Akaryakıt fiyatlarını rafineri şirketi belirliyor, rekabet zor

Akaryakıt fiyatlarını rafineri şirketi belirliyor, rekabet zor

Dmitriev, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını Tüpraş'ın belirlediğini, bu sebeple fiyat rekabeti yerine hizmeti öne çıkaracaklarını söyledi.

Akaryakıt fiyatlarını rafineri şirketi belirliyor, rekabet zor
16px
24px
02.04.2012 11:57
ABONE OLgoogle

Türkiye'de 2008'de faaliyet göstermeye başlayan Rus Lukoil, yüzde 5'lik pazar payını 2021'de yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vadim Vorobyev, petrol fiyatlarında düşüşü mümkün görmezken, Lukoil Permefteproduct Genel Müdürü Vladimir Dmitriev, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını Tüpraş'ın belirlediğini, bu sebeple fiyat rekabeti yerine hizmeti öne çıkaracaklarını söyledi.

Rus akaryakıt dağıtım şirketi Lukoil, Türkiye'de enerji sektörünün geleceğinden emin. Şirket akaryakıt dağıtımında pazar payını genişletmek isterken, doğalgaz sektörüne de girmeyi planlıyor. Lukoil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vadim Vorobyev, son zamlarla birlikte Türkiye'de tartışma konusu olan petrol fiyatlarındaki artışla ilgili olarak, "Petrol fiyatlarının ineceğini düşünmek naiflik olur." dedi. Lukoil Permefteproduct Genel Müdürü Vladimir Dmitriev ise, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını rafineri şirketi Tüpraş'ın belirlediğine işaret ederek, sektörde fiyat rekabetinin zor olduğunu, ancak şirket olarak kaliteli ürün ve hizmette rekabeti öne çıkaracaklarını söyledi.

Türkiye'yi yatırım radarına alan Rus enerji devi, Türk gazetecileri Sibirya sınırında bulunan Perm şehrindeki tesislerine davet etti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vorobyev, Türkiye'ye yatırımdan memnun olduklarını söyledi. Amerika'da 1.000 kişiye 950 araç düşmesine rağmen bu rakamın Türkiye'de 150 olduğuna işaret eden Vorobyev, "Türkiye'de araçlaşma oranı yüksek, bu da bizi rahatlatıyor. Lukoil'in Türkiye'de yüzde 5'lik pazar payı bulunuyor. Bundan son derece memnunuz. Orta vadede amacımız pazar payını artırmaktan önce mevcut konumumuzu korumak olacaktır. 2021'e kadar yani uzun dönemde ise pazar payımızı yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz." dedi. "Üretim, rafineri avantajı olan şirket olarak Türkiye'de fiyat rekabetine girecek misiniz?" sorusunu "Damping yapmamızı beklemeyin." cümlesiyle cevaplayan Vorobyev şöyle konuştu: "Bize sadık olan, bize sürekli gelen müşterilere sadakat kartlarıyla birçok avantaj sağlayacağız. Bunun üzerine çok çalışıyoruz. Pazar akışıyla ani hareket yapmadan ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye'de 300 bin tona kadar depolama kapasitemiz var. Bu da bize pazar payı olarak önemli bir yer sağlıyor."

Türkiye piyasasının doğalgaz tüketimi açısından gelişen ve liberalleşen bir yapıyla büyüdüğünü belirten Vorobyev, önümüzdeki dönemde gaz satışıyla ilgili projelerin masada olacağının sinyalini verdi. Vorobyev, Türkiye pazarında yeni devralmalar hakkında net bir proje olmadığını, gaz piyasasının liberalleşmesiyle ilgili gelişmelerin yakından takip edildiğini kaydetti. Rusya'da ihracatın Gazprom'un tekelinde olduğunu ifade eden Vorobyev, "Sanırım Rusya'yı da orta vadede liberalleşme bekliyor. O hazır olacak ki Lukoil kendi gazıyla Türkiye'ye gelsin." değerlendirmesi yaptı.

PETROL FİYATINI PETROLCÜLERE SORMAYIN

Vadim Vorobyev, son dönemde petrol fiyatlarında meydana gelen artış ve Brent petrolün 150 dolara çıkacağına dair senaryo konusunda ilginç bir değerlendirme yaptı: "Petrol fiyatları petrolcülere sorulmaz. Siyaset ve ekonomicilere sorulur. Hep beraber 2007-2008'e yolculuk edelim. Hatırlarsanız dünyada yüzde 90 petrol fiyatı artar diyordu ama yüzde 60 petrol fiyatı indi. Şu anda yüzde 50 petrol fiyatı artar, yüzde 50 azalır diyor. Artık daha yavaş ve dikkatli değerlendirmeler yapılıyor. Petrol fiyatlarının ineceğini düşünmek naif olur."

Lukoil Permefteproduct Genel Müdürü Vladimir Dmitriev de, Lukoil'in en büyük dağıtım ağından birinin Türkiye bulunduğunu belirterek, şirketin rekabet özelliklerine sahip olduğunu, bunun da pazarın lideri olmasını sağlayacağını söyledi. Türkiye'de denizden mal alabilen 6 terminal bulunduğunu, mal lojistiği açısından ise 4 rafinerilerinin olduğunu kaydeden Dmitriev, "Lukoil'in pazarda lider olması için bütün şartlar mevcut. İnsan kaynakları, üretim imkânları gibi. Tüm bunları dikkate alarak Türkiye'de çok güçlü bir dağıtım zinciri kurabiliriz. Lukoil, Türkiye'de hep var olacaktır." dedi. Rafineri ve ikmal avantajı sayesinde fiyatlar açısından bir kolaylık olup olmayacağına da değinen Dmitriev, "İç pazara baktığımızda Tüpraş rafinerisi fiyat belirliyor. Pazarı o kontrol ediyor. Türkiye'deki en büyük hizmet sektörü olarak fiyat etmeni çok önemli. Önümüzdeki dönemde yatırımlarımızı hizmet sektörüne yönlendireceğiz." şeklinde konuştu İsmail Altunsoy/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde