Almanya Başbakanı Merkel: Uzunca bir süre pandemiyle yaşayacağız

Almanya Başbakanı Merkel: Uzunca bir süre pandemiyle yaşayacağız

Aşı bulunana kadar koronavirüsün bir tehdit olarak kalacağını belirten Almanya Başbakanı Merkel, “Uzunca bir süre bu pandemiyle yaşamak zorunda olunduğuna ilişkin net göstergeler mevcut” dedi

Almanya Başbakanı Merkel: Uzunca bir süre pandemiyle yaşayacağız
16px
24px
10.04.2020 10:42
ABONE OLgoogle

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin koronavirüs salgınının gidişatına ilişkin ‘dikkatli bir iyimserlik’ noktasına ulaştığını söyledi.

Dün başkent Berlin'de bir basın toplantısı düzenleyen Angela Merkel, Almanya’daki Covid-19 vakalarının artış hızında yavaşlama olduğunu dile getirdi. Ancak Merkel, bu olumlu göstergelere rağmen, aşı bulunana kadar koronavirüsün bir tehdit olarak kalacağını vurguladı ve “Bu virüsle birlikte yaşayacağımız anlamına geliyor” dedi.

‘DİKKATLİ OLUNMAZSA HER ŞEY KAYBOLUR’

Konuşmasında “Her geçen gün daha az insana bulaşsa da virüs henüz yok olmadı” ifadelerini kullanan Merkel, dikkatli olunmadığı takdirde Almanya’nın koronavirüsle mücadele konusunda ulaştığı başarıyı hızlı bir şekilde kaybedebileceğini belirtti. Durumun kırılgan olduğuna işaret eden Almanya Başbakanı, “Kendimizi güvende hissetmemiz yanlış olur. Uzunca bir süre bu pandemiyle yaşamak zorunda olunduğuna ilişkin net göstergeler mevcut” şeklinde konuştu.

Merkel, “Sizlere her şeyin eski haline döneceğini ve normal hayatımıza dönebileceğimizi söyleyen ilk kişi olmayı gerçekten çok isterdim. Ama maalesef bu mümkün değil" sözlerini sarf etti. Yaz döneminde koronavirüs önlemlerinin ne tür bir hale bürüneceğine ilişkin bir yorum yapmaktan kaçınan Başbakan, “Ben de bu günlerde sürekli bunu düşünüyorum” dedi.

EK ÖNLEM ALINACAK MI?

Merkel sözlerinden hareketle Almanya’da alınan önlemler konusuna da değindi. Ülkede kamusal hayat mart ayından bu yana hayli kısıtlanmış ve disipline edilmiş durumda. Merkel, Almanya’da alınan önlemler haricinde daha sıkı tedbirler almaya ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Almanya Başbakanı, cuma günü başlayacak dört günlük Paskalya tatili sürecinde de herkesi önlemlere uymaya çağırdı.

Öte yandan Merkel, önümüzdeki hafta ülkedeki 16 eyaletin başbakanlarıyla salgının durumuyla ilgili bir toplantı yapacak. Toplantıda mevcut şartlar altında 19 Nisan’a kadar geçerli olan önlemlerin uzatılıp uzatılmayacağı masaya yatırılacak.

DW Türkçe’nin aktardığına göre bu görüşme, Leopoldina Ulusal Bilimler Akademisi’nin gelecek hafta başında yayınlayacağı Covid-19 araştırması çerçevesinde yapılacak. Merkel çalışmada, virolog ve epidemologların yanı sıra iktisatçı, sosyolog ve ahlakbilimcilerin de yer aldığını söyledi.

118 bin 235 salgın vakasının tespit edildiği Almanya’da, şu ana kadar 2 bin 607 insan koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Ülkede halihazırda 3 bin Covid-19 hastası yoğun bakımda tutuluyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde