‘Akaryakıt musluğunuzdan aksa 1.9 liradan aşağı alamazsınız’

‘Akaryakıt musluğunuzdan aksa 1.9 liradan aşağı alamazsınız’

Fikret Öztürk, “Durum ortadayken yüksek akaryakıt fiyatlarında dağıtım şirketlerinin 'günah keçisi' gibi gösterilmesini anlayamıyoruz."

‘Akaryakıt musluğunuzdan aksa 1.9 liradan aşağı alamazsınız’
16px
24px
29.11.2009 09:27
ABONE OLgoogle

Akaryakıttaki vergiler konusunda Türkiye'nin dünya şampiyonu olduğunu ve akaryakıta yüksek vergi koymanın hükümetlerin mali politikası haline geldiğini bildiren Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Başkanı Fikret Öztürk, “Durum ortadayken yüksek akaryakıt fiyatlarında dağıtım şirketlerinin 'günah keçisi' gibi gösterilmesini anlayamıyoruz. Dağıtım payları konusunda neredeyse bir bardak suda fırtına koparılıyor” diye konuştu.

OPET Petrolcülük'ün de Yönetim Kurulu Başkanı olan Fikret Öztürk, yüksek akaryakıt fiyatlarının temel nedeninin vergiler olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

“Toplam fiyatın sadece yüzde 4.6'sı dağıtım şirketinin kâr payı iken, nasıl oluyor da yüksek fiyatlardan biz sorumlu oluyoruz? Bu nasıl bir matematik? Tavan fiyat uygulaması adı altında yalnızca dağıtım payına yapılan müdahale ile oluşan farkın neden tüketiciye yansımadığını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bu yılın ilk 9 ayında Ziraat Bankası 2.70 milyar lira, Garanti Bankası 2.08 milyar lira, İş Bankası 2.02 milyar lira, Akbank 2.01 lira kâr etmiş. Koskoca petrol sektöründe rafineriler, dağıtım şirketleri ve bayiler toplamda bir bankanın karına ulaşamıyor.”

EPDK Başkanı'na çağrı yaptı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) sektöre daha fazla sahip çıkmasını ve EPDK Başkanının 'Akaryakıt musluğunuzdan aksa 1.9 liradan aşağı alamazsınız' tarzındaki net söylemin sık tekrarlanmasını arzu ettiğini vurgulayan Fikret Öztürk, dağıtım şirketlerinin tanklarının on-line olarak da izlenebilmesinin sorunun çözümüne katkı sağlayacağını sık sık dile getirdiklerini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde