Anadolu Adliyesi adliyelik oldu!

Anadolu Adliyesi adliyelik oldu!

Dünyanın en büyük adalet sarayında 810 eksik

Anadolu Adliyesi adliyelik oldu!
16px
24px
07.11.2013 08:34
ABONE OLgoogle

Yapımında 810 kalem eksik tespit edilen, "dünyanın en büyük adliyesi" ünvanlı Anadolu Adalet Sarayı'nın yapımıyla ilgili yürütülen soruşturma sonunda 7 kişi hakkında 3'er yıldan 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 

Dünyanın en büyük adliyesi ünvanı ile 10 ay önce kapılarını açan ancak inşaat hataları nedeniyle sık sık tartışma konusu olan Anadolu Adalet Sarayı'nın yapımıyla ilgili yürütülen soruşturma sonunda 7 kişi hakkında 3'er yıldan 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yapımında 810 kalem eksik tespit edilen adalet sarayı inşaatının yüklenici firması Şira Elektrik İnşaat Taahhüt Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'nin yetkilisi Muharrem İlkar ile mimar Burhanettin Haldun Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi, "edimin ifasına fesat karıştırmak" suçundan hakim karşısına çıkacak.

Başsavcılık teknik ekibi tarafından hazırlanan raporda bina içinde 800 noktada akıntı bulunduğu, yangın testlerinin tamamlanmadığı, 480 tuvalette izolasyon sorunu olduğu ve pis suyun koridorlara aktığı, bazı hakim ile savcı odalarına su girdiği belirtildi.

Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 10 sayfalık iddianamede geçici kabul işlemini yapan Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan komisyonun kontrollerinde inşaatta 280, mekanik tesisatta 202 ve elektrik tesisat işlerinde de 328 kalem olmak üzere toplam 810 kalem eksik imalatın tespit edildiği belirtildi.

Binada 800 noktada akıntı bulunduğu, yangın hidroforlarının aktif hale getirilemediği, izolasyon sorunu bulunan 480 tuvaletin ters eğimde bağlandığı için pis suyun koridorlara aktığı, balkonlardaki yağmur suyu tahliyelerinin yapılmaması nedeniyle bazı hakim ve savcı odalarına su girdiği de belirtildi.

YANGINDAN KAÇAN DURUŞMA SALONUNA ÇIKACAK

 Sulu söndürme sistemindeki sorunların 17 Mayıs'taki yangın sırasında ortaya çıktığı ve yangın alarm sisteminin aktif olmadığının, 146 yangın vanasının da kapalı olduğunun anlaşıldığı, binanın bu haliyle yangına karşı tamamen korunaksız hale geldiği vurguladı.

G blok ve H blok üzerinde izolasyon olmadığı ve oluşan akıntıların taşıyıcı kolonlarda korozyona yol açıp binanın bu bölümlerin 10 yıl dayanacağının da belirtildiği iddianamede asansörlerin bir çoğunun arızalı olduğu, yangın kaçış senaryosunda A ve B bloktaki kaçış noktalarının duruşma salonlarından çıkış olarak planlandığı anlatıldı.

Sedef Şenkal Demir/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde