Ak Parti'den Malatya'ya müjdeeee! Fabrikanızı kapatıyoruz

Ak Parti'den Malatya'ya müjdeeee! Fabrikanızı kapatıyoruz

Malatya Şeker Fabrikası’nın arazisi, AVM veya lüks konut yapılmak için akıl almadık oyunlarla satılmak isteniyor.

Ak Parti'den Malatya'ya müjdeeee! Fabrikanızı kapatıyoruz
16px
24px
08.10.2013 08:27
ABONE OLgoogle

Son yıllarda kamunun elinde ne varsa satışa çıkaran Hükümet durmak bilmiyor. Fabrikaları, köprüleri, otoyolları, arazileri, kâr eden kamu kurum ve kuruluşlarını satan hükümet sonunda vatandaşın ekmek yediği çalışır haldeki  fabrikaların arazilerine göz dikti. Malatya Şeker Fabrikası’nın arazisi, AVM veya lüks konut yapılmak için akıl almadık oyunlarla satılmak isteniyor. Tatlandırıcıların başını çektiği şeker lobisinin yıllardır yapamadığını Hükümet, şimdi rant uğruna yapıyor.

Şeker Lobilerinden Sonra Milletvekili Lobileri Çıktı

Tarımsal sanayinin kilit unsurlarından olan fabrikaları özelleştirilerek amaçlarına ulaşamayanlar şimdi de fabrikaların arazilerini bahane ederek bu oyunlarını devam ettirmek istiyorlar. ‘Arazi Oyununun’ başını ise bölge milletvekillerinin çekmesi dikkat çekiyor.  Seçim bölgelerindeki fabrikalar peşkeş çekilirken sesleri çıkmayan iktidar milletvekilleri, mesele rant olunca hop oturup hop kalkıyor. AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Şeker Fabrikası’nın kapanıp arazisinin satışa çıkarılacak olmasını Malatyalılara müjde olarak duyurdu. Çalık’ın işsiziler ordusunun büyümesine neden  olacak bu satışı müjde olarak lanse etmesi  tepkilere neden oldu.

Anlamakta Zorlanıyoruz

ŞEKER-İŞ Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Malatya Şeker Fabrikası’nın arazisinin değerlendirme adı altında fabrikanın elinden alınmaya çalışılmasını sert bir dille eleştirerek, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın bu girişimini ise manidar bulduklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın B portföyünde yer alan fabrikanın satış işlemini onaylamayarak durdurduğunu hatırlatan Gök, “Başbakan Erdoğan buranın satışını durdurmuşken bölge milletvekilinin fabrikanın kapatılması anlamına gelen böyle bir çabanın içine girmesini gerçekten anlamakta zorlanıyoruz” dedi.

Üretim Alanları Koparılmak İsteniyor

Malatya Şeker Fabrikası’nın 345 bin metrekare arazisi bulunmasına rağmen bu alan 850 bin metrekareymiş gibi gösteriliyor. Geçmişte fabrikanın bu büyüklükte arazisi vardı ancak bu arazilerin büyük bir bölümü belediye başta olmak üzere birçok kamu kurumuna verildi. Bugün fabrikanın elinde bulunan 345 bin metrekare arazi de üretim sahası olarak olması gereken bir alan. Yani iddia edildiği gibi Malatya Şeker Fabrikası’nın bünyesinde üretim alanının dışında bir arazisi bulunmuyor. Peki, durum böyle iken burada gerçekler neden farklı gösteriliyor? Çünkü üretim alanı ‘fazlalık’ olarak gösterilerek fabrikadan kopartılmak isteniyor. Fazlalık olarak gösterilen üretim alanını fabrikanın elinden kopardığınız zaman üretimi durdurmanız için başka bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

Sonunda bunu da gördük! Özelleştirmeyi, satmayı o kadar kanıksadılar ki, fabrika kapatmayı bile müjde olarak sunmaya başladılar. AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, geçtiğimiz hafta Malatya programı sırasında Başbakan Erdoğan’dan, Malatya Şeker Fabrikası’nın arazisine yönelik öyle bir talepte bulundu ki akıllara ziyan. Çalık’ın bu talebi gerçekleşirse Malatya Şeker Fabrikası’nın kapısına kilit vurulacak, arazisi de belediyeye devredilecek. Arazi, üzerine AVM mi yoksa lüks konut yaparak mı değerlendirilecek orasını bilemiyoruz ama bir gerçek var ki; tatlandırıcıların başını çektiği şeker lobisinin bile yıllardır yapamadığını milletin vekili gerçekleştirmiş olacak. Burada dikkat çeken bir konuda, arazi talebinin Başbakan Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını ileri süren Çalık, bunu da Malatyalılara bir müjde olarak açıkladı.

Özelleştirmeden kıl payı kurtarılan şeker fabrikaları üzerinde gün geçmiyor ki yeni bir oyun çıkmasın. Tarımsal sanayinin kilit unsurlarından olan fabrikaları özelleştirilerek amaçlarına ulaşamayanlar şimdi de fabrikaların arazilerini bahane ederek bu oyunlarını devam ettirmek istiyorlar. ‘Arazi Oyunun’ başını ise bölge milletvekillerinin çekmesi dikkat çekiyor. Fabrikaların özelleştirme aşamasında bölgesi için kılını kıpırdatmayan bölge milletvekillerinin şimdi fabrikaların arazilerini kente kazandırma gerekçesi ile harekete geçmesi manidar bulunuyor. Fabrikaların kapatılması anlamına gelen bu girişimler akılara sektörde; ‘şeker lobilerinden’ sonra ‘milletvekili lobileri mi oluşturuldu?’ sorularını getirdi.  

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya programı sırasında Başbakan Erdoğan’dan Malatya Şeker Fabrikası’nın arazilerine yönelik öyle bir talepte bulundu ki akıllara ziyan. Çalık, fabrika arazisinin kente kazandırılması yönündeki taleplerini Başbakan Erdoğan’a ilettiklerini ve bu taleplerinin de karşılığını bularak Erdoğan’ın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu’ya gerekli talimatları verdiğini bildirdi. Yerel basına yansıyan haberlere göre Çalık, “Malatya Şeker Fabrikası arazisinin kente kazandırılması için beklentiyi aktardık. Başbakan Erdoğan, bunun için Maliye Bakanı ve Özelleştirme İdaresi’ne ‘burası özelleştirmeden çıkartılsın ve Malatyalılara kazandırılsın’ şeklinde talimatlarını verdi” dedi. Çalık’ın, Malatya Şeker Fabrikası’nın kapatılması anlamına gelen bu durumu da ‘Malatyalılar için çok önemli bir müjde’ olarak açıklaması dikkat çekti.

Sağ Gösterip Sol Vuracaklar

Burada Başbakan Erdoğan’ın, Maliye Bakanı ile Özelleştirme İdaresi’ni arayarak söylediği iddia edilen; ‘Burası özelleştirmeden çıkartılsın ve Malatyalılara kazandırılsın’ cümlesini iyi okumak gerekiyor. Bilindiği üzere 2011 yılında yapılan özelleştirmeler geçen yıl iptal edilse de şeker fabrikaları hala özelleştirme kapsamında bulunuyor. Bundan dolayı ilk planda ‘özelleştirmeden çıkartılsın’ cümlesi olumlu bir gelişmeymiş gibi değerlendirilebilir. Ancak durum böyle değil. Kamunun elindeki 25 şeker fabrikası bir bütün olarak özelleştirmeden çıkartılırsa ancak o zaman bir anlam ifade eder. Yoksa tek yâda parça olarak çıkarılırsa bunun anlamı, o fabrikanın kapatılması demektir. Zaten Başbakan Erdoğan’ın iddia edilen cümlesi de bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. ‘Özelleştirmeden çıkartın’ karşılığı: kapatın, ‘Malatyalılara kazandırın’ karşılığı da arazisini verin anlamını taşıyor.

345’i 850 Olarak Gösteriyorlar

Diğer yandan burada sinsi ve ‘amaçlı’ bir oyun oynanıyor ve bu oyuna Başbakan Erdoğan da alet edilmeye çalışılıyor. Malatya Şeker Fabrikası’nın bugün 345 bin metrekare arazisi bulunmasına rağmen bu alan 850 bin metrekareymiş gibi gösteriliyor. Geçmişte doğrudur fabrikanın bu büyüklükte arazisi vardı. Ancak bu arazilerin büyük bir bölümü belediye başta olmak üzere birçok kamu kurumuna verilmiş durumda. Bugün fabrikanın elinde bulunan 345 bin metrekare arazi de üretim sahası olarak olması gereken bir alan. Yani iddia edildiği gibi Malatya Şeker Fabrikası’nın bünyesinde üretim alanının dışında bir arazisi bulunmuyor.  Peki, durum böyle iken burada gerçekler neden farklı gösteriliyor? Çünkü üretim alanı ‘fazlalık’ olarak gösterilerek fabrikadan kopartılmak isteniyor. Fazlalık olarak gösterilen üretim alanını fabrikanın elinden kopardınız mı üretimi durdurmanız için başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Zaten Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın Başbakan Erdoğan’dan üretimle ilgili bir talebi de olmuyor.

Fabrikalar satılırken neredeydin?

Bunun yanında Çalık’ın arazi mücadelesi; ‘fabrikalar satılırken neredeydin?’ sorularını da akıllara getiriyor. Malatya Şeker Fabrikası, Kolin Limak’a satıldığında bugün Malatya’ya kazandırılmaya çalışılan arazi tamamen bu firmaya geçecekti. O süreçte özelleştirmenin yanlışlığını anlatmaya çalışan sivil toplum örgütlerine; ‘bu iş burada bitmiştir. Boşuna uğraşmayın! Fabrika gerçek değerine satılmıştır’ şeklindeki cümlelerle özelleştirmeyi savunan Çalık’ın, özelleştirmenin iptal edilmesinin ardından arazi mücadelesine girişmesi manidar bulunuyor.

Bu Oyunu geçmişte de görmüştük

Gelinen noktada özelleştirme süreci, başta Özelleştirme İdaresi olmak üzere ilgili bakanların ve milletvekillerinin şeker fabrikalarının bu ülke için ne anlam ifade ettiğini bilmediklerini ortaya çıkardı. Bilindiği üzere fabrikaların özelleştirme aşamasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ‘özelleştirmeleri meşrulaştırmak için’ fabrikaların değerli arazileri ile birlikte satılmadığını iddia etmişti. Şimşek’in fabrikaların ülke ekonomisi için ne anlam ifade ettiğini bir tarafa bırakın, arazi olarak bile neyin satıldığını bilmediği ortaya çıkmıştı. Zaten özelleştirme ihalesinin iptal edilmesi de Şimşek’in buradaki bilgisizliğini teyit etmişti. Eğer Özelleştirme Yüksek Kurulu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bilgilerini doğru kabul etmiş olsaydı bugün fabrikalar değerli arazileri ile birlikte komik rakamlara bir hiç uğruna satılmış olacaktı. Yine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini savunmak için Cargill’in anavatanı ABD’den pancar üreticilerine ‘pancar ekmeniz kader değil’ diyerek doğrudan olmasa da dolaylı yoldan üreticiye, pancardan vazgeçin çağrısında bulunmuştu. Özelleştirme İdaresi’nin de özelleştirmenin yol haritasını belirlemek için 2004 yılında hazırlattığı ‘Stratejik Raporu’ kamuoyundan ve hükümetin bilgisinden sakladığı ortaya çıkmıştı.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök: “Anlamakta zorlanıyoruz”

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Malatya Şeker Fabrikası’nın arazisinin değerlendirme adı altında fabrikanın elinden alınmaya çalışmasını sert bir dille eleştirerek, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın bu girişimini ise manidar bulduklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın B portföyünde yer alan fabrikanın satış işlemini onaylamayarak durdurduğunu hatırlatan Gök, “Başbakan Erdoğan buranın satışını durdurmuşken bölge milletvekilinin fabrikanın kapatılması anlamına gelen böyle bir çabanın içine girmesini gerçekten anlamakta zorlanıyoruz” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde