. kişi, “Profili, açık kimliği tespit edilemeyen, Suriye uyruklu eylemci, 102  Nolu Ceset” denilerek öldüğü belirtildi. IŞİD'in en önemli emirlerinden biri olan İlhami Balı'nın 1 numara olarak gösterildiği iddianamede, 36 kişi sanık olarak yer alırken, canlı bomba olarak aranan Savaş Yıldız, Kasım Dere, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar isimlerine de sanıklar arasında yer verildi.

IŞİD 150 KİŞİYİ EĞİTTİ

İddianamede, Türkiye'nin yerini bildirerek yakalanmasını sağlayana 4 Milyon Lira ödül vaat ettiği İlhami Balı'nın, IŞİD silahlı terör örgütünün yöneticisi ve Türkiye sorumlusu olduğu, faaliyetlerine ise Suriye'de devam ettiği kaydedilerek, yardımcısı olan Ebu Enes kod adlı Şüpheli Deniz Büyükçelebi'nin ise Türkiye-Suriye sınırı sorumlusu olduğu belirtildi. Sanıklardan örgüt yöneticisi Edremit Türe'nin, polisin yaptığı operasyonda kendisini patlatan Yunus Durmaz ile birlikte IŞİD'in Gaziantep'teki yapılanmasını kurdukları ve örgüt adına Türkiye'de eylem yapmak üzere 150 kişiyi eğittikleri anlatılan iddianamede, Durmaz'ın, Türkiye'de eylem yapmadan önce İlhami Balı'ya eylem önerisinde bulunduğu ve onay istediği, Balı'nın da onay ve talimat verdiği kaydedildi.

HÜCRE EVİNDE TOPLANTI

İddianamede Deniz Büyükçelebi'nin ise, canlı bomba eylemcilerini Suriye sınırından Türkiye'ye gönderdiği, eylemcileri Türkiye'de Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun'un karşılayarak örgütün Antep'teki hücre evlerine yerleştirdikleri belirtilerek, tren garı önündeki eylemden bir gün önce, şüpheliler Halil İbrahim Durgun, Yunus Durmaz, Hacı Ali Durmaz, Abdulmuttalip Demir ve Metin Akaltın ile saldırganlar Yunus Emre Alagöz ve Suriye uyruklu eylemcinin hücre evlerinden birinde toplandıkları anlatıldı. İddianamede şöyle denildi:

“Hücre evinde canlı bomba yelekleri eylemcilere giydirildi. Şüpheli Hakan Şahin, keşif ve istihbarat amacıyla eylem tarihinden önce Ankara'ya gönderildi. Halil İbrahim Durgun, şüpheli Yakub Şahin'i saat 20:00 sıralarında hücre evine çağırdı ve burada kendisine aracın anahtarını, ayrıca  yol boyunca haberleşmede kullanılmak üzere bir adet sıfır hat takılı cep telefonu verdi. Yakub Şahin'den önden gitmesini, telefona “aşkım” diye kayıtlı olan Durgun, polis çevirmesi görürse ‘canım dur ben geliyorum' diyerek mesaj atmasını istedi. Yakub Şahin, 09 Ekim 2015 Gaziantep'ten 21.49'da yola çıktı. Eylemi gerçekleştiren saldırganlar ise, canlı bomba yeleklerini hücre evinde giyerek diğer araçla 22:20 sıralarında Durgun ile beraber yola çıktılar. Durgun, eylemcilerini Ankara'ya getirdi. Şüpheli Yakub Şahin de araç ile öncülük yaptı.”

BULUŞTULAR

İddianamede, Halil İbrahim Durgun ile Yakub Şahin'in 10 Ekim günü saat 07:20 sıralarında Ankara Gölbaşı ilçesindeki bir petrol istasyonunda buluştukları kaydedilerek, Şahin'in Ankara girişinde ve ana yollarda polis kontrolü olup olmadığını tespit etmek için Ankara'ya gidip geldiği, olmadığını tespit edince de, Durgun'un eylemcileri 09:15 sıralarında Konya yolunun paralelinde bıraktığı anlatıldı. Saldırganların daha sonra taksiye binerek TBMM önünde, 09:30 sıralarında başka bir taksi ile tren garı önüne geldikleri belirtilen iddianamede, saat 10:04:29 ve 10:04:32 sıralarında iki ayrı noktada yeleklerini patlattıkları ifade edildi.

BU AMELE GÜZEL BİR TERTİB HAZIRLAYIN

İddianamede, yapılan operasyonda Yunus Durmaz'ın bilgisayarının ele geçirildiği ve çözümün yapıldığı kaydedilerek, bu verilere göre, şüphelilerin ülke genelinde birçok ilde istihbarat çalışmasının yaparak, emniyet, silahlı kuvvetler ve istihbarat birlikleri ile hidro elektirk santralleri, sivil toplum kuruluşlarını ve yöneticilerini yönelik eylem hazırlığı yaptıkları belirtildi. Durmaz'ın hücre evinde bulunan hafıza kartından İlhami Balı ile yapılan görüşmelere ilişkin notlar çıktığı anlatılan iddianamede, bir belgeye göre İlhami Balı'nın, Yunus Durmaz'a Gar eylemiyle ilgili “Miting ameli hakkında neler yaptınız? Nasıl bir tertib düzenlediniz? Bilgilendirin. Ve bu amele güzel bir tertib ayarlayın” talimatı verdiğinin görüldüğü ifade edildi.
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde