Ali Koç'tan girişimciliğin altın kuralı

Ali Koç'tan girişimciliğin altın kuralı

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, girişimcide olması gereken en önemli özelliği açıkladı

Ali Koç'tan girişimciliğin altın kuralı
16px
24px
26.06.2013 08:46
ABONE OLgoogle

Patronlardan girişimçilere öğütler... Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, “Girişimcide olması gereken en önemli özellik tutku” derken, Vuslat Doğan Sabancı ise “İyi ürün kadar o ürünü nasıl satacağınız da önemli” tavsiyesinde bulunuyor…

Türkiye’de girişimci sayısı sadece 1.3 milyon! 72 milyon nüfusla karşılaştırdığımızda bu sayı henüz ‘gölde bir damla’ demek. İş fikrini doğru kurgulayan, pazarı ve müşteri ihtiyaçlarını iyi analiz edip yola çıkanlar için sadece Türkiye değil bütün dünya aslında kocaman bir oyun alanı. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç’a göre iletişim kabiliyeti, girişimciliğin ‘olmazsa olmaz’ı…  Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’ya kulak verelim: “Kendinize güvenin ama başkalarının görüş ve fikirlerine de açık olun.”

PATRON MÜŞTERİDİR

 Aragon Capital Yönetici Ortağı Işık Keçeci Aşur ise “Firmanızı destekleyip büyütecek bir ekip kurun. Her başarılı girişim hikayesinin arkasında çok başarılı bir ekip vardır” diyor.
 Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli’nin girişimcilere tavsiyesi ise çarpıcı. Kurttepeli’den dinleyelim: “Hiçbir zaman müşterilerinizi, kullanıcılarınızı dinlemeyi ihmal etmeyin. Unutmayın bütün girişimlerin esas patronu onlardır…”

Bu bir yolculuk, başarı kadar başarısızlığa karşı da hazırlıklı olun
Vuslat Doğan Sabancı-Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı:
 ? Ezber bozan, fark yaratacak bir değişiklik bulun.
 ? Ürünü/servisi ilk lanse ettiğinizde ne kadar ayrıntılı düşünüp yapsanız da büyük ihtimal birçok hata ve eksiklikler olacak. Girişimcilik bir yolculuk ve bu yolculukta başarılar kadar aksaklıklar da olacak. Hepsine hazırlıklı olmalısınız.
 ? Esnek bir ısrarcılık gösterin. İstikrarlı olmak çok önemli ama bir o kadar da anlık değişikliklere kolay uyum sağlayabilecek bir yapı ve iş planına sahip olmalısınız.
 ? Kendinize güvenin ama başkalarının görüş ve fikirlerine de açık olun. Kendi fikirleriniz, hevesleriniz ve idealleriniz en önemli yol göstericilerden biri ama kendi dünyanızda kaybolup işi bilen kişilerin görüşlerini dikkate almamazlık etmeyin.

NASIL SATACAKSINIZ?

 ? İyi bir ürün kadar o ürünü nasıl satacağınız da önemli! Başarıya ulaşmak için sadece ürün yeterli değildir. O ürünü doğru kanallardan, doğru kişilere doğru yolla satmayı bilmek de gerekir.
 ? Şirket kültürünü doğru belirleyin. İşinizi ilk kurarken ekibinize kattığınız kişiler şirket kültürünü de oluşturacak. O yüzden ilk başta işe alımlarda eski değerler ve tecrübeden çok, hızlı öğrenim ve bakış açısına dikkat edin.

Girişimciliğin altın kuralı iletişim becerisi

Ali Koç-Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi:
 ? Girişimciyi ilk başarısına götürecek ve başarısının sürdürülebilirliğini sağlayacak en önemli araç tutku olacaktır.
 ? Başarılı bir girişimcinin bir diğer sahip olduğu silah ise özgüvenidir. Girişimci, yarattığı hizmet ya da ürüne güvenmeli ve potansiyel başarısına inanmalıdır.
 ? İletişim kabiliyeti girişimciliğin ‘olmazsa olmaz’ı… Girişimciliğin altın kurallarından en önemlisi iletişim becerisidir. Başarılı bir girişimci, insan ilişkileri kuvvetli, sosyal ve atak biridir, hem birebir görüşmelerde hem de topluluklara hitap etmekte başarılıdır. Bu özellik bir girişimci için hem yatırım ararken, hem de ürün ve/veya hizmetinin satışında kilit rol oynar.
 ? Yeni teknolojilere daha fazla önem vermek ise tüm girişimcilerin ev ödevi olmalı.
 ? Başarılı girişimcilerin sistematik bir şekilde ‘rol model’ olarak Türkiye çapında seminerlere, panellere katılmalarını sağlamanın önemli boyutta farkındalık yaratacağına eminim.

Sabırlı olun büyük şirketler kolay kurulmuyor

Işık Keçeci Aşur-Aragon Capital Yönetici Ortak:
 ? Fırsat tespit edin. Girişimciliği aslında ‘Bir soruna çözüm üretmek sanat ve bilimi’ olarak tanımlayabiliriz. Harekete geçin. Yola çıkmak gerekiyor. Her riski öngörmek gibi bir yetenek kimsede yok, iyi ekipler er ya da geç başarılı iş modelleri kuruyor.
 ? Çok çalışın ve planlayın. Kimi zaman yenilgiye de hazır olarak ‘Çalışmak, çalışmak, çalışmak’ ve ‘Planlamak, planlamak, planlamak’ gerekiyor.
 ? Firmanızı destekleyip büyütecek bir ekip kurun. Girişimcilik tek başına bir iş gibi gözükse de her başarılı girişim hikayesinin arkasında çok başarılı bir ekip vardır.
 ? Sabırlı olun. Büyük şirketler kolay kurulmuyor, başarılar kısa bir zamanda elde edilmiyor.

İnsanlar dikkatinizi dağıtmasın

Emre Kurttepeli-Mynet Yönetim Kurulu Başkanı
? Elinizdeki parayı hızlıca harcamayın. Girişimin tahmininizden uzun sürede başarılı olabileceğini, daha uzun nefesinizi tutmanız gerekebileceğinizi unutmayın.
 ? Diğer fırsatların, insanların dikkatinizi dağıtmasına hiçbir zaman izin vermeyin.
 ? Hiçbir zaman müşterilerinizi, kullanıcılarınızı dinlemeyi ihmal etmeyin. Unutmayın girişimin esas patronu onlar.

Aylin Löle/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde