Anayasa Paketi 2 fireyle geçti

Anayasa Paketi 2 fireyle geçti

Meclis, anayasa değişikliği paketi ile 12 Eylül darbesinin izlerini silmeye yönelik önemli bir adım attı.

Anayasa Paketi 2 fireyle geçti
16px
24px
07.05.2010 07:57
ABONE OLgoogle

Türk demokrasisi için tarihi bir gün yaşandı. Meclis, anayasa değişikliği paketi ile 12 Eylül darbesinin izlerini silmeye yönelik önemli bir adım attı.  
 
Teklifin tümü üzerindeki oylama 72 ret oyuna karşın 336 oyla kabul edilerek yasalaştı. Oylamanın ardından AK Partili vekiller Başbakan Tayyip Erdoğan'ın etrafında sevinç yumağı oluşturdu. CHP sonuç açıklanmadan salonu terk etti. Reform paketinin Meclis'ten geçmesinden sonra gözler Köşk'e çevrildi. Cumhurbaşkanı isterse, anayasa değişiklik paketini bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir. Meclis'te 330 ile 367 arasında oyla kabul edilen anayasa değişikliğini Cumhurbaşkanı'nın da halkoyuna sunma yetkisi var. Paket, Cumhurbaşkanı'nca Meclis'e iade edilmediği takdirde, halkoylamasına sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz ay başlayan anayasa maratonu sona erdi. Meclis, teklifin ikinci tur görüşmelerini dün gece geç saatlerde tamamladı. Paketin tümü üzerine yapılan oylamaya 409 vekil katıldı. 336 kabul, 72 ret oyu kullanılırken bir oy da boş çıktı.

Genel Kurul, dün görüşmelere 24. maddeyi ele alarak başladı. Teklifin 'Ekonomik ve Sosyal Konsey'le ilgili 24. maddesi gizli oylama sonrası 336 'evet', 71 'hayır' oyu ile Meclis'ten geçti. Söz konusu düzenlemeyle Anayasa'nın 166. maddesinde değişiklik yapılıyor.

12 Eylül darbecilerine yargılama yolunu açan anayasa değişikliğinin 25. maddesi de 337 oyla kabul edildi. Oylamaya toplam 409 milletvekili katılırken, 72 vekil ret oyu verdi. Düzenlemeyle Anayasa'nın 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile o dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclis'inde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırılıyor. Paketin yürürlük maddesi de 336 oyla kabul edildi. 72 vekil ret oyu kullanırken, 1 oy da boş çıktı. Buna göre anayasa değişikliği teklifi, tümüyle halkoyuna sunulacak.

Başbakan Erdoğan, Anayasa görüşmelerini son gününde de yakından takip etti. Oylamalar boyunca Erdoğan, TBMM'den ayrılmadı. Oylamalar sırasında Genel Kurul Salonu'na giren Başbakan, zaman zaman da kuliste vekillerle sohbet etti. Anayasa görüşmelerini Genel Kurul Salonu'nda devamlı izleyen lider ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Genel Kurul da maratonun ardından tatile giriyor. Meclis, daha önce alınan kararın aksine, bugün ve 9 Mayıs Pazar günleri çalışmayacak; 11 Mayıs Salı, 12 Mayıs Çarşamba ve 13 Mayıs Perşembe günlerinde de çalışmalarına ara verecek.

Geçici 18. madde paketten düştü

Teklifinin 26. maddesine bağlı geçici 18. madde, paketten düştü. Oylamaya 282 vekil katıldı. 203 kabul, 72 ret oyu kullanıldı. Geçici 18. maddede, parti kapatma davalarına ilişkin, Anayasa'nın 69. maddesinde planlanan değişikliklerin görülmekte olan davalara da uygulanması hükmü yer alıyordu. Değişiklik teklifinin, Anayasa'nın 69. maddesinde değişiklik öngören ve parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddesi, 327 kabul oyu alarak paketten düşmüştü. 8. maddenin kabul edilmesinin ardından gözler, düzenlemeye ilişkin olan geçici 18. maddeye çevrilmişti.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 19. maddesi ise 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. Düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esasları belirliyor. 336 oyla kabul edilen 26. maddeye bağlı geçici 20. maddesi ise HSYK'nın yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor. Bunun ardından çerçeve 26. madde de 338 oyla Meclis'ten geçti.

Selim Kuvvel/Ömer Şahin/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde