Anayasa değişikliği için: “RTE projesi”

Anayasa değişikliği için: “RTE projesi”

Baykal, Erdoğan’a ‘Başkanlık sistemi, emperyalizmin tavsiyesi’ sözünü anımsattı

Anayasa değişikliği için: “RTE projesi”
16px
24px
21.04.2010 08:40
ABONE OLgoogle

CHP lideri Baykal, Başbakan Erdoğan’ın “başkanlık rüyasını” ancak ilk seçime kadar göreceğini söyledi. Erdoğan’ın “Başkanlık sistemi Amerikan emperyalizminin bize tavsiyesi” dediğini anımsatan Baykal “O zaman ‘Amerikan emperyalizmi’ sözünü kullanıyormuş... Şimdi bu sözü kullandığına tanık olmadık” dedi. Baykal, anayasa değişikliğini “RTE projesi” olarak niteledi. ■

Anayasa değişikliği görüşmelerinde AKP, maddelere geçilmesi için yapılan ilk oylamada 333 “evet” oyuna ulaşabildi. CHP, BDP ve DSP’nin katılmadığı ilk oylamalarda 367’nin üzerine çıkılamadığı için pakete “doğrudan referandum” yolu göründü. HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmalı maddelerin oylamasında AKP’den firenin artabileceğine dikkat çekiliyor. ■

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarını eleştirirken, “Başkanlık rüyasını gönlünde yaşattığını görüyoruz. Ama önümüzdeki seçim sonrasında, bu başbakanlık döneminin hesabını veren insan konumunda olacaktır” dedi. Anayasa değişikliği önerisininin “AKP değil, RTE projesi” olduğunu kaydeden Baykal, “Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayın, deniyor. Sana mı soracağız, anayasa yürürlükte” mesajı verdi.

CHP lideri Baykal’ın grup toplantısında yaptığı açıklamalar ana başlıklarıyla şöyle:

Kıbrıs seçimleri:

Sayın Derviş Eroğlu müzakereleri elbette sürdürecektir ama bu müzakerelerin kazanılmış siyasi hakları ortadan kaldırmaya yönelik işletilmesine herhalde göz yummayacaktır. Bu seçim demokratik uyarıdır. Bu demokratik uyarının, Kıbrıs’ta ortaya çıkan bu yeni anlayışın, Kıbrıs’ın ötesine de taşacağına yürekten inanıyorum.

İşsizlik açılımı:

Başbakan son günlerde kendince yeni bir açılım yapıyor. “İşsizlik sanal, acımasızca sömürüyorlar, TOBB halletmezse ben hallederim” diyor. Başbakan coştu. İşsizlik etrafında şarkıcıların, sanatçıların toplantı yapacağı açılımı bekliyoruz. TOBB’un 1 milyon 3 bin üyesi var, bir kişi alırlarsa 3 puan işsizlik azalır, diyor. Bu üyelerin yüzde 80’i zaten 3 kişi çalıştırıyor. Başbakan diyor ki “bir işçi alıver”. Kolaysa sen alıver. Yapmanız gereken ilk şeyi söylüyorum. O ellerinde diplomaları olan 200 bin öğretmeni derhal tayin edin. Engellilere ayrılan 53 bin kadro boş, derhal atamalar yapılsın.

Anayasa RTE projesi:

AKP iktidarı artık son dönemini yaşıyor. Anayasa değişikliği ile geleceklerini güvence altına almak istiyorlar. Yargıyı “ayarlamaya” çalışıyorlar. 70 milyonun yok, ama iktidarın yargı problemi var. Bu anayasa değişikliği, AKP değil, RTE projesidir. Türkiye Cumhuriyeti değil, RTE anayasası olacak. Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayın, deniyor. Bu, yaptığımızın anayasaya aykırı olduğunu biliyoruz, demektir. Sana mı soracağız, anayasa yürürlükte.

Çankaya freni yok:

AKP kamyonunun freni yok, freni patlamış yokuş aşağı iniyor. Cumhurbaşkanlığı o fren görevini yapamıyor. Seçim zamanı bize, güler yüzlüdür, tatlı dillidir dediler, iyi ama biz sohbet muhatabı aramıyoruz, olumsuz gidişe müdahale edecek tavrı sergileyecek cumhurbaşkanı arıyoruz. Cumhurbaşkanlığı freni işlemediğine göre, elde kalan tek fren olan yargı bağımsızlığının ortadan kalkacak olması Türkiye’yi nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya bırakıyor takdirinize sunuyorum. Başbakan TOBB’u da azarlamaya başladı, esnafı, işçisi sesini çıkaramıyor, asker kendi derdinde...

Yargı da şimdi emir kumandaya girecek. Başbakan’ın bir hevesi var. Anayasa Mahkemesi’ndeki 17 hâkim de RTE olsun, benim gibi olsun, diyor. HSYK de her birisi benim gibi olsun diyor.

Einstein atışması:

29 soruya 1 cevap, Einstein bile buna cevap veremez, demiştim. Başbakan cevap vermiş... Einstein’ın izafiyet teorisini anlamak Başbakan’ın bu esprisini anlamaktan daha kolaydır. Başbakan’ın tutarsızlık sözcüğünü kendi özel sözlüğünden çıkarması lazım. Bütün yaşamı tutarsızlıklar abidesi.

Başkanlık sistemi:

Tutarsızlık deyince aklıma Sayın Başbakan’ın bir süre önce söylediği sözü hatırlatmak geldi: “Başkanlık sistemi Amerikan emperyalizminin bize tavsiyesi.” Birgün gazetesi manşete çıkarmış bu sözlerini. O zaman “Amerikan emperyalizmi” sözünü kullanıyormuş... Şimdi bu sözü kullandığına pek tanık olmadık. Başkanlık rüyasını, hayalini gönlünde yaşattığını görüyoruz. Ama artık bunu dayatması hiçbir şekilde mümkün değildir.

Önümüzdeki seçim sonrasında, bu başbakanlık döneminin hesabını veren insan konumunda olacaktır. Gerçeğin ne olduğu önümüzdeki ilk seçimde ortaya çıkacaktır. Başbakan içinde bulunduğu hayal dünyasından gerçeğe uyanacaktır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde