Almanya'dan 56 milyon euroluk tank alıyoruz

Almanya'dan 56 milyon euroluk tank alıyoruz

TSK, Almanya'dan tanesi 1 milyon euroya 56 adet Leopard II A4 tank alıyor.

Almanya'dan 56 milyon euroluk tank alıyoruz
16px
24px
01.04.2010 11:35
ABONE OLgoogle

Konvansiyonel tehdit yok ekonomik kriz var. Üstelik Egemen Bağış 'Almanya; Türkiye ve Yunanistan'a silah satmasın' önerisinde bulundu ama Türkiye Almanya'dan aldığı 298 Leopard tanka 56 adet daha ekleyecek.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Türkiye ve Yunanistan'ın silah harcamalarını karşılıklı olarak kısması önerisini gündeme getirdiği bir dönemde, TSK'ya Almanya'dan tanesi 1 milyon euroya 56 adet Leopard II A4 tank alınıyor.

Türkiye, daha önce de Almanya'dan 300 milyon euroya 298 adet Leopard II A4 tankı almıştı. Tank alım sözleşmesinin Nisan ayı içinde imzalanması bekleniyor. Tankların Yunanistan tehdidine karşı 1. Ordu bölgesinde konuşlandırılacağı değerlendiriliyor.

HARCAMALAR KISILMALI

International Herald Tribune'un önceki günkü sayısındaki demecinde Bağış, Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik felaketten kurtulması ve bölgesel gerginliğin düşürülmesine yardım etmek için, Yunanistan'ın savunma harcamalarını kısması ve dondurması halinde Türkiye'nin buna karşılık vereceğini belirtmiş ve 'Yunanistan'a bu zor durumunda yardım etmek isteyen ülkeler, aynı zamanda bu ülkeye silah satmak istiyor. Dünyada, özellikle Yunanistan ve Türkiye arasında silah harcamalarını kısmanın zamanı geldi. Türkiye'nin de Yunanistan'ın da Alman ve Fransız denizaltısına ihtiyacı yok'' demişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti sırasında hükümetten gelen bu açıklamalar, dikkatlerin iki ülke arasındaki savunma alımlarına çevrilmesine neden oldu. Bu konunun Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel görüşmesinde gündeme gelip gelmediği konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Bugüne kadar neler aldık?
Türkiye'nin Almanya'dan milyarlarca euro bedelle tedarik ettiği bazı silah sistemleri şöyle:
- 300 adet Leopard tankı
- 298 adet Leopard II A4 tankı
- 30 adet RF - 4 keşif uçağı
- 300 adet 6x6 zırhlı personel taşıyıcı BTR - 60
- Çok sayıda, G-3, Kaleşnikof, RPG - 7 roketatar, bunların mühimmatı ve termal kamera sistemleri

3 milyar euroluk denizaltılar
Almanya, Türk Deniz Kuvvetleri'nin de ihtiyaçlarını karşılayan ana tedarikçi pozisyonunda yer alıyor. Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan pek çok su üstü ve su altı platform Almanya'dan alındı. Halen projesi süren 3 milyar euroluk 6 adet 'Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı' ihalesi de Almanlar'da bulunuyor. Almanlar'dan alınan diğer deniz unsurları ise 8 fırkateyn, 6 Ay sınıfı, 8 Preveze ve 2 de Gür sınıfı denizaltı. 4 Doğan, 4 Rüzgar, 2 Karayel, 9 Kılıç sınıfı hücumbot. 6 adet A sınıfı mayın avlama gemisi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde