Almanya yaralandı, dolar 1.83 TL’yi aştı

Almanya yaralandı, dolar 1.83 TL’yi aştı

Avro bölgesinin en güçlü ekonomileri de Moody’s’ten nasibini aldı

Almanya yaralandı, dolar 1.83 TL’yi aştı
16px
24px
25.07.2012 08:53
ABONE OLgoogle

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s; Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’u negatif izlemeye aldı. Kuruluş, borç krizinin bu ülkeler için de bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’un uzun vadeli kredi notu görünümlerini “durağan”dan “negatife” düşürdü. Kuruluş, borçlanma notları “AAA” olan bu ülkeler ile ilgili karara gerekçe olarak Avrupa’daki belirsiz gidişatın bu ülkeleri de etkilemesi olasılığını ileri sürdü. Karara tepki gösteren Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bunun adil bir değerlendirme olmadığını ifade etti.

Moody’s; Almanya ve AAA kredi notuna sahip diğer ülkelerin, sorunlu ülkelere desteği artırmak zorunda kalabilecekleri uyarısında bulundu. Yunanistan’ın Avro bölgesinden ayrılma olasılığının arttığına da dikkat çeken Moody’s, bunun “finans sektöründe ancak çok yüksek maliyetle önüne geçilebilecek bir şok zincirini başlatabileceğini” belirtti.

Troyka Yunanistan’da

Öte yandan uluslararası kreditörlerin temsilcileri (troyka), aksayan ekonomik planı canlandırmak ve 130 milyar Avro’luk finansal desteği sürdürmekle, ülkenin iflasına izin vermek seçenekleri arasında bir karara varmak amacıyla yapacakları kritik görüşmeler için Atina’ya gitti. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras resesyonun bu yıl GSYH’nin yüzde 7’sinden de daha derin olabileceğini ve 2014’ten önce büyüme beklenmediğini söyledi. Yunanistan, kendisine tanınan sürenin iki yıl uzatılmasını istiyor.

Dolar 1.83 TL’yi aştı

Avro bölgesinin borç endişeleriyle piyasalarda tedirginlik dün de sürdü. Avro/dolar 1.21 seviyesinin altından işlem gördü. İçeride dolar, 28 Haziran’dan bu yana en yüksek olan 1.83 seviyesini aştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde