Anadolu'nun korkulu rüyası: 40 Milyon Lira dolandırdı

Anadolu'nun korkulu rüyası: 40 Milyon Lira dolandırdı

Türkiye'de şirket avına çıkan sahte yatırım fonları, özellikle Anadolu'nun korkulu rüyası haline geldi.

Anadolu'nun korkulu rüyası: 40 Milyon Lira dolandırdı
16px
24px
05.02.2013 08:32
ABONE OLgoogle

Türkiye'de şirket avına çıkan sahte yatırım fonları, özellikle Anadolu'nun korkulu rüyası haline geldi. Kartvizit bastırıp, iyi İngilizceyle 'yabancı yatırımcıyız' havası veren uyanıklar, KOBİ'leri 40 milyon lira dolandırdı

Yabancı fonların akınına uğrayan Türkiye'de dolandırıcılık vakaları arttı. Şirketleri satın alma veya ortak olma bahanesiyle tuzağa düşüren sahte fonlar, birkaç yılda yüzlerce şirketi zarara uğrattı. Fonların mesken tuttuğu adreslerin başında İstanbul, Bursa, Kayseri, Gaziantep ve Konya gibi illerdeki organize sanayi bölgeleri geliyor. Yargıya da taşınan dava dosyalarına göre sistem şu şekilde çalışıyor: Öncelikle acil finans veya ortak ihtiyacı olan şirketler tespit ediliyor. Ardından iyi derece İngilizce bilen bir ekip şirketle irtibata geçiyor. Kartvizitten yurtdışı ofis bilgilerine kadar her ayrıntıyı hesaba katan profesyonel dolandırıcılar genellikle fonun merkezi olarak Dubai'yi adres gösteriyor.

40 MİLYON LİRA DOLANDIRILDI

Sahte fon yöneticileri hedefteki firmanın finansal analizi ve sektör raporunun yer aldığı bir dosya bile hazırlıyor. Daha sonra yüz yüze pazarlık dönemi başlıyor. Ticari mevzuatlara son derece hakim olan dolandırıcılar, hisse devir anlaşmasından sonra şirketlerin içini boşaltarak ortadan kayboluyor. İstanbul'da Hermes Makine, Atilla Gelişim Tekstil, Onur Mağazacılık, Plablps Plastik gibi firmalar sahte fon mağdurları arasında. Yargıya taşınan davalarda 40 milyon liralık dolandırıcılık tespit edildi. Davaya konu olan fonların isimleri ise şöyle: Global Fund Partner, Evaluation Invest Middle East, Emiras.

ÖZEL UYARI YAPIYORUZ

İMES Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Kemal Akar, bu konuda sıkı bir denetim başlattıklarını belirtti. Akar, "Artan şikâyetler üzerine İMES'teki sanayicilerimizi uyarma kararı aldık. Özellikle KOBİ'lerin hedef alındığını gözlemliyoruz" diye konuştu.

DAMADI GÖRMEDEN EVLENMEYİN

Sabancı Holding'de üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra internet portalı üzerinden KOBİ'lere ortak bulan Mehmet Buldurgan şöyle uyarıyor: "Sahte fonlar genellikle Körfez kökenli isimler kullanıyor. Şirketler damadı görmeden evlenmemeli."

TÜGİK SAHTE FON ALARMI VERDİ

Fonlar konusunda uyarı yayımlayan kurumlar arasında 10 bin üyeye sahip TÜGİK (Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu) de var. Başkan Erkan Güral, kuruma gelen şikâyetleri göz önüne alarak, yetkililer ve üyeleri uyardıklarını ifade etti. Güral, "Fonlar konusunda dikkatli davranmak gerekiyor" dedi.

Metin Can/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde