Akaryakıta yakın markaj

Akaryakıta yakın markaj

Benzinin litre fiyatının 5 TL'ye dayanması EPDK'yı harekete geçirdi.

Akaryakıta yakın markaj
16px
24px
28.09.2013 04:18
ABONE OLgoogle

Benzinin litre fiyatının 5 TL'ye dayanması EPDK'yı harekete geçirdi. Fiyatlara "Avrupa" ayarı yapmaya hazırlanan kurum, baz listeyi silbaştan yenileyecek

  Dünyada en pahalı akaryakıtın tüketildiği Türkiye'de, geçtiğimiz ay benzinin litre fiyatının 5 TL'ye dayanması Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) harekete geçirdi. Akaryakıt piyasasındaki kâr marjlarını daha yakından takip etmek isteyen kurum, bugüne kadar fiyatlandırmada baz aldığı listeyi değiştirmeye karar verdi. Çalışmaya göre artık Yunanistan, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının takibinde esas alınmayacak.

 FİYAT UYUMU GEREKİYOR

 Petrol Piyasası Kanunu'na göre Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının, en yakın uluslararası piyasa konumundaki Akdeniz Çanağı ülkeleriyle uyumlu olması gerekiyor. EPDK ise fiyatları belirlerken bugüne kadar Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya'da oluşan bayi fiyat ortalamasını esas alıyordu. Yunanistan'da yaşanan ve ülkeyi derinden etkileyen ekonomik kriz ardından petrol piyasasının stabil ve liberal olmaktan uzaklaştığını belirleyen EPDK, bu ülkeyi listeden çıkarmaya karar verdi. Listede Avrupa'dan yeni ülkeler eklenerek fiyatların daha güncel ve dinamik şekilde takip edilmesi planlanıyor. Kurum, ilk tavan fiyat uygulamasını Haziran 2009'da yapmıştı.

AVRUPA'YLA ARAMIZDAKİ MAKAS DARALIYOR

 Türkiye, vergili bazda akaryakıt fiyatlarında dünyanın en pahalı ülkeleri arasında. Son yıllarda vergisiz olarak da Avrupa'nın en pahalı ülkesi haline geldi. Yer yer 20 kuruşa yakın farklar oluşurken, sektör yetkilileri yapısal farklılıklar nedeniyle kâr marjlarının yüksek olduğunu savunmuştu. Son yıllardaki denetimler sayesinde ise Avrupa ve Türkiye arasındaki fiyat makası daraldı. EPDK'nın raporuna göre fiyatlar halen AB ülkelerinin ortalama 5-10 kuruş üzerinde.

Mehmet Nayır/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde