Alman uçakları ambargoyu nasıl deliyor?

Alman uçakları ambargoyu nasıl deliyor?

Almanya’dan kalkan uçaklar ambargoyu delip nasıl KKTC'ye uçuyor?

Alman uçakları ambargoyu nasıl deliyor?
16px
24px
27.03.2020 15:03
ABONE OLgoogle

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Almanya’dan kalkan uçaktan inen 65 yaşındaki turistle koronavirüsle (Covid 19) tanıştı. Virüsün saptandığı Alman turistle birlikte gelen 30 turistin konakladığı Salamis Bay Conti, Port View Hotel ve Prime Oscar Hotel karantinaya alındı. Charter uçuşları 1 Nisan’a kadar durdurdu.

Virüsün dünyayı etkilediği şu günlerde, KKTC’de yaşanan olay diğer ülkelerde görülenlerden çok farklı değil. Ancak akıllara, uçağın KKTC’yi resmi olarak tanımayan Almanya’dan kalkıp KKTC’ye gelerek ambargoyu nasıl deldiği sorusu takıldı. Arkadaşımız Kerem Köfteoğlu havayolu uzmanlarıyla görüşerek akıllara takılan soruların yanıtını aradı.

Öncelikle Almanya’dan KKTC’ye yolcuları Gözen Holding bünyesindeki Freebird Havayolları’nın taşıdığını söyleyelim. ICOA (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) 1986’dan beri KKTC’ye direk uçuş izni vermediğinden KKTC’nin Ercan Havalimanı yıllardır izolasyondan olumsuz etkileniyor. Seferini KKTC’ye direk uçuş şeklinde yapamayan Freebird, bunu havacılıkta “touchdown” olarak bilinen sistemle yapmış. Touchdown’ı kısaca direk uçuş yerine ‘yarı-direk’ uçuş şeklinde gerçekleştirilen sefer olarak özetleyebiliriz. Almanya’dan KKTC’ye gitmek için kalkan uçak, önce Türkiye’den KKTC’ye yakın şehirlerden Antalya’ya iniyor.

Uçağın tekerlekleri Antalya Havalimanı’na değer değmez, yolcular indirilmeden, valiz alma-yükleme yapılmadan yeniden havalanıp seferini Ercan Havalimanı’nda tamamlıyor. Böylece sefer, aktarmasız olarak Almanya-Antalya-Ercan Havalimanı şeklinde gerçekleştiriliyor.

Turist deposu Avrupa’dan KKTC’ye yolcu taşıyan havayollarının hepsi ambargoyu delmek için mecburen touchdown sistemini kullanıyormuş. Ne diyelim, dileriz KKTC’ye uygulanan ambargo kaldırılır da touchdown gibi hülle sisteme ihtiyaç duyulmaz…

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde