Ali Ağaoğlu: Bazı fon yöneticilerinin dolar alma ihtimalinin arttığı bir dönem

Ali Ağaoğlu: Bazı fon yöneticilerinin dolar alma ihtimalinin arttığı bir dönem

Bazı fon yöneticilerinin pozisyonları kapatarak dolar almaları ihtimalinin arttığı bir döneme giriyoruz.

Ali Ağaoğlu: Bazı fon yöneticilerinin dolar alma ihtimalinin arttığı bir dönem
16px
24px
18.03.2019 10:21
ABONE OLgoogle

Ali Ağaoğlu'nun köşe yazısından alıntı

Geçen hafta Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti. Bu karar, bağlayıcı niteliği bulunmamakla beraber AB parlamenterlerinin Türkiye’ye bakışını ortaya koyması açısından önemli.

Diğer yandan Rusya’dan S-400 alımı için Türkiye’nin “kararlı” açıklamaları, ABD tarafından tepki ile karşılanmaya devam ediyor. Uzun zamandır “tek bir Amerika’dan” söz etmenin hatalı olacağını; CIA, Pentagon, FBI-NSA ve Beyaz Saray gibi “çoklu bir Amerika” olduğunu ısrarla belirten birisi olarak; bu 3-4 yapının hemfikir açıklamaları önümüzdeki dönem sırf F-35 uçakları değil, farklı konularda da ABD ile karşı karşıya kalabileceğimizi düşündürtüyor. 

 

Bir yandan yerel seçimler, diğer yandan S-400 ve ABD ilişkileri derken, seçimlere kalan 10 iş günlük sürede, yüksek TL faiz cazibesi ile döviz satarak TL’ye yatırım yapmış; bu pozisyondan hayli kâr etmiş olan bazı fon yöneticilerinin pozisyonları kapatarak dolar almaları ihtimalinin arttığı bir döneme giriyoruz.

Riskler ne yönde?

Çok majör hareketler beklememekle beraber, aşağı yönlü hareketlerin görece kısıtlı olacağını düşünüyorum. AB Liderler Zirvesi’nden 30 Haziran’a kadar bir erteleme kararı çıkarsa pound ve euro’nun değer kazanması ihtimalini artıracaktır. Bu da dolar/TL’de aşağı yönlü etki yaratacak olsa da fon yöneticilerinin pozisyon kapatma yönüne gitmesi durumunda aşağı yönden çok, yukarı yönlü riskler artacaktır.

Avuçlar kaşınır mı?

Dolar/TL kurunda 4.4450 aşağıda önemli bir destek (200 günlük BHO). 5.4940’ın üzerine çıkılır ve bir kaç gün bu seviye üzerinde kalınır ise 5.6225 seviyelerine doğru bir hareketin başladığını görebiliriz. 

Merkez Bankası’nın VIOP aracılığıyla ileri vadeli (TL netleşmeli) dolar kontratlarını satmaya devam etmesi durumunda; 5.4450’nin altına inilmesi, 5.3950 - 5.4050 bandının test edilmesinin önünü açabilir.

Bunun da ‘nakit dolar’ talep edecek fon yöneticilerinin avuçlarının daha fazla kaşınmasına neden olma ihtimalini artıracağını hatırlatmakta fayda var.

Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde