Ali Koç açıkladı: Fenerbahçe'nin toplam borcu 621 milyon Euro!

Ali Koç açıkladı: Fenerbahçe'nin toplam borcu 621 milyon Euro!

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, kulübün borcunun 31 Mayıs 2018 itibarıyla 3,2 milyar lira olduğunu açıkladı.

Ali Koç açıkladı: Fenerbahçe'nin toplam borcu 621 milyon Euro!
16px
24px
24.07.2018 23:33
ABONE OLgoogle

FBTV'de katıldığı programda kulübün mali durumuyla ilgili bilgi veren Koç, 31 Mayıs 2018 itibarıyla borçlarının 3,2 milyar (621 milyon avro) olduğunu ifade etti.

Ali Koç, bir yıl içinde ödemeleri gereken borcun 2,2 milyar lira olduğunu aktardı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Koç, büyük bölümü 2023 yılına kadar olmak üzere bir milyar 360 milyon liralık gelirlerinin temlikli olduğunu dile getirdi.

Koç, kulübün tüm gayrimenkullerinin ipotekli olduğunu kaydetti.

ALİ KOÇ'UN AÇIKLAMALARINDAN BAŞLIKLAR:

Geldiğimiz noktada Fenerbahçe camiası değişim istiyordu. En büyük transferimiz de felsefe değişikliği oldu. Fenerbahçe'nin bu felsefe değişikliğini ihtiyacı vardı. Nasıl sayarsanız sayın baştan aşağı bir felsefe değişikliğinden bahsediyoruz.

İlk geldiğimiz gün gördük ki, banka hesaplarımızda bir kuruş yoktu. Bankalar, faktoring şirketleri kapımıza gelmeye başladılar. Toz pembe bir tablo beklemiyorduk ama bu kadar kötüsünü de beklemiyorduk.

Biz kimseyle hesaplaşmak için buraya gelmedik. Ama içinde bulunduğumuz durumu bilmeye herkesin hakkı var.

Camiamızın bize ses verdiğini, beklentileri fazlasıyla karşıladıklarını görüyoruz. Sizlere layık olmaya çalışacağız.

Fenerbahçe'nin 1791 çalışanı var. Bunların 452'si sporcu. Sporcuları saymazsak 1339 personelimiz var.

Gelir gelmez 2 denetim başlattık. Hukuki ve mali denetim. Hukuki denetim sonuçlandı. Mali denetim ise eylül sonu, ekim başı ortaya çıkacak. Camiaya sunulacak.

"Borcumuzun 400 milyon Euro olduğu söyleniyordu. 31 Mayıs 2018 itibariyle bizim borcumuz 621 milyon Euro! 3.2 milyar TL'lik borcun, 2.2 milyar TL'si kısa vadede yani 1 yıl içerisinde ödenmek zorunda! 2.2 milyar TL'lik 1 yılda ödenmesi gereken borcun 820 milyon TL'lik kısmı Haziran ve Eylül ayları arasında ödenmesi gerekiyordu. 800 milyonun 270 milyonu biz gelir gelmez Haziran ayında ödenmesi gereken borçlardı. Ürkütücü değil mi?"

"Faktöring şirketleriyle görüşüyoruz. Sağ olsun bazıları anlayış gösteriyorlar. Gereken desteği vermeyip, üstümüze gelen firmalar da var. Biz de bunlarla sonuna kadar mücadele etmeye karar verdik. İsterlerse haciz işlemlerini başlatsınlar. Geldiğimiz gün, 198 milyon TL'lik bir sportif borç vardı. Tüm spordallarındaki toplam borcumuz. Bize futbolculara borcumuz olmadığı söyleniyordu ama futbol şubesine 141 milyon TL borç vardı."

"Ülker Stad İsim Hakkı, Ülker Arena Üst Kullanım Hakkı, Reklam ve Tribün İsim Hakkı ve diğer olmak üzere toplam 397 milyon TL peşin olarak tahsil edilmiş gelir var. 397 milyon TL'lik bu gelir, geldiği ilk sene olduğu gibi harcanmış."

"UEFA'dan 'temiz' kağıdını alabilmek için 30 Haziran itibarıyla futbolcularımıza olan tüm borçlarımızı ödedik. Tüm branşlarımızda da en kısa zamanda gerekli ödemeleri yapacağız."Obradovic'e mahcubum, basketbol takımının borçlarını daha önce ödeyeceğimizi söylemiştik ama ödeyemedik."

"2021 yılına dek tüm tribün gelirlerimiz temlik altında. 2023 yılına kadar loca gelirleri, TFF yayın gelirleri, Spor Toto gelirleri ve Fenerium'un alacakları temlikli. Buralardan elde edilecek 1,36 milyar TL'lik gelir, kulüp kasası yerine finans kuruluşlarına gidecek. Neredeyse bütün gayrimenkullerimiz bankalara ipotek verilmiş. Toplamda 1.4 milyar TL'lik ipotek edilmiş gayrimenkullerimiz."

"Fenerbahçe Futbol A.Ş'nin sahip olduğu hisse oranı yüzde 67,07 ancak bunun yüzde 38.83'lük kısmı bankalara rehin edilmiş. Futbol A.Ş'nin hissesi şu an yüzde 36,24. Bankalara temlik edilen borçları ödeyemezsek Fenerbahçe hakim hissedar olmayacak."

"88 davamız var. Bunların 22'si Futbol A.Ş.'de, 66'sı da Fenerbahçe Derneği'nde. 88 davanın tutarı aşağı yukarı 64 milyon TL."

"Sermaye artırımı sonrası kaynak girdisi bize sadece nefes aldıracak. Bu kesinlikle tüm problemleri çözmeyecek. Seferberlik ilan edeceğimizi, hep beraber çözeceğimizi söylemiştim."

Ali Koç, Fenerbahçe'ye 50 milyon dolar hibe ettiğini açıkladı. "Sermaye artırımı sonrası gelecek kaynak girdisi bize sadece nefes aldıracak. Bu kesinlikle tüm problemleri çözmeyecek. Seferberlik ilan edeceğimizi, hep beraber bu sorunları çözeceğimizi söylemiştim. Buna çok ihtiyacımız var. Gemiyi yüzdürebilmek için ilave kaynaklar da gerekiyor. İlave kaynaklar için ilk aşamada yönetim kurulumuzun kefil olduğu 50 milyon dolar'lık yeni bir kredi alıyoruz. Yine kredileri yeniden yapılandırmak için 50 milyon dolar'lık çok düşük faizli bir kredi hazır."

"Sponsorluk ve reklam anlaşmaları için çalışmalarımız devam ediyor. Halihazırda 20 milyon dolar'lık bir sponsorluğu garantiledik. Yakın zamanda açıklayacağız. Aldığı sponsorluklar çerçevesinde, dünyada en çok sponsorluk alan 25. futbol takımıyız. Bizim hedefimiz 15. sıraya gelmek. Günü kurtarmayı tenkit ediyordum, şimdi günü kurtarmaya çalışıyoruz. Formada şortta, çorapta, göğüste ana sponsorluk yok, sırtta da 3 yıl önce almışız ve harcamışız. Çok daha uzun vadeli, kazan-kazan ilişkileri üzerine sponsorluk inşa etmek istiyoruz."

"Bir reklam şirketiyle anlaştık ve reklam kampanyalarımıza 19 Temmuz günü 'Yeniden' sloganıyla başlangıç yaptık. Arzuladığımız başarıyı sağlayabilirsek, Fenerbahçe markasıyla yürümek, diğer markalar için de çok faydalı olacak."

"Biz şu an Avrupa'nın en yaşlı ligiyiz, en yaşlı yabancıların oynadığı ligiz. En az özkaynağından oyuncu yetiştiren bir ligiz. Bu hiçbir şekilde sürdürülemez. Fenerbahçe bu sarmalın içinden çıkmalıdır."

"Türk futbolunda transfer yatırımları 'Bu sene şampiyon olayım, bakarız' şeklinde. Bu sarmaldan çıkan Beşiktaş oldu. Oyuncu satışında iyi işler yapıyorlar. Bizim son 13 yılda transfer ettiğimiz futbolcular, kulüpte bulundukları süre boyunca yüzde 33 değer kaybına uğramış."

"Son 13 yılda 105 milyon euro'luk oyuncu satışı yaparken, 286 milyon euro'luk transfer yapmışız. Transferler için de 105 milyon euro kredi çekmişiz. Faizlerle birlikte toplam zarar 286 milyon euro."

"Stadımızda 48 bin 30 koltuk var, kontenjanları düştüğümüz zaman satılabilir bilet sayımız 40 bin 444. Biz 38 bin 716 kombine sattık. 1728 satılabilir bilet kaldı, 1489 tanesi öğrenci tribününde, öğrenci tribününü çok önemsiyoruz, hala biletlerimiz var burada."

"Tüm bunların dışında tüm statta satabileceğimiz 239 adet koltuk kalmıştır. Ne bir transfer yaptık ne bir başarı var ama zaman zaman geceden kuyruğa girip bunu başaran taraftarımıza çok çok teşekkür ediyorum bir kez daha."

"Feyenoord maçında üst tribünde yer alan bir grubun, öğrenci tribününü tehdit ettiğini öğrendik. Öğrenciler gelip şikayet etti. Bu kesinlikle devam etmeyecek. Bu kişiler, gerekirse tüm Fenerbahçe camiasını karşılarında bulacaklardır."

"Fenerium'da çok güzel şeyler oluyor. Daha da güzel şeyler yapacağız. Geçen yıl ilk 5 günde 20 bin 20 forma satmışken bugün ilk 5 günde 41 bin 44 forma sattık. Ayrıca üç iş insanımızdan 20 binlik siparişimiz var ancak bunları bu rakamlara dahil etmedik."

"En az ceza yiyen kulüp Fenerbahçe olmalıdır, biz örnek kulüp olmak istiyoruz. Radikal uygulamalara gidip önlemler alacağız. En büyük hayallerimden bir tanesi küfürsüz stat projesidir. Beğenin veya beğenmeyin görev verildiği sürece elimden geleni yapacağım. Ben tüm enerjisini takımına veren, takımı için haykıran bir taraftar oluşturmak istiyorum."

"Geçen sezon Federasyon'dan toplamda 4.7 milyon TL'lik ceza yemişiz. Bu rakam, 24-25 bin adet forma satışı demek. Formadan kar olarak bakarsak, 52-53 bin forma satışı demek. En az cezayı yiyen kulüp Fenerbahçe olmalıdır. Nefret, küfür bunlardan uzak durmalıyız."

"Geçen gün Feyenoord maçında, bir hazırlık maçı olmasına rağmen yaşananlara çok üzüldüm. Hiç alakası yokken başka bir kulübe uzun bir süre boyunca yapılan çirkin tezahüratı hazmedemedim. Sporun gerçek ruhunu yansıtmak için tüm kulüplere önderlik yapmamız gerekiyor."

"Finansal Fair-Play, aslında Türk kulüpleri için bir fırsattır. Finansal Fair-Play konusunu, bizi daha doğru bir noktaya taşıması için kullanmamız gerekiyor.2017-18 sezonu hesabı şu an belli değil ama Şubat ayında 20 milyon seviyesindeydi. Yani 2018-19 sezonunda en az 30 milyon euro kar yapmamız gerekiyor. Ekim ayında UEFA ile görüşeceğiz. Bizim seneye Avrupa'ya gitmemiz için bu işi çözmemiz lazım. Şampiyon olsak da, olamasak da gelecek sezon Avrupa Kupaları'na katılamama tehlikesi bizi bekliyor. Denk hesap kuralına uymadığımız için bu sezon da kısıtlamalar devam ediyor."

"Anlaşma gereği sattığımız kadar oyuncu alabiliyoruz. Bize kızıyorlar bir de, 'Niye transfer yok' diye. Medyaya da kızıyorum. Şu bilinsin ki, Türk kulüpleri çok sıkıntılı durumda. En iyi durumda olan Beşiktaş. Çünkü doğru transfer politikaları var, satacak oyuncuları var."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde