İş dünyasında iki rakip büyük holding olan Koç ve Sabancı, sivil toplumculuk söz konusu oldu mu, rekabeti bir yana bırakıyorlar.
Hacı Ömer Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile Vehbi Koç Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Semahat Arsel'i birlikte seminerler izlerken görmekten mutlu oluyorum. İkisi de heyecanla, toplumun eksiklerine duyarlık gösteriyorlar.
Semahat Hanım, Güler Sabancı'nın konuğu olarak Sakıp Sabancı Müzesi'ndeydi.
O gün, 10 Aralık'ı gösteriyordu. BM İnsan Hakları Günü'ydü. Sabancı Vakfı da bu anlamlı günde "Erişilebilir Toplum Yaratmak" başlığıyla kadınlar, engelliler ve gençler için toplumsal katılım ve erişilebilirlik konusunu ele alıyordu.
Engelliler öndeydi. Perkins Körler Okulu Kurumsal Gelişme Danışmanı Dr. Aubrey Webson ile Dünya Bankası Kıdemli Operasyonlar Sorumlusu Charlotte McClain Nhlapo'yu dinledik. Güler Sabancı ile Dilek Sabancı, konuya bütünüyle sahip çıktılar.
Sabancı Vakfı'nın da kurucu üyesi olduğu Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu kapsamında düzenlenen seminerde, çok şeyler öğrendik. Webson ile Nhlapo, engellilerin gelişen teknoloji ve toplumsal duyarlılıkla normal insanlar arasında, ayrımcılık yapılmadan nasıl mutlu olacaklarını anlattılar. İkisi de engelliydi ve kendi kesimlerinin yaşadıklarına tercüman oluyorlardı. Türkiye, birçok ülkenin henüz onaylamadığı Engelli Hakları Sözleşmesi'ni 28 Eylül 2009'da imzalamış ve ülkemizdeki engellilerin haklarının korunmasında büyük bir adım atmıştı. Haklar, engellilerin yaşamlarına yeni bakış açısı benimsenmesini gerektiriyordu. Yani, sadece tıbbi tedavi, yardım ve bakım ile korumaya muhtaç kişiler olarak görülmemeliydi. Topluma her bakımdan katılımı mümkün bağımsız birey ve hak sahibiydiler.
Öyleyse, onlara uygun işler verilmeliydi. Oysa iş dünyası bu duyarlığı daha fazla göstermeli, hükümet de onlara istihdam desteği vermeliydi.
Dr. Webson ile Charlotte, şu mesajı verdiler: "İnsan hakları konusunda uluslararası anlaşmalara imza atıyorsanız, bunun hem parasal hem de uygulama kısmını da başarmalısınız."
Güler Sabancı da aynı fikirdeydi. Onu bir kere daha gördüğümde, Sabancı Holding'de engellilerden nasıl yararlandıklarını sorup, öteki firma sahiplerine de örnek olması amacıyla anlattıklarını yazacağım.
Perihan Çakıroğlu/Bugün