Albayrak: Başka sektörlere de vergi indirimi olabilir

Albayrak: Başka sektörlere de vergi indirimi olabilir

Bakan Albayrak, "Gayrisafi yurt içi hasıla artışı açısından baktığımızda 2019'u tarihe geçecek bir yumuşak inişle, inşallah pozitif bir büyüme ile geride bırakacağız." dedi.

Albayrak: Başka sektörlere de vergi indirimi olabilir
16px
24px
20.01.2020 14:01
ABONE OLgoogle

2019 Değerlendirme Toplantısı'nda akademisyen ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Albayrak, 2019’da sessiz ama devrim niteliğinde önemli ve kritik adımlar atıldığını söyledi; "2020’de çok daha fazla değişim hamlesi göreceğiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 Değerlendirme Toplantısı'nda akademisyen ve basın mensuplarıyla bir araya geldi.

2019’da sessiz ama devrim niteliğinde önemli ve kritik adımlar atıldığını kaydeden Albayrak, "2020’de çok daha fazla değişim hamlesi göreceğiz" dedi. Albayrak "Gerek Ağustos 2018'den bu yana, gerek 2019'un tamamında, TL varlıkların ayrıştığını ve kazandırdığını görüyoruz" ifadesini kullandı. Yabancı bankalar Türkiye'den kaçacak iddiası

Bankaları harekete geçirmek için zorunlu karşılıkları çok aktif olarak kullanacaklarını belirten Bakan Albayrak, bankalar ve bankacılık uygulamalarıyla ilgili her şeyi sıkı sıkı takip edeceklerini vurguladı.

Kamu bankalarının bu dönemde reel sektöre kredi kullandırmada çok aktif rol aldıklarına dikkat çeken Bakan Albayrak, “Kamu bankalarının birinci fonksiyonu kâr değil. Tabii ki bu zarar etmeleri anlamına gelmiyor. Kamu bankaları bu dönemde çok takdir topluyor. Allah’tan Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı döneminde kamu bankalarının özelleştirmesine izin vermedi” açıklamasında bulundu.

Albayrak, enflasyonun 2020 ve sonrası açısından da kendileri için en önemli çıpa olmaya devam edeceğini vurgulayarak, "Gayrisafi yurt içi hasıla artışı açısından baktığımızda ise 2019'u tarihe geçecek bir yumuşak inişle, inşallah pozitif bir büyüme ile geride bırakacağız. Benzer iç ve dış kriz, şok, saldırı atak... Ne dersek diyelim. Türkiye, 2001 ve 2009'a kıyasla hakikaten çok başarılı bir şekilde bertaraf etmiş oldu." dedi.

Reel faiz tartışmalarına da değinen Bakan Albayrak, Türkiye'nin negatif faizle ilk kez tanışmadığını belirterek, "Önemli olan nominal faizdir. Ayrıca tasarruf sahipleri için alternatif enstrümanlar üzerinde çalışılıyor. Geçen yıl devletin bono ve tahvilleri tasarruf sahibine daha iyi kazandırdı" ifadelerine yer verdi.

Bakan Albayrak Anadolu’da iş dünyasıyla yaptığı toplantılarda en çok özel bankalardan şikayet edildiğini belirtti. Albayrak, özel bankaların reel sektöre karşı takındığı tutumla ilgili olarak, “Bizim yumurtaya ihtiyacımız var. Her gün bir tavuk kesersek doğru olmaz” dedi.

Erken seçim iddiaları: Gündemde böyle bir şey yok

2020’de erken seçim söylentileri ile ilgili yöneltilen bir soru üzerine Albayrak, “Türkiye son beş yılda 8 seçim geçirdi, bir de darbe girişimi yaşadı. Ülkemiz seçim yorgunu, insanlar da bıkmış durumda. Seçim söylemleri kişisel hırs ve hevesten kaynaklanıyorsa bunlar iyi niyetli değil. Hükümetin gündeminde böyle bir şey yok. Ben de kulağımla bu yönde herhangi bir söz duymuş değilim” dedi.

2018 ve 2019'un Türkiye ekonomisi açısından travmatik yıllar olduğunu ifade eden Albayrak, 2020'nin tek haneli enflasyonu gördüğümüz bir ince ayar yılı olacağını söyledi. Bakanın konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye ekonomisi Temmuz 2018’den beri birden fazla kur atağına maruz kaldı. Kurda stabilizasyon sağlandı. Kur şu olacak demek doğru değil ancak rekabetçi bir kur olmalı."

"Dış politik risklerden minimum etkilenecek bir finansal mimari kurduk. Son 1,5 yılda sessiz ve derin devrim niteliğinde pek çok yapısal reforma imza attık."

"2019 enflasyonun dizginlenmesi açısından kritik bir yıldı. 2020 tek haneli enflasyonu gördüğümüz yıl olacak."

"2019’da TL varlıklara güvenenlerin kazandığı bir süreci geride bıraktık. Bütçe disiplini en önemli çıpa olmaya devam edecek."

"2018 ve 2019 Türkiye ekonomisi açısından travmatik yıllardı, geçmiş krizlerden farklı olarak süresi, şiddeti, vadesi belli olmayan ataklarla karşı karşıya kaldık."

"2020 ince ayar yılı, değişim dönüşümün sektör bazlı yakından takip edildigi bir dönem olacak."

"Kredilerdeki artışın 2020’de enflasyonun üzerinde baskı oluşturmasını beklemiyoruz, hafta hafta/ay ay orayı izliyoruz."

"2020’de banka sıralamasında büyüklükte ilk 3’te kamu bankası olursa şaşırmayın: Ziraat, Halk, Vakıfbank; diğer bankaların da hareketlenmesi lazım."

'BAŞKA SEKTÖRLERDE DE VERGİ İNDİRİMİ OLABİLİR'

- Vergi indirimlerinde ekonomiye toplam katkı temelinde sektörler değerlendiriyoruz. Başka sektörlerde de
indirim olabilir ancak doğru şekilde inceleyerek bakıyoruz.

- KGF, teminat ipotek açığı olan alanlarda kullanılabilir bu konuda çalışmalar yürütüyoruz, düzenleme iç piyasa düzenleyici kuruluşlar çerçevesinde çalışmalar yürütüyoruz.

- Dengelenme sürecinin kazanımlarını 2020'de istihdam alanında güçlü şekilde göreceğiz.

- İsthdam özelinde bazı ekstra çalışmalarımız var, 2020'de belirlediğimiz rakamdan daha iyi bir performans
göstereceğz.

- Sicil affında toplumun tamamının yararını gözeten bir çalışma yürütülüyor.

- Amacımız katma değeri yüksek alanlara, sektörlere kanalize olmak.

- Önümüzdeki yıllarda petrol ve doğal gaz bulunması açısından pozitif haberlerle karşılaşılacak.

- Petrol ve doğal gaz haberlerinin, değişim dönüşüm sürecini tamamlandıktan sonra gelmesi daha faydalı ve güzel olur.

- Dolar mevduatlarının çözülmesi güven ve küresel etkilerle ilişki, bu olduğunda elleri yanmaya başlayacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde