Akhisar zeytinde şampiyonluğa koşuyor

Akhisar zeytinde şampiyonluğa koşuyor

Akhisar’da geleneksel hale gelen zeytin hasat şenliklerinin 3’sü gerçekleşerek yılın ilk zeytin ve zeytinyağı mahsulü topland

Akhisar zeytinde şampiyonluğa koşuyor
16px
24px
17.10.2011 08:31
ABONE OLgoogle

Akhisar’da geleneksel hale gelen zeytin hasat şenliklerinin 3’sü gerçekleşerek yılın ilk zeytin ve zeytinyağı mahsulü toplandı. Türkiye’de 12 milyon adetle en çok zeytin ağacına sahip bölge olan Akhisar, bu alandaki liderliğini bilinirliliğe de taşımak ve markalaşmak için çalışıyor.

‘Akhisar 3. Hasat Şenliği’ne katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisine net katma değer kazandıran zeytin ve zeytinyağının 500 milyar dolar ihracat hedefleri doğrultusunda 2023 yılında 5 milyar dolarlık dış satışa ulaştırmayı öngördüklerini söyledi. 
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci de birçok ödüllü markanın bölgelerinden çıktığını hatırlatarak, bilinirliliklerini artırmanın önemine değindi.

Maliyetlerin düşürülmesinin gerekliliğini de vurgulayan Demirci, “Futboldaki gibi lider olmak başka bir şey, şampiyon olmak başka bir şey. Şampiyon olmamız için sistemimizi kurmamız ve maliyetlerimizi düşürmemiz lazım” dedi. 

Türkiye’de kayıtlı 12 milyon adet ile en çok zeytin ağacına sahip bölge olan Akhisar’da 3. hasat şenliği başladı. Ülkede zeytin ve zeytinyağında lider olmasına rağmen bilinirlilik konusunda istediği hedefi yakalayamayan Akhisar’ın bu alanda da hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarını yürüten Akhisar Ticaret Borsası, özellikle zeytinde az tuzlu ve dayanıklılıkla dünya piyasasına daha farklı bir çıkışın peşinde. Bilinirliliğini bu alanda artırmanın yollarını arayan Akhisar, bir yandan el değmeden hasat yapabilen en modern zeytin toplama makinelerini kullanıma başlarken, diğer yandan da tesis sayısını artırarak markalaşma yoluna gidiyor.

Yeni fidanlar dikildi

Manisa’da ‘3. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’ Dereköy’de ilk hasadın yapılması ile başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Akhisar Ticaret Borsası, sektör temsilcileri ve üreticilerin katılımı ile tam bir şenlik havasında gerçekleşen hasat şenliğine katılanlar, ayrıca kendi adlarına birer fidan dikerek sektöre katkıda bulundu. Düzenlenen panelde ise zeytinin tomurcuktan sofraya kadar gerçekleşen sürecinden sağlıklı yaşamla ilgili ilişkisine kadar birçok alanda bilimsel veriler ortaya kondu.

Zeytin ağacı sayısı iki kat arttı

Türkiye’de son 10 yılda 90 milyondan 170 milyona yükselen zeytin ağacı sayısıyla özellikle zeytinyağı üretiminin önümüzdeki 2-3 yıl içinde 150 bin tondan 400 bin tona yükselmesi beklenirken, bu alanda da dünya ikinciliğinin yakalanması hedefleniyor. Akhisar’da son yıllarda artan tesisleşme ile 245 zeytin işleme tesisi ile 35 zeytinyağı üretimin fabrikasına ulaşılırken, markalaşma da ihtiyacı da kendini hissettirmeye başladı.

Hasat şenliğinde artan zeytin ağacının önemine değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk ekonomisine ihraç olarak katkı veren sektörün kendileri için son derece önemli olduğunu ve cari açığın gündemde olduğu bir dönemde net katma değer kazandırdığını vurguladı. Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefini hatırlatan Büyükekşi, “Bu yıl 300 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl bunu yüzde 100 artıracağız. Birkaç yıl sonra da bir milyar dolara yükseltme hedefimiz var. 2023 yılında ise bu sektörümüzden 5 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz” diye konuştu.

Markalaşma katma değeri artıracak

Zeytin ve zeytinyağıyla birlikte tarım ürünlerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükekşi, bundan sonra markalaşmanın gerekliliği üzerinde durarak, “Özellikle bölgesel marka yaratabilir ve kutulu bir şekilde ihracat yapabilirsek, bu bizim ihracatımıza, ülkemize çok daha fazla katma değer katacak” dedi. 

 Akhisar şampiyonluk için çalışıyor

Hasat şenliğine ev sahipliği yapan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci de Türkiye’de en son teknolojiye sahip şemsiyeli hasat makinesinin ilk kez kullanıldığını hatırlatarak, sürdürülebilir zeytin hasadında maliyetleri düşürmenin gerekliliği üzerinde durdu.

Sektörün 62 ülkeye ihracat yaptığını vurgulayan Demirci, birçok ödüllü markanın Akhisar’dan çıktığının altını çizdi. Demirci, “Futboldaki gibi lider olmak başka bir şey şampiyon olmak başka bir şey. Şampiyon olmamız için sistemimizi kurmamız lazım maliyetlerimizi düşürmemiz lazım. Son teknoloji hasat makinesi getirdik ve burada ilk kez onu kullandık. Hasat makinelerinin yaygınlaşabilmesi için yüzde 7 oranında kırsal kalkınma desteğiyle alınmasını mümkün kılacak girişimlerimiz sürüyor” diyerek, sektörünün daha iyiyi yakalayabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Zeytinyağı tüketenler krizden etkilenmedi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli de bu yıl zeytinin var yılı olduğunu hatırlatarak döviz kurlarının da artmasından memnun olduklarını söyledi. Güreli, "Kurun geldiği noktadan biz çok memnunuz. Çünkü, biz ithalat yapmadığımız için kur umurumuzda olmuyor. Öte yandan dünyada zeytinyağı tüketenler global krizden etkilenmiyor. 4 senedir iş yapamamıştık. Kurun geldiği bu seviye ile işler biraz olsun açıldı. Umarız devamı gelir ve iyi bir sezon geçiririz" şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde