Anadolu'nun çılgın Türkleri /VİDEO

Anadolu'nun çılgın Türkleri /VİDEO

Krize aldırmadan 25 milyon dolarlık fabrika kurdular. Yeni yatırım için de kolları sıvadı

Anadolu'nun çılgın Türkleri /VİDEO
16px
24px
21.11.2008 08:29
ABONE OLgoogle

Dünyayı sarsan küresel krizin reel sektöre etkisi tartışılırken, yatırımlara ara vermeden devam eden şirketler de var. Eskişehir merkezli mobilya firması Cardin Consept, tesislerine 25 milyon dolarlık ek yatırım yapma kararı aldı.  
  
Eskişehir'e 60 kadar gazeteciyi davet eden Cardin Consept Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Keser ile yönetim kurulu üyeleri Murat Teker, Eyüp Teker ve Salih Teker yatırımları hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Murat Teker, krizin yol açtığı olumsuzlukların ve karamsar havanın yatırım kararlarını etkilemediğini söyledi. Teker, "Türkiye daha önce de krizleri atlattı, bu dönemi de atlatırız. İşimize devam edeceğiz ve daha çok çalışacağız." dedi.

Krizi bahane edip işçi çıkarma yoluna gitmeyeceklerini de özellikle vurguladı. Cardin Consept'in krizi aşmak için en büyük güvencesi son dönemde hızla artan toplu konutlar. Birkaç yıl önce başlanan toplu konutların bittiğini ve insanların taşınmaya başladığını belirten Teker, "Aileler, yeni evlerine taşınırken mobilyalarını da yeniliyor." diye konuştu.

Murat Teker, mobilya sektörünün durumunu da değerlendirdi. Teker'in verdiği bilgiye göre sektör 6 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bunun 1 milyar dolarlık bölümü ihracattan elde ediliyor. Gelecek yıllarda mobilya, ihracatın lokomotif sektörlerinden biri olacak. Türkiye'de mobilya üretiminde çok başarılı şirketlerin bulunması ve ülkenin Ortadoğu ve Avrupa gibi önemli pazarlara yakınlığı ihracat için büyük şans.

Ramazan Teker, Eyüp Teker, salih Teker ve Murat Teker birlikte.. 

Bayi sayısını 450'ye çıkaracak

Cardin Consept, yeni yatırımları ile 140 olan bayi sayısını 2009 sonunda 450'ye çıkarmayı hedefliyor. Şirket, üretimini Eskişehir'de 25 bin metrekare kapalı olmak üzere 90 bin metrekare alan üzerine kurulu tesislerinde gerçekleştiriyor.

Fabrikada ayda bin 500 adet maksi takım, 4 bin 500 baza, 500 salon takımı, 5 bin yatak, 750 takım panel mobilya, yemek odası, yatak odası, genç odası takımı ve TV ünitesi üretilebiliyor. Firma, üretiminin yüzde 30'unu Yunanistan, İran, Belçika, Mısır, KKTC, Almanya, Danimarka, Libya, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç ediyor. Mobilyaların taşınmasında yaşanan çizilme ve ezilme gibi zararları önlemek için ürünler müşteriye karton ambalaj sistemiyle ulaştırılıyor.

Cardin'in öyküsü halı ticaretiyle başlıyor…

Cardin Mobilya'nın temelleri, 35 yıl önce atıldı. Cardin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker'in dedesi olan Bayram Teker, Niğde'nin Koyunlu köyü kendisine dar gelince, büyük illerde halı satmak üzere köyünden çıkar… Bir süre halı ticareti yapar. Daha sonra yerleşik düzene Eskişehir'de geçer. Oğulları Mustafa Teker, Ramazan Teker ve Salih Teker ile birlikte Eskişehir'de işlerini büyütürler. Dede Teker ve Mustafa Teker'in vefatından sonra ise işleri diğer 2 oğul ve torunlar Murat Teker, Eyyup Teker ve Oğuzhan Teker yönetmeye başlar. Murat Teker, Cardin mobilyanın mazisini ve bu seviyeye gelişini de şöyle anlatıyor: “Halıcılıkla başlayan ticari hayatımıza daha sonra mobilya bayiliğini ilave ederek otomotiv ve petrol ürünleri satışına da başladık. Dedem ve babamın vefatından sonra büyüklerimizin yolunda büyümeye devam ettik. İlk atılımımız, perakende mağaza sayımızı Eskişehir'de 8'e çıkarmak oldu. Bunun yanı sıra, dedemin işi olan halıcılığa devam ettik. Bu bizim pazarlama tecrübemizi artırırken, müşteri portföyümüzün de artmasına sebep oldu.” dedi.

Fabrikanın temelleri 2006'da atıldı

Teker ailesi, perakendecilikte büyük başarı elde edince, kendi mobilyasını üretip bütün dünyaya ihraç etme kararı aldı. Bu kararın ilk adımını da 2006'da mobilya fabrikasının temelini atarak başladı. Fabrika 2007'de ilk üretimini yaptı. Ürün gamları belirlendi.  Şu anda 25 bini kapalı 65 bin açık alan olmak üzere toplam 90 bin metrekare alanda üretim yapmaktadır.

Tasarımda başarı ar-ge ile geldi

Üretimini son sitem tesislerde yapan fabrika, ayda 1500 adet maksi takım, 4500 baza, 500 salon takımı, 5000 yatak, 750 takım panel mobilya, yemek odası, yatak odası, genç odası takımı ve TV üniteleri üretiyor. Bütün modellerin tasarımları, oluşturduğumuz Ar-Ge biriminin büyük katkısıyla yine Cardin bünyesinde gerçekleştiriliyor.

Mobilya sektörü İhracatta lokomotif sektörlerinden birisi olacaktır

Mobilya sektörünün ülkemizdeki hacmi 6 milyar dolardır. İhracatı ise 1 milyar dolara ulaşmıştır. Teker; “Mobilya sektörünün ileriki yıllarda ihracatta lokomotif sektörlerinden birisi olacaktır” dedi. Bunun sebebini de şöyle açıkladı. “Hammadde de ve yarı mamul tedarikinde altyapının hazır olması en büyük avantajdır. Mobilya sektöründe markaya yatırım yapmak ve satış sonrası hizmet vermek olmazsa olmazlardandır. Profesyonel ekibimizle tasarım ve ARGE çalışmalarımız sayesinde ürünlerimizi A kalitede üretiyoruz. Özellikle ürünlerimizin işlevsel olmasına çok amaçlı kullanılmasına özen gösteriyoruz. Nihai tüketicinin rahat kullanabileceği özellikle hem yatak, hem sandık olabilen, kullanışlı ürünleri ön plana çıkartıyoruz.” dedi.

Lojistikte Avantajlıyız

Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine lojistik hizmeti vermesi daha elverişlidir. Mobilyanın hacimli bir ürün olması lojistik hizmetini ön plana çıkarmaktadır. Bundan dolayı Ortadoğu ve Avrupa'ya lojistik hizmet vermek ülkemiz açısından daha ekonomiktir. Bu açıdan baktığımızda Cardin olarak bu avantajı kendi lehimize çevirmesini bildik.

Bayilerimize Karlılığı Ön Planda Tuttuk

Bayilerimizin daha elverişli ortamda çalışması ve daha yüksek kar elde etmesi için Cardin olarak elimizden geleni ortaya koymaktayız. Masrafların çok ağır olduğu şu dönemde karlılık daha önem kazanmıştır.  Satış sonrası servis hizmetimiz ürünümüzün olduğu her noktaya kadar ulaşmaktadır. Her bölgeye bölge müdürlükleri açıp bayilerimize daha iyi hizmet vermeyi hedeflerimiz arasına koyduk. Cardin Bayiliği bir avantajdır.

Bütün ürünler karton ambalajda

Sektörde gerçekleştirdikleri ilklerden birinin de bütün ürünlerin karton ambalajda satışı olduğunu söyleyen Teker, “Lojistik hizmetini kendimiz veriyoruz. Satış sonrası hizmet için servislerimiz var. Bir yıl bile olmadan bütün ürün gruplarında piyasaya çıkmak zordur. Kısa zamanda büyük yol kat ettik. Yurt dışı Ar-Ge ve pazarlama çalışmalarımız da devam ediyor” diye konuştu. Murat Teker, bu yıl katıldıkları İstanbul Mobilya Fuarında yurt dışından yoğun talep aldıklarını, Yunanistan, İran, Belçika, Mısır, KKTC, Almanya, Danimarka, Libya, Irak ve Dubai'yi gibi ülkelere ihracata başladıklarını, hedeflerinin ise üretimin yüzde 30'unu ihraç etmek olduğunu söyledi.

Hedef ilk 5 arasında olmak

Yurt içinde bayilik çalışmalarının devam ettiğini, söyleyen Murat Teker, “Bayi sayımız hızla artıyor. Yapılanmaya Batı'dan başladık. Batı bölgelerdeki yapılanma tamamlandığında hızla diğer bölgelerde de yerimizi alacağız. İlk etapta hedefimiz sektörde ilk 5 arasında olmak” dedi. Profesyonel ve deneyimli kadromuzla Cardin'de showroom için ihtiyaç duyulan bütün modellerin imalatını yaptıklarını belirten Murat Teker, “Cardin, entegre bir tesisidir. Yay başta olmak üzere sektörde gerekli önemli altyapı ve yarı mamulleri de kendimiz üretiyoruz. Pazarlamada kazandığımız tecrübeyi üretim ve ihracata aktaracağız."

ŞİRKETİN GENEL MÜDÜRÜ RAMAZAN TEKER BAŞARI SIRLARINI ANLATTI. İZLEYİN

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde