Ali Babacan'dan bir iyi bir kötü haber

Ali Babacan'dan bir iyi bir kötü haber

Ali Babacan, bölgedeki gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik ortamın oldukça zor olduğunu ifade etti.

Ali Babacan'dan bir iyi bir kötü haber
16px
24px
19.12.2014 09:52
ABONE OLgoogle
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığını bildirdi. Babacan haftaya 7 tane daha ekonomide dönüşüm programı açıklayacaklarını bildirdi. Babacan lüks vergisiyle ilgili olarak da önemli açıklamalarda bulunurken, "Sadece lüks tüketimle ilgili tüketim vergileri ya da ithalde alınan gümrük vergisi ağırlıklı olarak bunlarla alakalı dönem dönem bazı uygulamalarımız oluyor. 'Bundan sonra da olabilir' diyoruz" dedi.

Ali Babacan, bölgedeki gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik ortamın oldukça zor olduğunu ifade etti. Avrupa Birliği'nde de küresel krizin hala bitmediğini belirten Babacan, ülkelerin çoğunda günü kurtarma politikaları uygulandığını, panik halinde bir tutum görüldüğünü söyledi. Babacan, Türkiye'nin ise bunun tam tersine makroekonomik konularda dengelerini önemli ölçüde sağlamış, yapısını güçlendirmiş, uzun vadeye bakma lüksüne sahip bir ülke konumunda olduğunu kaydetti. Babacan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün açıkladığı reformların orta, uzun vadede Türkiye'ye dönüşü olacak konular olduğunu söyledi. Kasım ayında ilk 9 öncelikli dönüşüm programının açıklandığını anımsatan Babacan, "Dün de 7 tanesi açıklandı. Muhtemelen gelecek hafta 7 tanesi daha açıklanacak" dedi.

NET BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bu konuyla ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirten Babacan, Başbakan Davutoğlu'nun gözden geçirmesinin ardından bunların kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Avustralya'da geçen ay yapılan G20 Liderler Zirvesinde, Meksika ve Türkiye olmak üzere yapısal dönüşüm programını ortaya koyan iki ülke bulunduğunu belirten Babacan şunları kaydetti:

"1.350 eylemden oluşan 4 yılı içeren dönüşüm programını ortaya koyan Türkiye var ki bizimki G20 ülkeleri içinde açıklanmış en detaylı program. 4 yıl boyunca hangi gün, hangi tarihe kadar ne yapılacak, sorumlusu kim, bunu yazılı olarak ortaya koyuyoruz. Şeffaf bir şekilde kendimizi ortaya koyuyoruz. Ak Parti iktidarının 2019 seçimlerine kadar ne yapacağının çok detaylı bir yol haritası. Bunları Türkiye olarak yapabilirsek, o zaman Türkiye'nin 2013 hedeflerine ulaşması için çok daha kendimizden emin ve çok daha net bir tablo ortaya çıkar."

LÜKS VERGİSİ AÇIKLAMASI

Bugüne kadar hiçbir seçimde "seçim ekonomisi" kavramını kullanmadıklarını dile getiren Babacan, bundan sonra da bu kavramı kullanmayacaklarını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Babacan, vergi oranlarıyla ilgili genel anlamda herhangi bir değişiklik planları olmadığını bildirerek, "Bazı konularda enflasyon güncellemesi oluyor. OVP'de böyle bir şey öngörmedik. Sadece lüks tüketimle ilgili tüketim vergileri ya da ithalde alınan gümrük vergisi ağırlıklı olarak bunlarla alakalı dönem dönem bazı uygulamalarımız oluyor. 'Bundan sonra da olabilir' diyoruz. Çok da yeni bir şey değil. Son 5 sene içinde bunu parça parça yaptık" diye konuştu.

İstanbul'un Finans Merkezi olmasına yönelik açıklanan programı da değerlendiren Babacan, uluslararası finans merkezi endekslerinde İstanbul'un çok hızlı yükseldiğini söyledi. Babacan, "Bizim amacımız İstanbul'u dünyanın belli başlı merkezlerinden biri haline getirmek" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde