Amerikan Merkez Bankası faiz artırdı, dolar nasıl tepki verdi?

Amerikan Merkez Bankası faiz artırdı, dolar nasıl tepki verdi?

Amerikan Merkez Bankası beklendiği gibi faiz artırım kararı verdi

Amerikan Merkez Bankası faiz artırdı, dolar nasıl tepki verdi?
16px
24px
14.06.2017 19:34
ABONE OLgoogle

Amerikan Merkez Bankası (Fed) beklendiği gibi faizlerde artışa gitti. Böylelikle banka yılın ikinci faiz artışını yapmış oldu.

Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrası federal fonlama faizini 1,00-1,25 aralığına çekti. FOMC kararını bire karşı sekiz oyla aldı. Faiz artışını aleyhinde oy kullanan tek üye Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari oldu.

Banka 2017'de bir faiz artışı daha öngörüyor. 12 Fed üyesi 2017'de 3 ya da daha fazla artış tahmini yaptı.

Faiz karar metninde enflasyondaki gelişmelerin yakından takip edildiği vurgusu yapıldı. İş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiği, ABD firmalarının yatırım harcamalarının devam ettiği belirtildi.

Banka bilanço daraltılması politikasının da devam ettirileceğini açıkladı. Fed bilanço küçültmeye bu yıl başlayacak. Metinde bilanço küçültmenin kademeli olarak yapılacağı açıklandı.

Faiz kararı öncesi 3,48'in üzerinde olan dolar/ TL kuru karar sonrasında 3,48'in altını test ettikten sonra yine bu seviyenin üzerine geldi. 

ABD 10 yıllıkları kararın ardından yatay seyretti. Altının ons fiyatı ise kararaın ardından 1.265 dolara kadar geriledi.

Banka son olarak Mart ayında 25 baz puan faiz artışına gitmişti.

FED BAŞKANI JANET YELLEN'IN AÇIKLAMALARI

Fed Başkanı Janet Yellen faiz kararın ardından basın toplantısında konuşuyor. Yellen'ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyle;

Para politikasındaki normalleşme çalışmaları devam edecek.

Genel olarak ekonominin önümüzdeki birkaç yılda ılımlı büyümesini bekliyoruz.

Bilançoyu uygun olduğunda normalleştireceğiz.

Çekirdek enflasyon gıda ve enerji fiyatlarındaki değişimlerden etkilendi.

FOMC enflasyonun yüzde 2'de dengelenmesini bekliyor.

Kademeli faiz artışları ekonomiyi desteklemek üzere birkaç yıl devam edecek.

Bilanço daraltma sürecine bu yıl başlamayı öngörüyoruz. Öngörülebilir şekilde varlıklarımızı azaltacağız.

Bilançonun daraltılması rezerv normalleşene kadar sürdürülecek. Bilançoyu kademeli azaltmamız gelecekteki politika kararlarını etkilemeyecek. Bilanço aktif bir politika aracı olarak kullanılmayacak.

Gelecekteki şartlar gevşek para politikası gerektirirse faiz indirimi söz konusu olabilir.

Ben Şubat'a kadar görevimi sürdüreceğim ama başkan ile gelecek planları ile ilgili görüşmedik. 

Yellen açıklamalarına devam ederken dolar/TL 3,49'un üzerini gördü.

DOLAR NASIL TEPKİ VERDİ?

ABD'de enflasyon mayısta yüzde 1,9 ile piyasa beklentisi olan yüzde 2'nin gerisinde kalırken, bu veri Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Piyasa tarafından mayısta değişmesi beklenmeyen perakende satışlar verisi ise yüzde 0,3 azaldı.

Veri öncesinde 3,5125 seviyesinde bulunan dolar/TL, açıklanan verilerden sonra 3,4880 ile 16 Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Dolar/TL bugün en düşük 3.4760 ve en yüksek 3.5230’u gördü. Euro ise en düşük 3.9200’yi en yüksek ise 3.9540 seviyesine çıktı.

Fed kararı sonrası dolar 3.48 seviyesinin altını zorlarken, euro 3.92 seviyesini gördü.  Euro/dolar paritesi 1.1250 seviyesinin üzerinde seyretti. Dolar 3.4759 ve euro 3.9170 seviyesiyle düşüşünü sürdürmeye devam ederken Yellen'ın konuşmasıyla dolar 3.49-3.50, euro ise 3.91-3.92 seviyesinde hareket etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde