Aksa, hangi santrallere talip oldu?

Aksa, hangi santrallere talip oldu?

Özelleştirmeden 4 dağıtım bölgesini devralan Aksa Enerji, şimdi de EÜAŞ’ın üretim ihalelerine hazırlanıyor.

Aksa, hangi santrallere talip oldu?
16px
24px
29.04.2011 17:31
ABONE OLgoogle

Erkan Kızılocak'ın haberi

Özelleştirmeden 4 dağıtım bölgesini devralan Aksa Enerji, şimdi de EÜAŞ’ın üretim ihalelerine hazırlanıyor. Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Siverek, “Fiyat uygun olursa toplamda 3.500 MW kurulu güce sahip tesisler alacağız” diyor...

GEÇEN yıl özelleştirmeyle 4 dağıtım bölgesini devralan Aksa Enerji, bu yıl ihaleye çıkarılacak üretim santraller için hazırlık yapıyor. Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Enerji, hatırlanacağı gibi geçen yıl Çoruh dağıtım bölgesinin ihalesini 227 milyon, Fırat dağıtım bölgesininkini ise 230 milyon dolar vererek kazanmıştı. Ardından devirler gerçekleşmişti. Şirket şimdi Van Gölü ve Trakya dağıtım bölgelerini de devralmaya hazırlanıyor. Aksa Enerji, bu bölgeler için sırasıyla 100 milyon 100 bin ve 622 milyon dolar ihale bedeli ödemişti.

Aksa, bu yıl içinde EÜAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.) tarafından ihalesi yapılacak hidroelektrik ve termik santral ihaleleriyle de yakından ilgileniyor. Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Siverek, “Fiyat uygun olursa özelleştirmeden toplamda 3.500 MW (megavat) gücünde tesisler almayı istiyoruz. İlgilendiğimiz, üzerinde odaklandığımız güç bu” diyor.

1.556 MW’ye ulaşan kurulu güçle serbest elektrik üreticileri arasında ilk sıralarda yer alan Aksa Enerji’nin bu yılki elektrik üretim hedefi 9 milyar kWh civarında. 2014 yılı kurulu güç hedefi ise 4 bin MW. Şirket, bu doğrultuda 1.5 milyar dolarlık yeni yatırım planlıyor. Halen 12 üretim tesisi bulunan Aksa Enerji’nin üretim portföyünde 3 adet rüzgar ve 1 adet de hidroelektrik santrali bulunuyor. Yenilenebilir enerji kaynakları payının da yine 2014 yılında 1.000 MW’ye çıkarılması hedefleniyor.

Aksa Enerji, toptan satış ve elektrik ticaretinde de son dönemde ciddi bir portföye ulaştı. Şirketin son dönemlerde serbest tüketicilere yönelik reklam kampanyası da dikkat çekiyor.

Geçen yıl hisselerinin yüzde 5.84’ü halka arz edilen Aksa Enerji, son dönemde Mehmet Kazancı ve Karamehmet ortaklığı olan MMEKA şirketiyle ilgili çıkan haberleri yakından takip ediyor. Siverek, iki şirketin birbirinden tamamen ayrı olduğunu hatırlatıyor ve Aksa Enerji’nin İMKB’de piyasa değeri olarak ilk 30 arasında yer aldığını vurguluyor.

Serdar Siverek’e, dağıtımdan üretime, jeneratörden toptan satış ticaretine ve yenilenebilir enerji hedeflerine grubun vizyon ve hedeflerini sorduk... 

Enerji üretimine ilk başlayan firmalardan birisiniz. Son dönemde ise ağırlıklı olarak dağıtımla ilgili gelişmelerle gündemdesiniz...

Kazancı Grubu olarak enerji sektöründeki faaliyetlerimiz 1960 yılına kadar dayanıyor. Ali Metin Kazancı, Aksa Grubu şirketlerini meydana getiren girişimlerin temelini Watt fabrikasıyla atmıştı. Bu fabrika elektrikli motor üretiyordu. 1980’li yılların başında Aksa Jeneratör markasıyla jeneratör üretmeye başladık. Çin’de kurduğumuz fabrikada da halen jeneratör üretiyoruz. Türkiye’de bu alanda pazar lideriyiz. Çin’deki üretimimizle beraber dünyanın 6’ncı büyük jeneratör üreticisi konumuna geldik. Çin’deki yatırımımızdan çok memnunuz, iyi sonuçlar alıyoruz.

Doğalgaz alanında da aktifsiniz...

2000’li yılların başında enerji piyasasında liberalleşmenin başlamasıyla birlikte doğalgaz dağıtım işine girdik. Türkiye, doğalgaz dağıtımında 60 bölgeye ayrılmış durumdaydı. İhalelerle bunun satışı yapıldı. 20 bölgenin dağıtım ihalesini devraldık. Şu anda Türkiye nüfusunun 3’te 1’ine doğalgaz dağıtıyoruz. Yatırımlarımız birçok lisans bölgesinde yüzde 90 seviyesinde tamamlandı. Yeni başladığımız bölge Çukurova ve Adana, Mersin, Tarsus, Hatay ve İskenderun illerini kapsıyor. 350 milyon dolarlık bir yatırım oldu. 5’te 2’si tamamlandı. Geçen yıl 4.1 milyar metreküp doğalgaz dağıttık. Önümüzdeki 2 yıl içinde bunu 7.5 milyar metreküpe çıkaracağız.

Peki elektrik dağıtım işine neden girdiniz?

Geçen yıl dağıtım alanına girmek için Aksa Elektrik şirketimizi kurduk. Bu bizim için çok önemliydi. Çünkü mevcut kurulu gücümüzle bu yıl için 9 milyar kWh elektrik üretimi planlıyoruz. Bunu tüketiciye ulaştırmamız lazım. Elektrik dağıtım ağı bu açıdan çok önemli. Bildiğiniz gibi 4 dağıtım bölgesinin ihalesini kazandık. Çoruh ve Fırat bölgelerinin devrini geçen yıl ağustos ve aralık aylarında tamamladık. Özelleştirme İdaresi’ne Çoruh için 227 milyon, Fırat için 230 milyon dolar ödeme yaptık. Bir kısmı özkaynak, diğeri banka kredileriyle ödendi. İdareye az bir borcumuz kaldı. Yüzde 66 ve 70 oranında ödemeler yaptık. 1 + 4 şeklinde ödeme imkanımız vardı. Ama bunun üzerinde ödeme yaptık.

Trakya Dağıtım’ın devrinde sorun aşıldı. Peki bu yıl devir olacak mı?

Trakya için sorun yoktu. Bu yıl içinde Van Gölü ve Trakya dağıtım bölgelerini de devralacağız. Prosedürün tamamlanması bekleniyor. ÖİB’e Van Gölü bölgesi için 100 milyon 100 bin, Trakya içinse 622 milyon dolar ödeme yapıldı. Normal süreç yürüyor. Çalışmaları başlattık devralmaya hazırlanıyoruz.

Elektrik üretiminde hızlı ilerliyorsunuz. Ama termik ağırlıklı bir portföyünüz var. Çeşitlendirme olacak mı?
Biz Aksa olarak 1996 yılından beri elektrik üretim santralleri kurup işletiyoruz. İlk tesisimiz, Bursa’da kentsel atıklardan elde edilen gazı kullanarak elektrik üreten bir santraldi. Şu anda 12 üretim tesisimiz var. Bunların en büyüğü 850 MW’lik Antalya doğalgaz çevrim santrali. Bu santralde 300 MW ilave kapasite yatırımı yaptık. Manisa ve Van’da 115’er MW’lik yine 2 doğalgaz çevrim santralimiz var.

Samsun’da 130 MW doğalgaz, Kuzey Kıbrıs’ta 89 MW fuel oil santralimiz bulunuyor. Burada 31 MW’lik kapasite artışı yapıyoruz. Mardin’de 63 MW, İdil’de 24 MW ve Hakkari’de 24 MW’lik santrallerimiz var. Termikler dışında 3 de rüzgar enerjisi santralimiz (RES) var. Bunlardan Balıkesir’deki 90 MW’lik Şamlı RES’te 24 MW kapasite artışına gideceğiz. Hatay’da Sebenova RES’in 30 MW, Manisa’daki Karakurt RES’in ise 10.8 MW’lik kurulu gücü var. Çorum’da da 15.6 MW’lik bir HES yatırımını da yakın zamanda devreye aldık. Kurulu gücümüzün toplamı 1.156 MW ediyor. Tüm projelerde özkaynak oranımız yüzde 20. Yüzde 80’ini ise krediyle gerçekleştirdik. Projelerimizi finans kurumlarına beğendirmekte hiç zorlanmadık.

Üretimde toplam hedefiniz nedir?

2011 yılına 1.541 MW kurulu güçle başladık. Yıl sonuna kadar kurulu gücümüzü, devreye alacağımız yeni projelerle 2.100 MW’ye çıkaracağız. 2014 yılında ise toplam 4 bin MW kurulu güç hedefliyoruz. Bunun için projelerimiz hazır. Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırım olacak. Halka arzdan elde edeceğimiz nakit girişiyle bu kapasiteye ulaşmamızı biraz daha hızlandırıp öne çekebileceğiz.

Peki yenilenebilir enerjide büyüme planınız var mı?

Son 3-4 yıldır yenilenebilir enerji projelerini gerçekleştirmeye başladık. Aslında 90’lı yıllardan beri hazırlanıyorduk. Ancak 2007 yılında realize etme imkanı bulduk. Çok da memnunuz. Geçtiğimiz günlerde 15 MW’lik bir hidroelektrik santralimiz devreye alındı. 3 de RES’imiz var. Bunların haricinde elimizde çok sayıda proje var. Yenilenebilir enerjinin payı şu an az ama büyümek istiyoruz. Yenilenebilir kaynaklara özellikle ağırlık vereceğiz. 2014 yılında 1.000 MW’nin üzerine çıkacağız.

Özelleştirmeye ilginiz sürüyor mu, bu yılki ihalelere katılacak mısınız?

İhalelere ilgimiz hep olacak. Ancak son yapılan HES ihalelerinde fiyatlar çok yükseldi. Biz bu fiyatların çok altında maliyetlerle santral kurabiliyoruz. Örneğin, fuel oil ve doğalgazla çalışan santralleri MW başına 450 bin dolar maliyetle kurduk. Türkiye’de benzeri santraller ancak 800 bin dolar maliyetle kurulabiliyor. Bildiğiniz gibi EÜAŞ’ın termik ve HES’lerden oluşan 16 paketlik bir portföyü bu yaz ihaleye çıkacak. Biz bu özelleştirmelerden, fiyat uygun olursa 3.500 MW gücünde tesis almayı istiyoruz. İlgilendiğimiz, üzerinde odaklandığımız güç bu.

“Petrol fiyatları kârımızı düşürdü”

Aksa Enerji’nin üretim portföyü büyük oranda doğalgaza ve petrole bağlı. Şirketin 2010 yılı satış gelirleri, bu emtialardaki fiyat artışı nedeniyle 2009’a göre yüzde 3.7 düşüşle 911.2 milyon TL’ye, karlılığı ise yüzde 28 düşüşle 59.6 milyon TL’ye gerilemiş. Sedat Siverek, bu durumu enerji sektörünün birçok değişkene bağlı olmasıyla açıklıyor.

Siverek, Kazancı-Karamehmet ortaklığıyla ilgili haberlerin de hisse fiyatını zaman zaman etkilediğini kabul ediyor. Ancak piyasa değeri açısından İMKB’de ilk 30 şirket arasında yer aldıklarını da vurgulamadan geçemiyor. Borsa analistleri ise Aksa Enerji hisseleri için uzun vadede “endeksin üzerinde getiri” değerlendirmesi yapıyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde