Anadolu’da oteller seçimle doldu 160 milyon liralık iş hacmi doğdu

Anadolu’da oteller seçimle doldu 160 milyon liralık iş hacmi doğdu

Türkiye’de 12 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri Anadolu’da turizmcilerin yüzünü güldürdü.

Anadolu’da oteller seçimle doldu 160 milyon liralık iş hacmi doğdu
16px
24px
20.05.2011 06:05
ABONE OLgoogle

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydın, “Otel dolulukları yüzde 80’e çıktı. Anadolu’da seçim harcamaları yaklaşık 160 milyon TL’lik bir ekonomi yaratıyor” dedi.MİLLETVEKİLİ aday adaylığı süreci ve ardından siyasi partilerin seçim mitingleri Anadolu’da turizmi hareketlendirirken, 160 milyon TL’lik da ekonomi yarattı. 12 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerinin sadece turizme katkısı ise 70 milyon TL’yi buluyor.

Doluluklar yüzde 80

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı Seçim Aydın, seçim kampanyaları ve mitinglerin Anadolu’da konaklama ve yeme içme sektörünü ciddi şekilde hareketlendirdiğini söyledi. Başta Ankara olmak üzere bütün illerde otellerin doluluklarının yüzde 80’e ulaştığını belirteren Aydın, “Anadolu’da seçim harcamaları yaklaşık 160 milyon TL’lik bir ekonomi yaratıyor. Konaklama, yeme içme, ulaşım, poster, broşür, süsleme, hediyelik eşya, bayrak, araç giydirme, miting meydanlarındaki organizasyonu kapsıyor” dedi.

Nisandan sonra patlama

İller, ilçeler ve köylerdeki seçim kampanyalarının Anadolu’da yılbaşından beri turizmi hareketlendirdiğine dikkat çeken Aydın, şöyle konuştu: ”Aday belirleme sürecinde Ankara’ya gidiş gelişler yoğunlaştı. Bölgelerde yapılan temayül yoklamaları sonrasında genel merkezlerdeki mülakatlar ve kesin listelerin belirlenmesi sürecinin ardından bu yoğunluk kent mitingleriyle nisan ortalarından itibaren en üst seviyelere çıktı. Bu hareketlilik turizm sektörünü iki ay süreyle doğrudan etkileyecek. Seçim tarihinin uygun tespit edilmesi nedeniyle normal tatil süreci de olumsuz etkilenmeyecek.”

Uçaklarda ek doluluk

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu da, her seçimde olduğu gibi bu dönemde de uçak doluluklarında ek yüzde 20’lik artış yaşandığını söyledi. Partilerin ve milletvekili adaylarını desteklemek isteyenlerin trafiği artırdığını belirten Alioğlu, “Yurtdışından bile tatilini öne alıp gelenler var. Asıl 12 Haziran’da ve bir gün öncesinde yer bulamama sorunu olacak. Başka yerde oy kullanacakların şimdiden biletini alması gerekiyor” dedi.

YEPUD: Mitingler çok  profesyonel değil

PARTİLERİN seçim çalışmaları ve binlerce insanın katıldığı mitingleri ise etkinlik firmaları tarafından başarısız bulundu. Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği (YEPUD) Başkanı Meltem Bayazıt Tepeler, seçim organizasyonlarında partilerin profesyonel firmalar yerine tanıdıklarıyla çalışmayı tercih ettiğini kaydetti. Tepeler, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Mitinglerin organizasyonu da çok profesyonel görünmüyor. Planlama, zamanlama hataları var. Bizim işimizde en önemli şey akıştır. Mitingler curcuna içinde oluyor. Karışıklık, gürültü, renk cümbüşü var. Bütün partilerin mitingleri çok profesyonel izlenimi vermiyor. Oysaki etkinlik yönetimi artık bir bilim dalı. Master ve doktora programları bile var.”

Seçim sonrası tebrik etme yoğunluğu olur

SEÇİM hareketliliğinin en çok Ankara’da yaşandığına işaret eden ATİD Başkanı Seçim Aydın, şunları söyledi: “Başkenti, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Kayseri ve Erzurum gibi iller takip ediyor. Yaz aylarında boşalan Ankara için ise 12 Haziran’dan sonra Ramazan ayına kadar, seçilen milletvekillerinin başkentli olması sürecinde ev aramaları, tebrik için bölgelerinden gelecek kişilerin ziyaretleri nedeniyle otellerde ve çarşı pazarda ciddi bir yoğunluk ve ekonomik hareketlilik bekleniyor.”

Seçim otobüste doluluğu yüzde 60 artırdı

TÜM Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım da, milletvekilliği aday adaylığı sürecinden itibaren şehirlerarası otobüs taşımacılığının hareketlendiğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ankara odaklı taşımalarda geçen ay ciddi artış yaşandı. Mitingler, şehirlerdeki iç ulaşımın yanısıra şehirlerarası ulaşımı da yoğunlaştırdı. Asıl yoğunluk ise haziranın ilk haftasında olacak. Geçen aylarda normale göre yüzde 30 ek dolulukları yakaladık. Haziranda yüzde 60’a çıkacak. Memleketinde oy kullanmak isteyenler de, seçim günü ve bir gün öncesini doldurmuş durumda. İnsanların şimdiden biletlerini almaları gerekiyor.”

İstanbul daha az pay aldı

İSTANBUL Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da, İstanbul’un seçim turizminden Anadolu illerine göre daha az pay aldığını dile getirerek, “Buradaki toplantı ve mitinglerde daha çok semtler arası hareket oluyor. Çok uzaklardan İstanbul’a gelip kalmaları pek gerek olmadı. Otellere ve yeme içme hizmetlerine yansıması oldu ama Anadolu illerindeki kadar etkilemedi” diye konuştu.

Hanife Baş/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde