Ağır grip Güler Sabancı’yı önemsediği Sunum’dan etti

Ağır grip Güler Sabancı’yı önemsediği Sunum’dan etti

Dün yapılacak toplantıya çok büyük önem veriyordu

Ağır grip Güler Sabancı’yı önemsediği Sunum’dan etti
16px
24px
11.03.2012 10:05
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, üniversitenin nanoteknoloji bölümünde dün yapılacak toplantıya çok büyük önem veriyordu. Hatta günler öncesinden bu konuya dikkat çekmiş, 2 bakan Nihat Ergün ve Cevdet Yılmaz’ın da katılacağı toplantıda vereceği mesajların ipuçlarını da kamuoyu ile paylaşmıştı. Ancak Sabancı öyle ağır bir gribe yakalandı ki dün 2 bakanın da katıldığı SUNUM’a gelemedi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, dün üniversitenin SUNUM’un tanıtımı için düzenlenen toplantıya geçirdiği ağır grip nedeniyle katılamadı. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (SUNUM) gelen Bakanlar Nihat Ergün ve Cevdet Yılmaz ile telefonda görüşen Güler Sabancı, rahatsızlığı nedeniyle orada olamamaktan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. SUNUM’a çok büyük önem verdiğini her fırsatta dile getiren Güler Sabancı’nın bu toplantıyı da çok büyük bir heyecanla beklediği biliniyordu.

Sabancı Üniversitesi’nin geçtiğimiz Temmuz ayında Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açtığı Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM, sanayi ile işbirliği içinde çalışmalarını yürütüyor. Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘İşletim Modeli, Sektörel Katılım, Erken Sonuçlar’ başlıklı toplantı, kamu, sanayi ve akademi dünyasını da bir araya getirdi.

Bilgi ürüne dönüşecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, toplantıda yaptığı konuşmada, Patent Kanunu’nda değişikliğe giderek üniversitelerin de kurumsal patent başvurusu yapmasını sağlayacaklarını, üniversiteler bünyesinde kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleri’ne patent lisanslama rolü de vereceklerini ve böylece üniversitelerin patent geliri elde etmelerini sağlayacaklarını bildirdi.

Bakan Ergün, sanayicilerle uyum içinde çalışan, üretilen bilgiyi aynı zamanda nihai ürüne dönüştürmeyi hedefleyen Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi’ni bu açıdan çok önemsediklerini vurguladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da konuşmasında, 2023 vizyonu çerçevesinde ihracatın kompozisyonunu da yüksek teknoloji tabanlı ürünlerin payını artırmak hedefleri çerçevesinde Ar-Ge’ye daha fazla önem verdiklerini ifade etti. Yılmaz, özel sektörün Ar-Ge harcamalarının yüzde 40’ı aştığını, bunun yüzde 60’lara ulaşmasını ümit ettiklerini belirtti.

Ne mesaj verecekti?

Güler Sabancı, grubunun dördüncü çeyrek sonuçlarının açıklandığı ve 2011’in değerlendirildiği toplantıda dünkü buluşmaya dikkat çekmiş ve konunun önemini şu sözlerle vurgulamıştı: “Nanoteknolojide kaynaklar israf edilmemeli. Sabancı Üniversitesi’nde bu işin iyi yönetilmesi konusunda iddialıyız. İyi bir örnek ortaya koyduğumuz kanısındayız. Orta ve uzun vadede cari açık meselesinde kalıcı bir çözüm koyacaksak çözüm buradan gelecek. Her üniversite kendi nano merkezini yapmak istiyor. Çok iyi teşvikler veriliyor. Biz yapmasınlar demiyoruz. ABD’de savunma alanında 5 nano teknoloji merkezi var. 12 nano teknoloji merkezi sadece kanser ve tıpla uğraşıyor. Bütün ABD’de 20-25 nano teknoloji merkezi var. Neden? Çünkü herkes o laboratuarları kullanıyor. Sabancı Üniversitesi’nde bir mikroskop var 5 milyon euro. Herkese, tüm Türkiye ye açık. Türkiye daha çok katma değerli teknolojik ürünlere giderken, araştırma ve geliştirmeye destek olurken israfa gitmemeli. Bunu 10 Mart’ta yapacağımız toplantıda sayın bakanlarımız ve ilgililerle de paylaşacağım.”

SUNUM, Türkiye’deki 2 yeşil sertifikalı ilk ve tek bina

SUNUM hem çevresiyle hem de var olan altyapı ile uyumlu, yüksek yapı teknolojileri ile yapılmış, cevre dostu olarak en az seviyede enerji tüketen, en az seviyede atık salan yenilikçi bir merkez. Merkez yeşil binalarla ilgili Amerika’dan LEED ve Avrupa’dan BREEAM sertifikalarına aynı anda sahip olan Türkiye’deki ilk ve tek bina olma özelliğini taşıyor.

Araştırmacılar birbirine yakın çalışma fırsatı bulacak

SUNUM Direktörü Volkan Özgüz, SUNUM’un hedeflerini şöyle anlattı: “Akademik araştırmacılar, öğrenciler, sanayi araştırmacıları ve üreticilerin dar bir bölgede birbirlerine yakın çalışma fırsatı bulacağı bir ‘İnovasyon Ekosistemi’ modeli oluşturma yolundayız. SUNUM herşeyden önce Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin bilimsel ve teknik açıdan yetkin öğretim üyesi kadrosunun oluşturduğu temel üzerinde gelişti. Bu temele Kalkınma Bakanlığı ve Sabancı Vakfı’nın katkıları ile bugün içinde bulunduğumuz mükemmel bir araştırma binası ve teçhizat parkı eklendi. Son derece gelişmiş laboratuvarlar oluşturuldu.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde