Ahmet Davutoğlu neden bıraktığını açıkladı

Ahmet Davutoğlu neden bıraktığını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti MYK toplantısı sonrası ilginç açıklamalar yaptı...

Ahmet Davutoğlu neden bıraktığını açıkladı
16px
24px
05.05.2016 10:52
ABONE OLgoogle
Başbakan Davutoğlu, olağanüstü kongre kararının ardından ilk kez konuştu. Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız 'Emanetçi bir başbakan istemiyorum' demişti. Son derece haklıydı. Emanetçi Başbakan olmadım" dedi. Davutoğlu, "Herhangi bir il ve ilçe teşkilatı atamasında şahsi bir tercihim olmamıştır" ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın toplantısı yaptı.

Konuşmasına, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı olarak bütün milletimi, herbirinizi saygı ve muhabbetlerimle selamlıyorum" sözleriyle başlayan Davutoğlu, son 25 yıldır modern tarihin en köklü dönüşümlerinin geçtiği bir sürecin içinde bulunduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, 28 Ağustos 2014'te kutsal bir görev devraldığını belirten Davutoğlu, "Aziz milletimin hizmetinde olmak benim için gurur vesilesi olmuştur." dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

"Son 25 yıldır en köklü değişikliklerden geçtiğimiz bir dönemdeyiz. Bir başbakan danışmanı, dışişleri bakanı ve başbakan olarak hizmet ettim. Bildiğiniz gibi 28 Ağustos 2014 tarihinde partimizin kongresinde kutsal bir emaneti devraldım. Orada yaptığım konuşmada söylediklerimi kendime şiar eyledim. Bugüne baktığımda bu şiarın dışına çıkmadığımı görüyorum. Canla başla çalıştım. Bunun şahidi aziz milletimizdir."
"Bugün geldiğimiz noktada gelecek persepektifini paylaşmak durumundayım. Bu 3 döneme ayrılabilir. 62. Hükümet dönemi. Kurucu genel başkandan sonra görevi devralma dönemi."

'Tek bir kardeş itlafı yaşanmadı'

"O günden bu güne hamdolsun AK Parti’de tek bir kardeş itlafı yaşanmamıştır. Bu önemli bir meydan okumaydı. ANAP'ı, Doğruyol’u bilenler bu başarıyı görür. 62. Hüükümet döneminde ülkeyi suhûletle seçime götürmekti. Daha başbakan olduğum andan itibaren Kobani meydan okuması vardı. Hem bu olayın üstesinden gelmek için planlarımızı hayata geçirdik. Sayın başbakanımızın döneminde başlatılan yatırımlara devam etmekti. Başında olduğum dönemde hiçbir yatırım aksamamıştır"

"2. dönemimiz en kritik dönemdi. Türk demokrasi tarihinin en kritik dönemi; 7 Haziran-1 Kasım arası… 7 Haziran’ı herkes hatırlar. Herkeste “Partimize ne olacak” kaygısı vardı. Bu binanın balkonunda şunu söyledim ve hedef olarak kendime belirledim; "Başınızı dik tutun. Gerçekten 7 Haziran ile birlikte iç muhasebeyi yaptık."

"7 Haziran’da başımızı öne eğecek hiçbir şey olmadı. Huzurunuzdayım. Herşey sizin huzurunuzda yaşandı. Hiçbir kararı almakta bir saniye bile tereddüt etmedik. Mecliste çoğunluğu olmayan bir hükümetin en zor kararı alması gerekiyordu. Suruç saldırısı ve sonrasındaki saldırılar ülkemize kapsamlı bir savaş ilanıydı."

"Madem ki Türkiye’ye savaş ilanı edilmiştir, ülkemizin bütün dağları, ovaları, köyleri, şehirleri terörle mücadeleye sahne oldu. İnşallah sonraki hükümetler de edecek."
"Sonrasında 1 Kasım seçimlerinde kimsenin beklemediği bir başarı elde ettik. Yeni bir dönem başlamıştı. 4 yıllık bir yönetim kurulmuştu. 'Madem ki millet bize güvendi vaadlerimizi 4 yıla yaymayacağız, 3 ayda yapacağız' dedik. Bir TC vatandaşı olarak artık bunu yerine getirdiğimi gururla söylüyorum.

'Her vaadi yerine getirdik'

"1 Kasım mücadelesinde 81 vilayeti dolaşarak verdiğimiz hiçbir vaadi yerine getirmemezlik etmedik."

"Diğeri atılan adımlar reformlardı. İnşallah hayata geçirilecek olan sivil ve demokratik anayasa da hayata geçirilecek. Ümit ederim bu da en kısa zamanda tamamlanacaktır.
"Terörle mücadele kapsamında kapsamlı operasyonlar hayata geçirdik. Bu mücadelede hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum."

"Ekonomik sarsıntı yaşar denen Türkiye bugün her anlamda iyi durumda. Her konuda son derece parıltılı bir dönem yaşıyoruz ekonomik anlamda."

"Emanetçi olmadım"

Dış politikamızın temel sütunlarını inşa etmek ve korumak anlamında da adımlar attık. Mülteci sayısı son zamanlarda onlu rakamlara indi. Vatandaşlarımızın hakkı olan vize muafiyetinde önemli adımlar atılmıştır.

Dolayısıyla her cephede üzerimize düşeni yaptık. Amacım üzerimdeki bu ağır yükün hakkını vermekti. Cumhurbaşkanımız “Emanetçi bir başbakan istemiyorum” demişti. Son derece haklıydı. Emanetçi olmadım. Herhangi bir il ve ilçe teşkilatı atamasında şahsi bir tercihim olmamıştır.

Bu dönemde yapmaya çalıştığım önemli bir olayda 81 vilayete gittim. Bazı vilayetlerimiz Van gibi Şanlıurfa gibi 7,8,9 defa gittim Partimiz yeni bir dönem içindedir.

Neden böyle bir karar aldım?

Neden böyle bir kararı aldım? Hayat insana çok şey öğretiyor. Benim terk etmediğim prensiplerim var. Doktora yaparken profesörlüğü hedefledim ancak zamanı gelmeden istemedim.

Makamların hiçbirisini ben talep etmedim. Hiçbirisi için lobi yapmak ya da talepte bulunmak gibi bir hedefim olmadı. Mutabakatın olmadığı yerde genel başkanlığa aday olmak istemedim.

En güçlü insan kendisiyle barışlık olan insandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. İnandığım hiçbir yerden de geri adım atmadım. Pazarlığa dayalı bir mevki makam hesabı içinde olmadım.

Yoldan önce yol arkadaşı sözü vardır. Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olmalarını isterim. Olmadıklarında da bana söylemelerini isterim.

Son MKYK'da yaşananlar çok önem arz etmiyor. İlk imzayı ben attım. Ancak takip edilen yöntemi refik olarak düşünmedim. Bu anlamda yaptığım istişareler neticesinde AK Parti’nin birliği için refik değişmesindense genel başkanın değişmesinin daha doğru olacağını düşündüm.
 
'ADAY OLMAYI DÜŞÜNMÜYORUM'

Bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum. Bütün arkadaşlar birlik ve beraberlik içinde olmalıdır. AK Parti’nin kaderi sadece AK Parti’nin kaderi değildir, Türkiye’nin kaderidir.

Ben grup konuşmasında kendimi bağladım. Bu bağlılık çerçevesinde de adımlarımı atacağım. Beş temel hukuku gözeteceğimi söylemek isterim.

Birincisi cumhurbaşkanı ile aramızdaki insani kardeşlik hukukudur. Cumhurbaşkanı ile dostluğum her şeyin önünde. Cumhurbaşkanı ile son nefesime kadar kardeşlik ilişkimi sürdüreceğim.

Onun ailesinin onuru benim ailemin onurudur. Bundan soran kimse yeni fitne kapıları açmaya niyetlenmesin.

Siyasete girme kararını ben AK Partimizin kapatıla davası açıldığı gün verdim. Olağanüstü kongreye aday olmayacağım ancak AK Parti'nin neferi olarak mücadelemi son ana kadar sürdüreceğim.

İkinci koruyacağım hukuk partimin hukukudur. Kim ki partimizde bir gedik açmaya, partimizden yolunu ayırmaya çalışırsa onun karşısında ben olurum.
Bütün teşkilatlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Onlara diyorum ki bugüne kadar önünüzdeydim bugünden itibaren içinizdeyim.

 'BENİM TERCİHİM DEĞİLDİR'

Üçüncü alanımız 1 Kasım’da bize oy verenlerin, seçmenlerin hukukudur. Dört yıllık bir hukuk oluştuğunu düşünüyorduk ancak bunun kısa sürmesi emin olun benim tercihim değildir, ortaya çıkan bir zaruretin gereğidir. Hem teşekkür ediyorum hem de haklarınızı helal etmenizi diliyorum.

Konyalı seçmenlerime özel olarak teşekkür ediyorum. Kimseye sitem, öfke, kırgınlık hissetmiyorum. Konyalıların kimseye sitem duymamasını diliyorum. Allah’tan üstün olan yoktur.

Dördüncü hukuk alanı ülkemizin hukukudur. Kimsenin ülkemize zarar vermesine izin vermedim. Bize oy vermeyen vatandaşlarımıza da sesleniyorum, ola ki kalbinizi kıracak bir şey yapmışsak haklarınızı helal edin. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir ama ülkemizin geleceği çerçevesinde yüreğimiz aynı şekilde atmalıdır. Bütün vatandaşlarımızın hukukunu gelecekte de koruyacağımı söylemek isterim.

Beşinci olarak gönül coğrafyamızın hukukudur. Bütün bir gönül coğrafyamız Tükiye ile geleceğini bir görmektedir.

MYK ÜYELERİYLE VEDALAŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dünkü görüşmesinin ardından flaş gelişmeler yaşandı. AK Parti, olağanüstü kongreye gidiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında saat 12.14'te başlayan MYK, 12.50'de sona erdi. Başbakan Davutoğlu'nun MYK üyeleriyle vedalaştığı öğrenildi. Davutoğlu, MYK'nın ardından basın toplantısıyla kongre kararını açıkladı.

Çok sayıda basın mensubu bu önemli açıklamayı bekledi. Kalabalık nedeniyle bakanlar ve parti yöneticileri ayakta kaldı. Bunun üzerine ön sıralara sandalyeler yerleştirildi.

35 DAKİKA SÜRDÜ

Davutoğlu'nun başkanlığında Ak Parti Genel Merkezi'nde yaklaşık 35 dakika süren Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası kongre tarihi belli oldu. Ak Parti olağanüstü kongresinin 22 Mayıs Pazar günü gerçekleşeceği öğrenildi. Kulislere göre Başbakan Davutoğlu, kongreden sonra Konya milletvekili olarak partide görev yapacak. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde