Anadolu Grubu hangi işte başarısız oldu?

Anadolu Grubu hangi işte başarısız oldu?

Anadolu Grubu, Türkiye’nin en köklü sanayi gruplarından biri. Son yaptığı yabancı ortaklık hüsrana uğradı...

Anadolu Grubu hangi işte başarısız oldu?
16px
24px
17.01.2014 15:22
ABONE OLgoogle
Anadolu Grubu, Türkiye’nin en köklü sanayi gruplarından biri… Özilhan ve Yazıcı ailelerinin ortak olduğu grubun son yıllarda hizmet sektöründe de önemli yatırımlarına şahit oluyoruz.
 
2005 yılında Mc Donald’s’ın Türkiye lisans haklarını alan Anadolu Grubu bu alanda başarılı bir çalışma yürütüyor. Grup, Anadolu Vakfı’nın kurduğu Anadolu Sağlık Merkezi ile sağlık sektörüne de 250 milyon dolarlık yatırım yapmış durumda. Alkollü içecek sektöründe Türkiye ve Rusya’da önemli yatırımları bulunan Anadolu Grubu’nun Çin’in önde gelen elektronik şirketlerinden Hisense’nin distribütörlüğünü aldığını 2010 yılında dergimizde yazmıştık.
 
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, daha önce verdiği röportajda Güney Koreli Samsung ile yolarını ayırdıktan sonra Çinli Hisense ile güç birliği yapacaklarını belirtmişti. Hatta grup Antek Teknoloji Ürünleri Pazarlama ve Ticaret A.Ş. adıyla bir şirket kurmuştu.
 
 
Anadolu Grubu, Hisense ile beş yılı opsiyonlu olmak üzere 10 yıllık distribütörlük anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşmanın yapıldığı yıllarda Amerika’ya 500 milyon dolarlık televizyon satan Hisense’ın ilk olarak televizyonları Türkiye’ye getirildi. Çin’in en büyük televizyon üreticisi olan Hisense Grubu’nun Başkan Yardımcısı Lan Lin Anadolu Grubu ile el sıkışıldıktan sonra Türkiye’ye gelip, üretimi bile düşünebileceklerini açıklamıştı.
 
Ancak geçtiğimiz günlerde öğrendik ki Anadolu Grubu’nun Hisense ile işbirliği sona ermiş. Distribütörlük anlaşması karşılıklı fesih edilmiş. Piyasadan edindiğimiz duyumlara göre, elektronik sektöründeki yoğun rekabet nedeniyle Hisense ürünleri pazarda istediği yeri bulamamış. 
 
Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde