Almanya'dan küstahça açıklama: Türkiye'ye gitmeyin ...

Almanya'dan küstahça açıklama: Türkiye'ye gitmeyin ...

Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye seyahat edecek olanlarla ilgili uyarısını "en üst seviyeye" çıkardı.

Almanya'dan küstahça açıklama: Türkiye'ye gitmeyin ...
16px
24px
25.10.2018 07:42
ABONE OLgoogle

Bakanlık dün internet sitesine, "Türkiye: Seyahat ve güvenlik bilgileri" başlıklı uzun bir yazı koydu. Yazıda, 24 Haziran seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiği, olağanüstü halin kaldırıldığı ancak ülkede halen aşırı güvenlikçi siyaset izlendiği vurgulandı.

Türkiye’ye seyahad edecek Almanlar’ın ve özellikle Türk- Alman pasaportu taşıyan çifte vatanrdaşların tehlikede olduğunun vurgulandığı yazıda şöyle denildi:

“Son iki yılda çok sayıda Alman vatandaşı keyfi olarak tutuklandı. Gözaltılar ve ceza takibatının en sık rastlanan nedeni, sosyal medyada Türk hükümetinin eleştirilmesi oldu. Alman yasalarına göre fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilen bu tür beyanlar, Türkiye'de ceza hukuku açısından suç sayıldı. Sadece sosyal medya paylaşımları değil, başka birinin geçtiği mesajı ‘Like’lamak veya onu başkalarına aktarmak da takibat nedeni sayılıyor. Ayrıca, kamuoyuyla paylaşılmamış bazı mesajlarınız da birileri tarafından Türk güvenlik birimlerine iletilmiş olabilir. Bunların sonucunda ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ veya ‘Terör örgütü propagandası’ suçundan, bir kaç yıllık cezayla yargılanabilirsiniz.”

ÇİFTE VATANDAŞLAR BÜYÜK RİSKTE

Dışişleri Bakanlığı, özellikle Türk kökenli Alman vatandaşlarının veya çifte vatandaşların bu tür tutuklama, sınırdan geri çevrilme, bir kaç gün alıkonulma, pasaportuna el konulup Türkiye’de tutulma gibi durumlarla karşılaşabileceğini belirtti. 

Bakanlığın açıklamasında şöyle devam edildi:

“Bu tür olayda, en çok çifte vatandaşlar olumsuz etkileniyor. Bir çok Türk kökenli Alman vatandaşı, Türkiye’yle kişisel veya aile bağları olduğu halde, sınırdan çevrildi ve Türkiye’ye sokulmadı. Yine bir çok Türk ve Alman vatandaşı, bir kaç saatten bir kaç güne kadar Türkiye’de tutuldu ve Almanya’ya dönüşlerine izin verilmedi. Cep telefonlarına el konuldu, kayıtlı telefon numaraları incelendi. Bundan en çok da, muhalif kesimler etkilendi.”

“AVUKAT OLMADAN KONUŞMAYIN”

Bu şekilde gözaltına alınanların mutlaka Alman temsilcilikleri ile temasa geçmeleri, yanında avukatı ve tercümanı olmadan ifade vermemeleri istendi. Türk makamlarının, Alman makamları ile çalışmakta gönülsüz davrandığı bildirilirken özellikle, Alman vatandaşı olan kişi aynı zamanda Türk vatandaşlığını da taşıyorsa, Alman makamlarının etkisinin daha kısıtlı olduğu da vurgulandı.

ALMANLAR’IN YÜZDE 63’Ü: GİTMEM

Türkiye’ye gitmek zorunda olanların ise özellikle Kuzey Irak ve Suriye sınırına yakın illerden uzak durması gerektiği bildirildi.

Bu arada Alman Stern Dergisi “Türkiye’de tatil yapar mıydınız?” diye bir anket hazırladı. Ankete katılan yaklaşık 2500 kişiden yüzde 63’ü “Hayır” cevabı verdi.

Ali Gülen/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde