Amerika'dan yeni tehdit... Türkiye çıkarılıyor

Amerika'dan yeni tehdit... Türkiye çıkarılıyor

Reuters, geçen hafta ABD'nin F-35 teslimatını durdurabileceğini belirtmişti. Amerikalı yetkililer, F-35 savaş uçakları programından Türkiye’nin çıkarılmasının proje açısından sorun teşkil etmeyeceğini söylüyorlar...

Amerika'dan yeni tehdit... Türkiye çıkarılıyor
16px
24px
28.03.2019 13:04
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin ABD ile birlikte yürüttüğü F-35savaş uçaklarının üretim sürecinden çıkartılabileceği ileri sürüldü. Reuters'ın "F-35 üretim sürecine yakın kaynaklara" dayandırdığı haberinde ABD'nin F-35'ler için Türkiye'den parça alımını durdurabileceği belirtildi. 

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma kararının ardından başlayan Washington- Ankara gerilimi sürüyor. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler (SACEUR) Yüksek Komutanı Orgeneral Micheal Scaparrotti, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini alması durumunda F-35 teslimatının iptal edilmesini önereceğini belirtmişti. Washington, Türkiye'ye Rus yapımı S-400'ler yerine ABD yapımı Patriot almasını önermişti. 

Reuters'a konuşan bir kaynak Türkiye'nin F-35'ler için yaklaşık 800 parça ürettiğini, ancak bunların sadece bazılarının zor bulunan parçalar olduğunu belirtti.

Aynı kaynak daha önce Türkiye'den alınan bazı parçaların üretimi için başka şirketlerin teklifleri olduğunu söyledi. Kaynak, "Türkiye'nin yeri doldurulmaz değil" dedi.

Bir başka kaynak ise ABD'nin üretim sürecinden Türkiye'yi çıkarmayı düşündüğünü ileri sürdü. 

Reuters'ın haberine göre Türkiye'nin üretim sürecinden çıkarılması ve yerine bir başka kaynak bulunması üretici firma Lockheed Martin'in hızını düşürebilir. 

Reuters, geçen hafta ABD'nin F-35 teslimatını durdurabileceğini belirtmişti.

3 AY GECİKECEK

Türkiye’nin projeden çıkarılması ve farklı üreticilere yönelmenin uçakların üretimini 3 ay kadar geciktireceği ifade ediliyor. Uçağın üreticisi şirket Locheed Martin de şu aşamada bu konuda bir yorum yapmaktan kaçınıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Aralık ayında yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin F-35’lerin üretiminde kritik bir rol oynadığını ve Türkiye’yi programdan çıkarmanın kolay olmayacağını söylemişti. Buna karşın Amerikalı kaynaklar, Türkiye’de üretilen örneğin gövdeye ait parçaların, Northrop Grumman Corp. tarafından hali hazırda zaten California’daki fabrikada üretilen parçalar olduğunu söylüyorlar. 

Bir yandan bu tartışmalar devam ederken diğer yandan Türk pilotların F-35 savaş uçaklarıyla ilgili eğitimleri de devam ediyor. Türkiye, uçaklardan ikisinin kendisine bu yıl Kasım ayında teslim edilmesini bekliyor.

Amerika’nın Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin F-35 programında kalmasını istediğini ancak bunun için Ankara’nın Patriot füze savunma sistemi satın alması gerektiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde