Albayraklar yargı kararlarına rağmen SEKA'yı 13 yıldır devlete iade etmiyor

Albayraklar yargı kararlarına rağmen SEKA'yı 13 yıldır devlete iade etmiyor

Yeni Şafak Gazetesi'nin de sahibi olan Albayrak Grubu, 2003 yılında piyasa değeri 52 milyon dolar olan Balıkesir SEKA'yı Özelleştirme İdaresi'nden 1,1 milyon dolara aldı.

Albayraklar yargı kararlarına rağmen SEKA'yı 13 yıldır devlete iade etmiyor
16px
24px
25.02.2016 06:28
ABONE OLgoogle
Hükümet yanlısı yayınlarıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi'nin de sahibi olan Albayrak Grubu, 2003 yılında piyasa değeri 52 milyon dolar olan Balıkesir SEKA'yı Özelleştirme İdaresi'nden 1,1 milyon dolara aldı. Satışı geçersiz kılan 6 mahkeme ve 2 Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, Albayraklar 13 yıldır SEKA'yı iade etmiyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nin de sahibi olan Albayrak Grubu, piyasa değeri 52 milyon dolar olarak belirlenen SEKA Balıkesir İşletmesi'ni 2003 yılında Özelleştirme İdaresi'nden 1,1 milyon dolara aldı. Bu satışın usulsüz olduğuna ilişkin 6 mahkeme kararı ve şirketin SEKA'yı iade etmesini gerektiren 2 Anayasa Mahkemesi kararı 13 yıldır yerine getirilmiyor. Tüm mahkeme kararlarına rağmen SEKA'daki işgal devam ediyor.

Albayrak Grubu'nun, değerinin 50'de biri fiyata aldığı SEKA Balıkesir İşletmesi 13 yıldır mahkeme kararlarına rağmen devlete iade edilmedi. İlgili kurumlar da bu konuda herhangi bir girişimde bulunmadı. 13 yıllık süreçte idare mahkemeleri ve Danıştay, satışın usulsüz olduğuna ilişkin 6 ayrı karar verdi.

Konuyla ilgili ilk dava 2003 yılında Bursa 2. İdare Mahkemesi'nde açıldı. Mahkeme, satışla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi ancak idare bu kararı uygulamadı. Yürütmeyi durdurma kararına karşı İdare'nin Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itiraz da aynı yıl reddedildi. Bursa 2. İdare Mahkemesi, özelleştirme işlemini 15 Ekim 2003 tarihinde esastan iptal etti. Yargı süreci 2004 yılında da devam etti.

İdare, bu kez mahkemenin verdiği iptal kararının yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Danıştay 13. Dairesi, 7 Nisan 2004 tarihinde yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Danıştay'ın kararına karşı istenen “karar düzeltme” de 2005 yılında reddedildi. Özelleştirmeyi iptal eden yerel mahkeme kararını Danıştay'ın onayıp kesinleştirmesi üzerine istenen karar düzeltme talebi de 2006 yılında reddedildi. Böylece özelleştirme işleminin iptali yargı kararıyla kesinleşti.

YARGI KARARLARI PASPAS EDİLDİ

Yargı sürecinin her aşamasında yetkili kurumlar SEKA Balıkesir İşletmesi'ni geri almak yerine yargı kararlarını uygulamama yolunu tercih etti. Bununla da yetinilmedi, önceki yargı kararlarını hükümsüz kılacak yeni kanunlar yapıldı. 2012 yılında Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'a eklenen ‘Ek 5. Madde' ile özelleştirmelerde devir teslim işlemleri tamamlandıktan sonra alınacak yargı kararlarının uygulanmayacağına ilişkin Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Bakanlar Kurulu, bu madde doğrultusunda aynı yıl SEKA Balıkesir İşletmesi konusunda alınan yargı kararları ile ilgili olarak ileriye ya da geriye dönük olarak bir işlem tesis edilmeyeceğini karara bağladı. Böylece, hükümet yargı kararlarını by-pass etti.

ANAYASA MAHKEMESİ O KARARI İPTAL ETTİ

Bakanlar Kurulu'na bu yetkiyi veren yasa hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açıldı. Anayasa Mahkemesi 2013 yılında verdiği kararla bu maddeyi iptal etti. Böylece Bakanlar Kurulu Kararı hükümsüz kaldı. Ancak AKP bu konudaki ısrarını sürdürdü ve 2014 yılında 6552 sayılı torba yasanın 109. maddesi ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'a eklenen geçici 26. madde ile benzer bir düzenleme daha yaptı.

Bu düzenleme ile özelleştirmeleri tamamlanıp devir teslimlerinin üzerinden beş yıl geçen özelleştirmelere ilişkin yargı kararlarının uygulanmayacağı hükmü getirildi. Düzenleme yine iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, benzer düzenlemeyi bir kez daha Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği son kararın üzerinden de 2 yıl geçti. Ancak Albayrak Grubu SEKA İşletmesi'ni hâlâ iade etmezken, ilgili kurumlar da bu konuda herhangi bir işlem yapmadı.

MİLLETVEKİLİ SORU ÖNERGİSİ VERDİ

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, mahkeme kararlarına rağmen Balıkesir SEKA İşletmesi'nin 13 yıldır iade edilmemesinin açık bir işgal olduğunu söyledi. Akın, “AKP yandaş Albayrak Grubu'nu korumak için hukuku hiçe sayıyor. Oysa hükümet mahkeme kararının gereğini derhal yerine getirip halkın malını Albayraklar'ın işgalinden kurtarıp geri almak zorunda.” dedi.

Ahmet Akın, konuyla ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın cevaplaması talebiyle bir soru önergesi de verdi. Akın önergede, “Özelleştirildiği ve devredildiği 2003 yılından bugüne kadar mahkeme kararlarının gereğinin yerine getirilmeyişinin, işletmeyi devralan Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ'nin özel olarak korunup kollanmasının nedeni adı geçen firmanın hükümet ve AKP ile olan yakın ilişkisi midir?” diye sordu.
Habib Güler/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde