Alışveriş canavarı yapan koku

Alışveriş canavarı yapan koku

ABD'li ScentAir, alışveriş arzusu uyandıran özel bir koku icat etti. İşte o koku..

Alışveriş canavarı yapan koku
16px
24px
26.10.2006 06:43
ABONE OLgoogle

ABD"li koku üreticisi ScentAir, yarattığı süper buluşla insanları "alışveriş canavarı" yapıyor. Time Dergisi"nin haberine göre şirketin geliştirdiği yeni yöntemle, ABD ve Avrupa"da birçok firma, mağazalarına özel kokular yayarak, alışveriş yapan müşteride farklı duygular uyandırıp satışlarını artırabiliyor.

Envanterinde bin 500 koku bulunan ScentAir, bunlardan çeşitli karışımlar elde ediyor ve aralarında Sony gibi büyük şirketlerin de bulunduğu birçok mağaza ile otele bu kokuları özel fanlarıyla birlikte pazarlıyor.

Örneğin Sony, genellikle erkeklerin rağbet ettiği kamera, televizyon ve müzik seti gibi elektronik cihaz reyonlarına kadınları da çekebilmek için ScentAir"a özel bir koku hazırlattı. Kadınlara özel olması için vanilya, portakal ve sedir ağacı kokuları ile özel bir karışım hazırlandı. Ancak bu kez de o kadar kadınsı bir koku ortaya çıkmıştı ki erkeklerin reyondan uzaklaşması ihtimali doğdu. Buna çözüm olarak da portakal kokusu eklendi ve hafif erkeksilik kazandırıldı.

ÖZEL ÜRÜN 25 BİN $
Satış artış oranına ilişkin bir açıklama yapılmasa da Sony halen ABD"deki 37 mağazasında bu kokuyu kullanıyor. Bloomingdale mağazaları ise örneğin çocuk reyonuna bebe pudrası kokusu; mayo ve iç çamaşırı reyonlarına ise arzuyu uyandıracak hindistancevizi ve leylak kokuları vererek, müşterinin ürüne daha fazla odaklanmasını sağlıyor.

PARA SAÇIYORLAR
Sony örneğinde olduğu gibi, markaya özel hazırlanan kokular, parfümün karışım özelliklerine göre 5 bin ila 25 bin dolar arasında değişiyor. Bu şirketler ayrıca, kokuyu mağazaya yayan fanları da ScentAir"den aylık olarak kiralıyor. Daha küçük şirketler ise okaliptus ya da zencefil gibi basit kokuları ayda 100 dolara fan makinesiyle birlikte kiralayabiliyor.

Koku düşkünü ABD"liler oda spreylerine, kokulu mumlara ve prize takarak çalıştırılan koku yayıcı cihazlara yılda 8.3 milyar dolar harcıyor.

Her kültürün zevki farklı
* VANİLYA: ABD"de rahatlama, Fransa"da asalet ve dişilik duysusunu canlandırırken, Asya ülkelerinde ise rahatsız edici bir koku gibi görülüyor.

* SANDAL AĞACI: ABD"li kadınlar arasında bu tür aromatik ağaç kokuları cinsel arzuyu artırıyor. Sandal ağacı kokusu ayrıca lacivertin tonlarını ve deri eşyaları çağrıştırıyor.

* YASEMİN: Özellikle Hindistan"da kadınlar tarafından sıkça kullanılıyor. ABD"li müşteriler ise içinde barındırdığı “çiftlik kokusu” çağrışımı nedeniyle yasemini sevmiyor.

* KAVUN: Evrensel çapta dostluk, gençlik ve mutluluk çağrışımları yapıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde