Ahmet Zorlu: O sektörde daha çok ekmek var

Ahmet Zorlu: O sektörde daha çok ekmek var

ZORLU Holding Başkanı Ahmet Zorlu, ‘son yıllarda gayrimenkule, sanayiden daha çok yatırım yaptığına’ dair algının yanlış olduğunu söyledi

Ahmet Zorlu: O sektörde daha çok ekmek var
16px
24px
26.06.2016 07:30
ABONE OLgoogle
ZORLU Holding Başkanı Ahmet Zorlu, ‘son yıllarda gayrimenkule, sanayiden daha çok yatırım yaptığına’ dair algının yanlış olduğunu söyledi ve “Onun iki mislini sanayiye yatırdık. Tekstil ve elektronikte 26 bin kişilik istihdamımız, 2.5 milyar dolarlık ihracatımız var. Yeni yatırımlara da başlıyoruz” dedi.

TÜRKİYE’nin en büyük sanayi gruplarından Zorlu Holding’in yönetim kurulu başkanı duayen sanayici Ahmet Zorlu, Denizbank’ı sattığından beri, sanayiden çok gayrimenkule yatırım yaptığına dair bir algı olduğunu belirterek, “Denizbank’ın satışından bize net 2.4 milyar dolar gelmişti. Bundan gayrimenkule yatırdığımızın iki mislini sanayiye yatırdık. Biz sanayinin içine doğduk, sanayisiz nefes alamam” dedi. Şu anda sadece tekstil ve elektronikte (sanayide) toplam 26 bin kişilik istihdama ulaştıklarını belirten Ahmet Zorlu, “Sanayi ihracatımız 2.5 milyar doları buluyor. Yeni ve büyük sanayi yatırımlarına da hazırız” dedi. Ahmet Zorlu şöyle konuştu:

BANKAYI SATINCA

“Bizim gayrimenkule girişimizin özel bir nedeni vardı. Öyle ısrarla yatırıma devam edeceğimiz anlamına gelmiyordu. Zaten girdik ve durduk. Aslında bu konudaki hareketimiz de sanayiciliğimizi güvence altına alma çabasıydı. Holding bir yerlere gelmişti, bankayı da satmıştık ve biraz da mülk olsun istedik. Çünkü ipi bağladığınız bir sağlam kazık olmalıydı. Yoksa biz sanayinin içinde doğduk ve asla sanayiden geri adım atmayız. Şu anda sanayide 26 bin kişilik istihdama sahibiz bu rakamla da ülkemizin en büyüklerden biriyiz. Sanayide büyümeye de devam ediyoruz.

Bunu en iyi anlatan rakam da Vestel’in ihracat rakamıdır. 10 yıl önce yani gayrimenkule girdiğimizde Vestel’in ihracatı 1 milyar dolardı. 2015’te 2.5 milyar dolar oldu. 152 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımız bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 27 arttı. Bunlar yatırımsız olabilir mi? Vestel’de Ar-Ge, yeni ürün ve yeni üretim hatları yatırımları yaptık. Mesela cep telefonu (Venüs) üretimine başladık ki bu konuda ısrarlıyız. Mesela çok yakında çok önemli bir TV markasının daha üretimine başlayacağız. Bu da yeni yatırım demek. İnsansız Hava Aracını (İHA) ürettik ve tüm testleri tamamlandı. Tatbikatlarda kullanıldı. Önümüzdeki dönemde üretimi hızlanacak ihracatına da başlayacağız. Güneş enerjisi panellerinin Türkiye’de üretimi için ABD’lilerle ortak yatırıma giriyoruz ve bunu da Vestel’de yapacağız. Bu konuda yeni yasa çıkıyor. Yüzde 95’i yerli üretim olacak.

KİMYA SANAYİ KURUYORUZ

Başka sanayi yatırımları da yaptık. Mesela 2014’te Nikel madenine girdik ve kapalı sistem rafineri de kurduk. Nikelle birleşik çıkan tüm elementleri ayrıştırıp çok daha yüksek katma değer elde edebiliyoruz. Cobalt, Scandium çıkıyor. Ürünlerin yüzde 100’e yakını da ihracata gidecek. Bu tek başına 500 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Şimdi kimya sanayisini de kuracağız.

TEKSTİLDE DAHA ÇOK EKMEK VAR

Bizim sanayide ilk işimiz tekstildir ve tekstilde de yatırımlarımız devam ediyor. Kaliteli yüksek katma değerli ürünleri Türkiye’de üretiyoruz ve dünyanın her yerine satıyoruz. Mesela ABD’de sattığımız ürünlerin yarısı Türkiye’de üretilmiş ürünler yarısı da ucuz ürünler ki onları da yine biz Uzakdoğu’da ürettirip satıyoruz. Ev tekstilinde zirvedeyiz ve bu konuda daha yiyecek çok ekmek var. İplik tarafında da çok güzel işler var. Son yıllarda otomotiv devleri bile ‘iplik müşterimiz’ olmuş durumda. Bana dünyanın en iyileri kim söylesinler onlardan daha iyiyiz ve hepsini de rekabette gömdük. Sadece Çorlu’da günde 1 milyon metrekare perde 1.5 milyon metre kare çarşaflık kumaş üretiyoruz ve Zorlu olarak tekstilde 250 milyon dolarlık da ihracatımız var.”

JEOTERMALE 500 MİLYON DOLAR

AHMET Zorlu, yenilenebilir enerjiye de yatırım yapmaya devam edeceklerini belirterek, “Rüzgarda Osmaniye’de 235 megavatız. Jeotermal’de Denizli Kızıldere’de 100 megawat olduk ve 160 ilave için inşaata başladık. Bu konuda toplam yatırımımız 500 milyon dolar. Alaşehir de faaliyete geçti ki o da 150 milyon dolarlık yatırım. 2020’de 400 megawat jeotermale ulaşacağız” dedi.

SANAYİ İÇİN YENİ POLİTİKA BEKLİYORUZ

ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, grup olarak sanayide yeni ve büyük yatırımlara hazır olduklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Türkiye 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Bunu yakalamak için daha fazla sanayi yatırımı yapmalıyız. Bunun için de hükümetin sanayi için yeni politikalar geliştirmesi ve bunları uygulaması gerekiyor. Son günlerde Sayın Başbakanımız da Cumhurbaşkanımız da bu konuda çok umut veren açıklamalar yaptı. Biz de başka büyük yatırımcılar da aslında bu konudaki adımları bekliyoruz.”

‘BAŞKANLIK’ NEDEN OLMASIN

AHMET Zorlu, Türkiye’nin istikrarlı bir yönetimle çok başarılı olduğunu herkesin gördüğünü belirterek, “Cumhurbaşkanını halk seçti. Artık Başkanlık sistemi için muhalefetin de oturup konuşması lazım. Bağımsız yargısı, güçlü meclis denetimi olan bir başkanlık sistemi neden olmasın” dedi.

Zorlu bu konudaki görüşlerini şöyle özetledi: “Önemli olan sistemi iyi kurmak. Sandık vatandaşın önüne gelecek. ‘Ben başkan oldum 20 sene gitmem’ diyen mi var? 14 sene önce 1 milyon dolarlık akreditif açamazdım. Şu anda doğuda yangın var, Suriye, Irak kaynıyor. Bugün istesem 1 milyar dolarlık akreditifim hazır. Siyasi istikrar olmasaydı şu anda dolar bile 5 liraydı. Başkanlığa karşı kavga yerine, gel sen de rekabet et kardeşim.”

Sadi Özdemir/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde