Alman bakan doğruladı...Schröder tahliye için Erdoğan'a gitti

Alman bakan doğruladı...Schröder tahliye için Erdoğan'a gitti

Türkiye'de tutuklanan Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner'in serbest bırakılmasında Almanya'nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasının belirleyici rol oynadığı ortaya çıktı.

Alman bakan doğruladı...Schröder tahliye için Erdoğan'a gitti
16px
24px
27.10.2017 09:17
ABONE OLgoogle

Büyükada'daki bir insan hakları seminerinde 5 Temmuz'da gözaltına alınarak tutuklanan Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner'in dünkü ilk duruşmada tahliye edilmesinde Almanya'nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder'in arabuluculuk yaptığı ortaya çıktı.

Der Spiegel dergisi, Schröder'in Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in ricası üzerine Türkiye'ye giderek Erdoğan ile buluştuğunu, Gabriel'in Schröder'le bağlantıyı Başbakan Angela Merkel'in bilgisi dahilinde kurduğunu ve Merkel'in bizzat Schröder ile de konuyu görüştüğünü bildirdi.  Büyükada tahliyeleri ile ilgili flaş iddia! Krizi Erdoğan ile görüşen Schröder mi çözdü?

Aralarında Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner'in de bulunduğu 8 tutuklu insan hakları aktivistinin tahliye edilmesi Almanya'da memnuniyetle karşılandı. Berlin, diğer tutuklular için çabaların süreceğini bildirdi. (26.10.2017)

Az sayıda kişinin haberdar olduğu arabuluculuk girişiminin Almanya'da 24 Eylül'de yapılan seçimlerden bir hafta sonra gerçekleştiği, Schröder'in Erdoğan'ı ziyaret ederek, Türkiye'de tutuklu gazeteci Deniz Yücel ile Alman vatandaşları Meşale Tolu ve Peter Steudtner'in serbest bırakılmasını istediği kaydedildi.  Büyükada davasında tüm sanıklar tahliye oldu Spiegel'in "güvenilir" kaynaklara dayandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Gabriel'in Türkiye ile Almanya arasında yaşanan krize çözüm bulmak için aylardır uğraş verdiği, ancak kamuoyu önünde karşılıklı suçlamaların dozunun iyice artması nedeniyle bu gizli misyon için Schröder'i devreye soktuğu belirtiliyor.

Görüşmede uzlaşma

Schröder-Erdoğan görüşmesinin başarılı geçtiği ve görüşmede "iki ülke dışişleri bakanlarının bir çözüm bulmak için çalışmaya devam etmesi" kararı alındığı kaydediliyor. En hızlı tahliyenin Steudtner vakasında mümkün olduğunu belirten Spiegel, Türk tarafının "yürüyen yargı sürecine kamuoyu önünde müdahil olmak istemediğini" ve bunu koşul olarak öne sürdüğünü de iddia etti.

Schröder'in Merkel'e Erdoğan ile "özel kişi" olarak değil, tüm Alman hükümeti adına görüşme isteğinde bulunduğu ve ancak bu şekilde Erdoğan'a karşı gerekli otoriteye sahip olabileceğini söylediği, Merkel'in buna onay verdiği de aktarılıyor.

Gabriel'den teyit

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Schröder'e verilen gizli görevi Spiegel'e teyit ederek, "Gerhard Schröder'e arabuluculuk çalışması için çok müteşekkirim. Bu, gerilimin düşürülmesi yönünde ilk işaret. Çünkü Türk hükümeti verdiği tüm sözleri yerine getirdi. Şimdi diğer tutukluların serbest bırakılması için çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Schröder'in bürosundan yapılan açıklamada ise, Schröder'in Steudtner'in serbest bırakılmasından memnuniyet duyduğu, başka bir yorumda bulunulmayacağı belirtildi.(DW Türkçe)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde