‘Altın çocuk Kuzey Irak’ta hayata döndü’

‘Altın çocuk Kuzey Irak’ta hayata döndü’

İngiliz petrol devi BP’nin Meksika Körfezi’nde yaşanan sızıntı felaketi sonrası görevinden ayrılan eski CEO’su Tony Hayward’ın Kuzey Irak’ta Genel Energy’nin CEO’su olarak ‘hayata döndüğü’nü yazdı.

‘Altın çocuk Kuzey Irak’ta hayata döndü’
16px
24px
03.09.2012 08:32
ABONE OLgoogle

ABD’li New York Times (NYT) gazetesi, İngiliz petrol devi BP’nin Meksika Körfezi’nde yaşanan sızıntı felaketi sonrası görevinden ayrılan eski CEO’su Tony Hayward’ın Kuzey Irak’ta Genel Energy’nin CEO’su olarak ‘hayata döndüğü’nü yazdı.

Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Enerji ile İngiliz yatırım şirketi Vallares ortaklığındaki Genel Energy PLC’yi anlatan geniş bir haber analiz yayınladı. İngiliz Vallares’in kurucuları arasında dünya zenginler listesinin en üst sıralarında yer alan Nat Rothschild da var.

New York Times, Genel Energy şirketinin değerinin 3 milyar dolar olduğunu, büyüklük olarak BP’nin 44’te birine denk geldiğini, ancak Tony Hayward’ın burada sadece finansal başarı peşinde koşmadığını, BP’de yaşadığı çevre felaketinin “ruhunda açtığı yaralardan” da kurtulmaya çalıştığını yazdı.

‘Türkçe’yle sempati topluyor’

Tony Hayward da gazeteye Kuzey Irak’ta harika bir fırsat yakaladığını ve “kendine güveninin bir kısmını” geri kazanma arayışında olduğunu söyledi. NYT, şirketin Türk ortaklarından Mehmet Sepil’in 2002’de Kuzey Irak’ta müteahhitlik yaptığı dönemde şu anda Irak Cumhurbaşkanı olan Celal Talabani’nin kendisiyle temas kurduğunu ve petrol işinin başladığını yazdı.

İngiliz tarafıyla ortaklığın 2011 yılında gerçekleştiğini hatırlatan NYT, Sepil’in, “Bu işe girmeden bildiğim tek petrol arabamın benzin deposundaydı” sözlerine yer verdi. Türk tarafının şirketteki payının yüzde 45 civarı olduğunu, oy haklarının da yüzde 30 olarak belirlendiğini yazan NYT, Tony Hayward’ın yılda 6 kez Kuzey Irak’a gittiğini, sık sık da Ankara’ya uğradığını belirtti.

Mehmet Sepil, “Tüm şirketi Tony yönetiyor. Ben siyasetle ilgili, bölgeyi tanımakla ilgili yardımcı oluyorum“ dedi. Tony Hayward’ın jeoloji yüksek öğrenimi döneminde Türkiye’de saha çalışmaları yaptığını ve bu dönemde öğrendiği Türkçesiyle sempati topladığını anlatan Sepil, “Kendisi buradaki altın çocuk” dedi.

Somali’ye bakıyorlar

NYT, Genel Energy’nin günlük 40 bin varil üretim yaptığını, ihracat olduğu takdirde üretimin ikiye katlanacağını yazdı.

Şirketin yeni aldığı Barrus Petroleum adlı kuruluşla Fas, Malta ve Somali civarlarında yeni petrol sahaları aradığını yazan gazete grubun Afrika’da yeni yatırımlar peşinde olduğunu da yazdı. Tony Hayward, Kuzey Irak yönetiminin Irak merkezi hükümetiyle aralarındaki petrol gelirleri anlaşmazlığını kazanacağına olan inancını da belirtti.  (Milliyet)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde