Almanları 'Guten Morgan' diyerek dolandırdılar

Almanları 'Guten Morgan' diyerek dolandırdılar

600 Alman vatandaşını İstanbul’dan arayarak ‘Çekilişten otomobil kazandınız” diye dolandıran çete yakalandı

Almanları 'Guten Morgan' diyerek dolandırdılar
16px
24px
10.05.2012 08:25
ABONE OLgoogle

600 Alman vatandaşını İstanbul’dan arayarak ‘Çekilişten otomobil kazandınız” diye dolandıran çete yakalandı. Çağrı merkezi bile kuran çete 1.5 milyon Euro vurgun yapmış.

Almanya’da yaşayan 600 Alman vatandaşı, ‘dolandırıldık’ diyerek AB polis teşkilatı Europol’e başvurdu. AB polisi dolandırıcıların, Türkiye’den telefon açtığını belirledi ve İnterpol’u devreye soktu.

Konuyu inceleyen İnterpol de dolandırıcılığın Türkiye’den yapıldığını teyit edince durumu İstanbul Mali Şube ile paylaştı. Harekete geçen Mali Şube dedektifleri Almanya’da haber belgeseline konu olan dolandırıcılıkla ilgili çalışma başlattı.

Operasyon için düğmeye basan polis, çete üyelerinin kapısını tek tek Guten Morgen (Günaydın) diye çaldı. Alman vatandaşlarını dolandıran 80 kişi gözaltına alındı.

İkna için iyi Almanca bilenleri işe aldılar

Almanlar’ı dolandıran çetenin çalışma yöntemi de deşifre edildi. Buna göre çete, Almanya’daki yaşları 70’in üzerinde olan kişilerin kimlik ve yaptıkları alışverişlerin çekiliş bilgilerine ulaştı.

Ardından hedefteki kişiyi arayıp “Almanya’daki alışveriş merkezinden yapılan çekilişte otomobil kazandınız. Vergi oranları daha makul olduğu için çekiliş Türkiye’de yapıldı. Vergi ve yol masraflarıyla birlikte 10 bin Euro öderseniz arabanızı gönderceğiz” dedi.

Çete güven kazanmak için de sözde noter numarası diye kurdukları çağrı merkezinin numarasını Alman vatandaşlarına verdi. Çağrı merkezini arayan Almanları, Almancası iyi olan kızlar ikna etti. Alman vatandaşları da istenen parayı çetenin hesabına gönderdi. Vurgunun boyutu ise 1.5 milyon Euro olarak hesaplandı. Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde