Ali Sami Yen’de tüm daireler yutulabilir lokma olacak

Ali Sami Yen’de tüm daireler yutulabilir lokma olacak

Selenium ve Gayrettepe Panorama’daki satış grafiği Aşçıoğlu’nun biraz gözünü korkutmuş.

Ali Sami Yen’de tüm daireler yutulabilir lokma olacak
16px
24px
29.08.2010 12:35
ABONE OLgoogle

Yaşar Aşçıoğlu, Fulya’da Selenium projesine başlarken “Tüm malzemenin en lüksünü kullanacağım, dünyanın gıpta ettiği bir eser ortaya çıkaracağım” diyerek yola çıktı. Beklentisi metrekaresi 12 bin dolardan ev satmaktı. Ancak kriz tüm hesapları altüst etti. Şu anki satış fiyatına göre evlerin metrekaresi 6 bin dolara geliyor. Ancak Aşçıoğlu yine kalite satıyor ve müşteri seçiyor

Küçüktüm, en büyük aşkım Beşiktaş’ın antremanlarını seyretmek için ailemden gizlice okula diye çıkar Fulya’ya kaçardım. Barbaros yokuşundaki okuluma Beşiktaş Atatürk Lisesi’ne gider, akşam okul çıkışı yine soluğu antrenman sahasında alırdım. Yıllar geçti, Beşiktaş tesislerini Ümraniye’ye taşıdı. Fulya’da şehrin tam kalbindeki yer ise gayrimenkul olarak değerlendirilmek üzere Yaşar Aşçıoğlu’na emanet edildi. Kulüple Aşçıoğlu arasında bir ortaklık anlaşması yapıldı. Aşçıoğlu orada Selenium projesini hayata geçirdi.

Konut Test Drive’da bugüne kadar ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin TL ile 4 bin TL arasında değişen projeleri dolaşmıştım. “Araya bir de lüks proje ekleyelim” düşüncesi ile Selenium’u ziyaret ettim. Yaşar Aşçıoğlu, bu projede hakikaten tüm detaycılığını ortaya koymuş ve iddialı bir akıllı bina yaratmış.

En lüks markalar var

Bu projenin okula, hastaneye, şehir merkezine yakınlığını test etmeye gerek yok. Zaten şehrin tam orta yerinde. Müthiş bir manzaraya sahip. 235 metrekarelik daireler yaklaşık 1.5 milyon dolara satılıyor. Metrekare fiyatı 6 bin doların biraz üzerinde.

Projenin sahibi Yaşar Aşçıoğlu, “Aslında burada metrekaresi 12 bin dolardan satış yapmayı planlamıştım. Ancak kriz tüm hesapları alt üst etti. Çok ama çok küçük bir kâr marjı ile satışa razı oldum” diyor.

Projeyi gezince Yaşar Aşçıoğlu’nun lüks anlayışı ile ilgili ipuçları da elde edebiliyorsunuz. Burada en ünlü markaların en üst modelleri kullanılmış.

Mutfak İtalyan Dada. DuPont Korea malzemeler hemen dikkati çekiyor. Gaggenau’nun, Villeroy Boch’un en pahalı modelleri kendini belli ediyor. Parkeler yine İtalyan işi Parkett markalı.
Aşçıoğlu, “En ünlü markaların en üst ürünlerini seçmesem inşaat maliyetini en az 20 milyon dolar düşürürdüm” diyerek binadaki kaliteyi özetliyor. Bu markaların ne anlama geldiği ile ilgili şöyle kısa bir örnek vereyim. Dada Mutfak Türkiye’de yılda en fazla 4 ürün satar. Aşçıoğlu Selenium’da tam 400 adet mutfak siparişi vermiş. “Ticari anlamda yaptığınız doğru muydu?” diye soruyorum. Şöyle ilginç bir yanıt alıyorum:

İddialı olmayı seviyor

“Böyle bir binayı bir daha ben bile yapamam. Bu malzemeleri kullanan biri çıkar mı sanmam. Ancak ben bir iddia ortaya koydum. Ben iddiayı severim. Kârlılık her zaman herşey değil. Bazen sırf iddia için bile böyle bir maliyete katlanılabilir. Ben Mecidiyeköylüyüm. Böyle bir esere imza attım. Beşiktaş Kulübü’ne böyle bir eser kazandırdım.”
Bu arada Aşçıoğlu’nun satışların ağır gitmesine, fiyat indirmesine rağmen ilginç bir özelliği de ortaya çıkıyor. Aşçıoğlu, müşteri seçiyor. “Böyle bir projede oturanların, ister ev sahibi ister kiracı olsun bu projeye uygun olması lazım” diyen Yaşar Aşçıoğlu bugüne kadar 11 satışın gerçekleşmesine izin vermemiş. Bu konuda projenin satış pazarlama direktörü dertli mi dertli. “Müşteriyi buluyorum, getiriyorum Yaşar Bey kabul etmiyor. Bir de azar işitiyorum” diyor.

Sky Port’Ta İstanbul manzarası İle spor keyfİ

AŞÇIOĞLU, projede ev sahiplerinin keyfi için herşeyi düşünmüş. Genelde projelerde spor salonları zemin katta olur. Aşçıoğlu, belki de satsa 5-6 milyon dolar kazanabileceği teras katını spor merkezi haline getirmiş. Bu tesis tıpkı alt kattaki SPA merkezi ve havuz gibi sadece ev sahiplerine ve misafirlerine ait.

160 metre yükseklikte İstanbul’a panaromik bakarak spor yapmanın keyfi bir başka olsa gerek.

Squash salonu da her projede görebileceğimiz bir ayrıntı değil. Ayrıca Selenium’da ev sahiplerinin özel toplantılarını yapabileceği, misafirlerini ağırlayabileceği özel salonlar da oldukça gösterişli.

Ali Sami Yen’de tüm daireler yutulabilir lokma olacak

BELLİ ki Selenium ve Gayrettepe Panorama’daki satış grafiği Aşçıoğlu’nun biraz gözünü korkutmuş. Ali Sami Yen Stadı ve Likör Fabrikası’nın bulunduğu araziyi birleştirerek yapacağı proje ile ilgili şöyle konuştu: “Fulya’da ağzım yandı. Ali Sami Yen’de tüm daireleri yenilebilir lokma yapacağım. Projenin tamamı 1 artı 1 olacak. Eğer daha büyük daire isteyen olursa birbirine ekleyebilecek, birleştirip alabilecek. Orada Emre Arolat ile çalışmak istiyorum. 13 Ocak’ta Ali Sami Yen’i yıkmak istiyoruz. Hatta Galatasaray yönetimine teklifte bulundum. Orayı ben yıkayım, dedim. Bir yandan yıkar bir yandan da hafriyatı yaparım. Uygun olursa Ocak ayında kazmayı vurmuş oluruz. Ortaklık konusunda henüz çalışmalar bitmedi. Yerli yabancı projenin pek çok talibi var. Çinli, Güney Koreli, ABD’li gruplar projeyle ilgileniyor. Türkiye’den de bir yerli banka ortak olmak istiyor. Las Vegas tarzında su oyunları ile dikkat çeken bir proje yapmak istiyorum buraya. Halkın kullanabileceği, sosyal alan donatısı yüksek bir proje düşünüyorum. Mecidiyeköy’ün bu konudaki ihtiyacını biliyorum. Bol yeşili olan bir proje yapacağım.”

Ercan İnan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde