Amerika'daki Sarraf davasında 5'inci gün: İşte o hesap çizelgesi..

Amerika'daki Sarraf davasında 5'inci gün: İşte o hesap çizelgesi..

ABD'de Hakan Atilla'nın sanık olarak yargılandığı, Reza Zarrab'ın ise tanık olduğu jürili duruşmanın 5'inci günü bugün başlayacak.

Amerika'daki Sarraf davasında 5'inci gün: İşte o hesap çizelgesi..
16px
24px
05.12.2017 18:57
ABONE OLgoogle

New York'ta Hakan Atilla'nın sanık olarak yargılandığı, Reza Zarrab'ın ise tanık olduğu jürili duruşmanın 5’inci günü bugün başladı. Tanık Reza Zarrab’ın dün çapraz sorgusuna geçilmişti. Bugün de Zarrab, savcılığın sorularına yanıt veremeye devam ediyor. Duruşmaya ilgi bugün de çok yoğun olduğu için, Zarrab’ın ifade verdiği ana duruşma salonu dışında ek olarak iki salon daha açıldı. İzleyiciler, 12 ve 14'üncü katlardaki bu salonlarda duruşmayı canlı olarak monitörlerden izliyor.

YARGIÇ BERMAN'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

Yargıç Berman salona girdi ve herkesin oturmasını rica etti. Yargıç Berman, Reza Zarrab'ın ifadelerinden önce açıklamalarda bulundu. Berman, kamuoyunun delillere erişmesine ilişkin konuştu. Taraflar belgeleri dosyadan çıkarmak istedi ancak Berman bunların yeniden dosyaya konmasını talep etti. Berman, "Bunu yaptım çünkü bence herkesin (tüm delillerin ve bunların taşıdığı önemin) iki tarafını da görmesi önemli" dedi. Berman, koruma emri kapsamında olan dosyalardan birinin kamuoyunun erişimine açıldığından bahsetti. Çünkü dosya halihazırda yayınlandı.

Berman ayrıca Zarrab'ın cezaevindeki konuşmalarına ait ses kayıtlarının "Brady" kapsamında olmadığına karar verdi. Yani savunma makamını (Hakan Atilla'yı) temize çıkaran delillerin haksız surette savunmaya verilmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Amerikalı gazeteci Adam Klasfeld'e göre ise, bu ses kayıtları, Zarrab'ı güvenilirlik konusunda itham etmek amacıyla kullanılabilir.

DURUŞMA BAŞLADI, ZARRAB SORULARI YANITLIYOR

Duruşma başladı Zarrab soruları yanıtlamaya başladı. İlk olarak Zarrab 9 dakikalık bir ses kaydının doğruluğu soruldu. Zarrab kaydı doğruladıktan sonra kayıt, delil olarak dosyaya sokuldu. Mahkemede bazı Türkçe ses kayıtları dinletti.

SARRAF'IN SÖZ ETTİĞİ HESAP ÇİZELGESİ

Amerikalı gazeteci Adam Klasfeld'in sosyal medyadan yaptığı paylaşıma göre, Zarrab dün bu hesap çizelgesiyle ilgili şunu söylemişti: "Halkbank'la yaptığım İran ticaretini gösteren sistem bu." Zarrab'ın ifadesine göre bu hesap çizelgesi, Royal Denizcilik şirketine ilişkin bir belgenin Safir Altın için hazırlanmış bir versiyonu.

İşte o belge (Daha büyük olan belgenin sadece bir kısmı):

Duruşmada Türkçe ses kayıtları dinletilmeye devam edildi. Salonda ses kayıtları dinletildi ve doğrudan sorgu sona erdi. Oturuma kısa bir ara verildi. Aranın ardından Atilla'nın avukatları Zarrab'a sorularını yöneltecek.

DAHA ÖNCEKİ DURUŞMALARDA NELER OLUŞTU

Geçen hafta tanık olarak "(ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" sözleriyle ifade vermeye başlayan Reza Zarrab, ilk jürili duruşmaya ayağında kelepçe ve mahkum kıyafetiyle getirilmişti. İlk günkü ifadesinde, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon Euro rüşvet verdiğini söyleyen Reza Zarrab, Aktif Bank'ta hesap açmasına eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın yardımcı olduğunu ifade ederek, "Aktif Bank Genel Müdürü ile görüşmeden sonra hesap açtım, günlük 5-10 milyon euro işlem hacmiyle açıldı" şeklinde konuşmuştu.

Reza Zarrab ikinci duruşmada, para trafiğinin nasıl olduğunu anlatmıştı. İkinci jürili duruşmaya koyu renk takım elbise ile gelen Reza Zarrab, yine eski Bakan Zafer Çağlayan ve Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan’a verdiği rüşvetlerden söz etmişti. “Dönemin başbakanı Erdoğan ve hazine müsteşarlığı... Bu ticaretin başlatılması için talimat vermişti” iddialarından bulunan Reza Zarrab, “Başbakan Erdoğan ve Babacan İranla işlemlere (altın ticareti) yardım edilmesi için Vakıfbank ve Ziraat Bankasına şahsen talimat verdiler” ifadelerini kullanmıştı.

Üçüncü jürili duruşma geçen Cuma günü yapıldı. Duruşmada bu kez Yargıç Berman’ın “delillerle” ilgili çıkışı ve bir jüri üyesinin duruşma sırasında uyuması damga vurmuştu. Yargıç Berman, sunulan telefon kayıtlarından birinde geçen konuşmaların çok geniş bir etki alanı olduğunu, bu nedenle "yargılamanın bütünlüğünün sağlanması" açısından savcılar bu kaydı kabul etmeden önce kaydın doğruluğunun ispatlanması gerektiğini söylemişti. Yargıç Berman Cuma günkü duruşmada, uyuyan jürinin bundan sonra duruşmalara katılmayacağını açıklamıştı. Berman, "Bence salonda olan bitenleri izleyemeyen bir jüri görevini yerine getiremez" ifadelerini kullanmıştı. Yargıç Berman, söz konusu jüri üyesinin 2 gündür duruşmaların büyük kısmını uyuyarak geçirdiğini söylemiş ve "Çok iyi bir adama benziyordu. Epey de derin uyudu" demişti. 6 yedek kişiden biri, bu jüri üyesinin yerini alacak. Duruşmada Reza Zarrab’ın eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a yazdığı mektup ortaya çıkmıştı. Zarrab ise ifadesinde, sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri tutuklu sanık Hakan Atilla'dan öğrendiğini iddia ederek, Halk Bank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan hakkında da rüşvet iddialarında bulunmuştu. Duruşmada Zarrab’a eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in fotoğrafı gösterilmişti. Zarrab daha önceki duruşmada da Güler'in oğlu Barış Güler'e 100 bin dolar rüşvet ödediğini söylemişti.

Dünkü dördüncü duruşmada Reza Zarrab’ın çapraz sorgusuna geçildi. Zarrab, savcının sorularını yanıtladı. Altın ticareti ve hayali gıda ticaretine ilişkin ifade veren ve soruları yanıtlayan Reza Zarrab, sanık Hakan Atilla hakkında da iddialarda bulundu. Eski Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan’la ilgili rüşvet iddialarını duruşmada yineleyen Reza Zarrab, dinletilen ses kayıtlarını da doğruladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde