Al Capone cezaları geliyor

Al Capone cezaları geliyor

ABD'de mafya babası Al Capone'un 1931'de hapse atılmasını sağlayan düzenlemeleri Türkiye'de uygulama niyetinde.

Al Capone cezaları geliyor
16px
24px
18.07.2010 08:23
ABONE OLgoogle

Selefi Unakıtan'dan daha sessiz görünen Maliye Bakanı Şimşek iş vergi denetimine gelince farklı bir tablo çizdi. Şimşek son 6 ayda 2.3, bakanlığı süresince 4.4 milyar TL ceza keserek rekor kırdı

Kişilik olarak selefi Kemal Unakıtan'a göre daha sessiz sedasız görünüyor ama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek mali denetim ve vergi kaçakçılığı konusunda tam bir şahin çıktı. Bakan Şimşek her fırsatta dile getirdiği "Vergi kaçaranlar ve kayıt dışının üzerine gideceğiz" açıklamalarının altını rakamlarla da doldurmaya başladı. Maliye Bakanlığı görevine 13 ay önce atanan Şimşek, geçen sürede toplam 4.4 milyar liralık ceza kesip, tahsil ederek kırılması güç bir rekora imza attı. Şimşek'in ceza kesme performansı özellikle bu yılın ilk altı ayında parmak ısırttı.

HEDEFİN % 75'İNİ TOPLADI

Ocak-Haziran döneminde toplam 2 milyar 392 milyon liralık para cezası kesilirken, söz konusu rakam tüm zamanların rekoru oldu. Altı aylık cezaların tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.5 arttı. Daha önceki yıllarda yıl sonundaki para cezası hedefinin ortalama yüzde 50'sini yılın ilk altı ayında tutturan Maliye, bu yılın ocak-haziran döneminde yüzde 75.6'lik yüksek bir orana ulaştı. Yani bu yıl için öngörülen 3 milyar 164 milyon liralık ceza hedefinin dörtte üçü ilk yarıda elde edildi. Maliye'nin ilk yarıda tahsil ettiği 2.39 milyar liranın yüzde 94'ü vergi cezaları ve vergi düzenlemelerinden kaynaklanan idari para cezalarından oluştu. Sadece vergi cezalarının toplamı 1.49 milyar lirayla zirveye çıktı.

7 SEKTÖRE AĞIR DENETİM VAR

Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanlığı'na atanmasının ardından kesilen vergi cezalarının artmasında kuşkusuz geçen yıl başlatılan ve mükelleflerin büyük tepkisine neden olan 'kod' uygulamasının rolü büyük. Bunun yanında Maliye bu yıl özellikle 7 sektöre ağırlıklı olarak denetim uyguluyor. Bu sektörler finans, inşaat, sağlık, gıda ürünleri, kimya, turizm ve danışmanlık olarak sınırlanıyor.

Artan denetimlerin karşılığı bütçeye sağlanan ceza gelirlerinin yükselmesi olarak alındı. Ancak bir gerçek var ki, Maliye hiçbir dönemde bu kadar yüksek para cezası kesmemişti ve cezalar nedeniyle mükelleflerin şikayeti artıyor. Son 7 yıllık gerçekleşmelere bakıldığında, ocakhaziran dönemleri itibariyle bundan önce kesilen en yüksek para cezası 1 milyar 845 milyon lirayla 2007 yılına ait. 2004-2010 döneminde ilk altı aylar itibariyle en düşük ceza ise 2005 yılındaki 888 milyon liralık tutar oldu.

Al Capone cezaları geliyor

Maliye Bakanlığı vergi tahsilatını artırmak için ABD'de mafya babası Al Capone'un 1931'de hapse atılmasını sağlayan düzenlemeleri Türkiye'de uygulama niyetinde. Vergi kaçıranın hapse atılmasını , onu ihbar edenin de ödüle boğulmasını sağlayacak sistem üzerinde çalışılıyor.

Esnafa affa 'Hayır' demem

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önceki gün Torba Yasa'nın görüşmeleri sırasında küçük esnafın SSK borçlarının yapılandırılmasına "Hayır"demeyeceğini söyledi. Ancak sözleri yanlış anlaşılmasın diye hemen ekledi: "Af yapılandırmaları vergi uyumunu bozuyor, ciddi adaletsizlikler yaratıyor, o nedenle karşıyım."

Kerim Ülker/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde