Akıllı cep’e 120 TL TRT bandrol vergisi

Akıllı cep’e 120 TL TRT bandrol vergisi

Radyo veya TV yayınlarını alan akıllı telefonlarda bandrol ücreti Haziran’da % 6’dan % 7’ye çıktı. Yurt içi stoklar tükenince cep’e zam geldi. 1.500 liralık telefonun fiyatı 1.620 lira oldu

Akıllı cep’e 120 TL TRT bandrol vergisi
16px
24px
03.08.2016 09:22
ABONE OLgoogle
Akıllı cep telefonlarında bandrol ücretinin yürürlüğe girmesiyle fiyatlar zamlandı. 3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu Uyarınca Radyo, Televizyon, Video ve Birleşik Cihazlar ile Bunların Dışında Kalan Radyo ve Televizyon Yayınlarını Almaya Yarayan Her Türkü Cihazdan Alınacak Bandrol Ücretlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle dahili tuner ile radyo veya televizyon yayınlarını alabilen cep telefonlarından alınan bandrol ücreti yüzde 6’dan yüzde 7’ye çıkarıldı. Bugüne kadar bandrol ücreti alınmayan dahili tuner’ı olmayan ancak internete bağlanabilen cepten yüzde 6 bandrol ücreti ithalat aşamasında alınmaya başlandı.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, bandrol ücretlerine ilişkin düzenlemeden sonra akıllı telefonların yüzde 8 zamlandığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle radyosu olmayan ancak internete bağlanabilen cep telefonlarının perakende satış fiyatlarında, stokların bitmesini takiben yüzde 8’lere yakın zam geldiğini anlatan Ekşi, şöyle devam etti:

Toplam yük yüzde 50

“Söz konusu vergi öncesinde en düşük 1.500 lira olan akıllı bir telefonun fiyatlı 1.620 liraya yükseldi. Yeni düzenlemeyle cep telefonlarından alınan verginin yüzde 7’si TRT bandrol ücreti, yüzde 25’i ÖTV, yüzde 18’i KDV olmak üzere toplamda yüzde 50 oldu.” MOBİSAD Başkanı, yüksek vergi oranlarının kayıt dışını tetiklediği uyarısında bulunarak, “Vergilerin kaçağı artırmasından endişeliyiz” dedi.

5.8 milyon kontratlı satış bekleniyor

MOBİSAD Başkanı Sinan Ekşi, GSM operatörlerinin telefon satışında bu yıl büyük artış beklediklerini belirterek, “GSM operatörlerinin kampanyalı, kontratlı cihaz satışlarının 2013’te 1 milyon 850 bin, 2014’te 3 milyon 400 bin, 2015’te 4 milyon 300 bin civarında gerçekleşti. Bu rakamın bu yılın sonunda 5 milyon 800 bine çıkacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde